Košičania oslávia storočnicu pod fínskym velením. Kaskinen: Základom úspechu bude tím

Klub HC Košice padol v sezóne 2020-21 na svoje dno a osemnásobný majster Slovenska po dlhých dvoch desaťročiach neokúsil atmosféru play-off zápasov. Budúca sezóna je však v histórii hokeja v metropole vchodu jubilejnou stou a „Oceliari“ tak začínajú mobilizovať sily. Do útoku by mali zaveliť noví fínski tréneri Kalle Kaskinen a Timo Saarikoski.

„Angažovaním tejto dvojice trénerov sme položili základný kameň úspešnej storočnice. Druhým krokom bude príprava konkurencieschopného tímu pre nový ročník,“ vyslovil sa prezident HC Košice Július Lang po oficiálnom predstavení nových trénerov. Ako jedným dychom pridal, cieľom je pripraviť podmienky pre výrazne lepšiu sezónu, než bola tá posledná. „My sme veľmi radi, že sme mohli v tejto sezóne hrať hokej. Cieľom bola záchrana košického hokeja a naša pozornosť sa sústredila na storočnicu. Verím, že nám v tom pomôže celá komunita, rozpracovaných máme viacerých sponzorov a rozpočet bude musieť byť určite väčší ako bol teraz. V tomto smere však potrebujeme aj divácku kulisu, pretože HC Košice nemôže fungovať bez príjmov zo vstupného.“

Angažovanie trénerov bolo prvou veľkou úlohou nového športového manažéra Gabriela Spilara. Do krajiny tisícich jazier hľadel cielene. Skúsenosti s fínskym hokejom má zo svojej hráčskej kariéry, ale aj zo svojho pôsobenia v Michalovciach.

Som pevne presvedčený o tom, že sme sa rozhodli pre najlepších. Kalle Kaskinen má skúsenosti s mládežníckymi reprezentáciami a na fínskom zväze pracoval štyri roky, kde sa venoval systému. Bol hlavným trénerom v TPS Turku i asistentom v Jokerite v rámci KHL. Timo Saarikoski má za sebou úžasnú hráčsku kariéru a naposledy bol hlavným trénerom vo francúzskom Chamonix. Sú to veľké osobnosti a sme veľmi radi, že ich tu máme,“ predstavil nových trénerov „Oceliarov“ Spilar.

Príchod fínskych kormidelníkov však nemusí automaticky znamenať aj príchod fínskych hráčov. „To sa v tejto chvíli povedať nedá. Angažujeme takých hráčov, ktorí budú spĺňať požiadavky trénerov a naše požiadavky. Nemyslím si však, že sem príde sedem Fínov,“ pousmial sa športový manažér HC Košice. Kaskinena so Saarikoskim bude počas najbližšieho týždňa prevádzať počas zápasov play-off a zároveň sa už začnú venovať otázkam zostavenia kádra.

Spilar by mal mať na starosti Slovákov, Kaskinen dodá tipy na vhodných legionárov. Predstavu o typológii tímu už majú vyjasnenú.

Súčasný hokej je rýchly, ale kľúčovým slovom je spolupráca. Môžete mať najlepších hráčov na svete, ale ak nebudú spolupracovať, tak sa úspech nedostaví. Spomeňme si na majstrovstvá sveta spred dvoch rokov. Najlepších hráčov mala Kanada, ale kto získal trofej? Boli to Fíni a to s hráčmi z domácej súťaže. Iste, potrebujete mať kvalitných hráčov, ale tí musia spolupracovať,“ upozornil Kalle Kaskinen.

Z pohľadu jeho príchodu zohral hlavnú rolu práve Spilar, no poradiť si nechal aj od trénera Michaloviec Tomeka Valtonena.

Rozhodujúcim momentom bol telefonát Gabriela Spilara pred tromi týždňami. Mali sme veľmi dobrý rozhovor, predostrel mi košickú situáciu a potom to už išlo veľmi rýchlo. Pomohli mi aj viaceré rozhovory s Tomekom. Som tu menej ako dvadsať hodín, ale prvé dojmy sú veľmi dobré a teším sa na spoznanie nového prostredia. Cítim rešpekt i dôveru a to je veľmi dôležité,“ pokračoval 47-ročný rodák z Turku.

Počas aktuálnej sezóny mal pracovnú pauzu, no predtým bol tri sezóny hlavným trénerom slávneho klubu TPS. Po príchode do Košíc našiel viaceré paralely.

„Ako prvé sa mi zapáčili klubové farby, ale oslovila ma aj návšteva klubovej Siene slávy. Cítiť tu tradíciu a v tomto smere mi to pripomína TPS Turku. Aj tam sa totiž chystajú oslavy storočnice. Cítiť tu klubovú kultúru a je pre mňa cťou byť tu,“ pokračoval Kaskinen, ktorý už pochytil aj prvé slovenské slovíčko. „Tým je „ambícia“. Tie naše budú určite veľké a máme svoje ciele. Nie som prezident, ani šéf veľkej spoločnosti, ale poprosil by som o sto dní. Po tomto období by sa už mala prejaviť zmena pracovnej etiky a kultúry. Pracovať samozrejme začínam dnešným dňom. Nepýtajte sa ma však na želané umiestnenie, pretože sme ešte nezačali s budovaním tímu. Keď bude hotový, budeme môcť definovať ciele jasnejšie.“

Nová skladba košického tímu by mala byť zmesou predstáv Kalle Kaskinena a Gabriela Spilara. „Čo sa týka Gabiho, tak jeho meno som samozrejme poznal a obaja sme boli ako hráči praváci. Sme podobné ročníky a možno aj preto si vybral práve mňa. Na mňa však výborne zapôsobil v rámci našej súčasnej komunikácie a dobrý dojem rastie každým rozhovorom. Pre mňa je dôležité, že má dokonale zmapovanú domácu scénu a v tomto smere sa na neho spolieham. Pozná slovenských hráčov a spoločne k nim doplníme importov. Tím budeme skladať spoločne.“

Kaskinenovou pravou rukou bude krajan Timo Saarikoski. Člen Siene slávy fínskeho hokeja je trojnásobným majstrom Fínska i vicemajstrom sveta. V pozícii trénera pôsobil naposledy vo francúzskom Chamonix.

„Hokejový svet je malý a s Kallem sme sa samozrejme poznali. Vždy keď sme sa stretli, tak sme hovorili o hokeji a názorovo sme si sadli. Teraz prišla takáto možnosť a teším sa na našu spoluprácu v Košiciach,“ vyslovil sa bývalý vynikajúci center,  ktorý reprezentoval Suomi na olympiáde i dvoch majstrovstvách sveta.

„Z pohľadu môjho spojenia so Slovenskom si spomínam hlavne na majstrovstvá sveta z roku 1992, ktoré sa hrali v Bratislave. Proti Slovákom som samozrejme odohral veľa zápasov, no najlepšie sa poznám s Igorom Libom. Spoločne sme hrávali v klube TuTo a stihol som postrehnúť, že má v tejto hale vyvesenú vlajku. Teším sa teda na opätovné stretnutie,“ nechal sa počuť Saarikoski.

Nový hlavný tréner Košíc je známy predovšetkým svojou kvalitnou prácou s mládežou. V Turku mal možnosť sledovať aj vývoj košického odchovanca Juraja Slafkovského.

„Poznám ho veľmi dobre a je to veľmi talentovaný hráč. Boli sme radi, že pôsobil v Turku, no mojim cieľom je, aby šikovní hráči neodchádzali zo Slovenska, ale pomáhali tu svojim klubom. Minimálne v Košiciach im chceme dať šancu a pomôcť im v raste,“ naznačil svoje plány Kaskinen.

Na Slovensku pôsobí v posledných rokoch čoraz viac jeho krajanov a prostredie pod Tatrami je pre Fínov celkovo akoby zasľúbené.

„Osobne som tu bol s Jokeritom i mládežníckymi výbermi viackrát a vždy som sa tu cítil dobre. Slováci milujú hokej a ak skombinujeme naše kultúry, tak to môže byť výborný mix. Fíni tu dokázali veľké veci v rokoch 2011 a 2019 a verím, že niečo pekné tu môžem zažiť aj ja,“ zakončil s úsmevom Kalle Kaskinen.


Súvisiace články