Koronavírus zrušil februárové reprezentačné akcie pre SR 16, SR 17 aj SR 18

BRATISLAVA (SZĽH) – Ani jedna zo slovenských mládežníckych reprezentácií sa vo februárovom asociačnom termíne nepredstaví na medzinárodnom ľade. Dôvodom je omikronová vlna pandémie koronavírusu, ktorá spôsobila prudký nárast pozitívnych prípadov nielen na Slovensku, ale aj v celej Európe. Hoci sa osemnástka, sedemnástka ani šestnástka vo februári v akcii nepredstavia, Slovenský zväz ľadového hokeja vyvinie maximálne úsilie, aby o medzinárodnú konfrontáciu neprišli a odohrali ju v neskoršom termíne.

Februárový reprezentačný termín bol pôvodne programovo nabitý. Reprezentácia do 16 rokov mala cestovať na turnaj do Lotyšska, o rok starší národný tím do 17 rokov zasa na Turnaj štyroch krajín do Nemecka. Osemnástku spravidla každý rok vo februári čaká prestížny domáci Turnaj Vladimíra Dzurillu. Pre pandémiu sa neuskutočnil vlani a z rovnakého dôvodu sa neuskutoční ani teraz. „Turnaj hráčov do 16 rokov zrušila lotyšská strana na základe aktuálnej epidemiologickej situácie. V prípade sedemnástky sa udial podobný scenár. A keďže Nemci aj Švajčiari zrušili účasť na Turnaji Vladimíra Dzurillu v Piešťanoch, o pôvodný program prišla aj naša reprezentácia do 18 rokov,“ uviedol na margo zrušených akcií manažér mládeže Roman Sýkora.  

Pri všetkých reprezentáciách sa v spolupráci s realizačnými tímami snažili vymyslieť náhradný program. „Pre šestnástku a sedemnástku sme chceli dohodnúť dvojzápas s Čechmi a pre osemnástku trojzápas s rovnakým súperom. Po porade so súťažným oddelením sme však dospeli k názoru, že to nebude jednoduché. Chlapci budú v zápasovej záťaži, keďže na programe je mnoho dohrávok zápasov z mládežníckych klubových súťaží. A keďže rovnaká situácia panuje aj v Čechách, dohodli sme sa, že hráčov necháme v kluboch a medzinárodné konfrontácie pre všetky tri mládežnícke reprezentačné výbery iba posunieme v čase,“ pokračoval Roman Sýkora.

Medzinárodné záoasy sú v tomto čase kľúčové najmä pre reprezentáciu do 18 rokov. Turnaj Vladimíra Dzurilla mal byť vhodnou previerkou pre zverencov trénera Ivana Feneša pred aprílovým turnajom A-skupiny I. divízie majstrovstiev sveta hráčov do 18 rokov v Spišskej Novej Vsi. Keďže sa z objektívnych príčin nemohol uskutočniť, akákoľvek náhradná medzinárodná konfrontácia je pre osemnástku nesmierne dôležitá. Najmä v súvislosti s dosiahnutím cieľa, ktorým je návrat do elitnej kategórie MS. „Medzinárodné zápasy majú iný charakter v porovnaní s tými v klube. Predovšetkým v súvislosti s takým podujatím, akým sú majstrovstvami sveta. S českou stranou budeme v intenzívnom kontakte ohľadom potenciálneho termínu. Akonáhle nájdeme zhodu a klubové mládežnícke súťaže v oboch krajinách nám to dovolia, medzinárodné zápasy nielen pre osemnástku, ale aj sedemnástku a šestnástku dozaista zorganizujeme,“ dodal Roman Sýkora.