Tomáš Kopecký: Máme najlepšieho kapitána na svete!

BRATISLAVA / SUNRISE – Kým  pred štyrmi rokmi na olympiáde vo Vancouvri  si Tomáš Kopecký (1982) odkrúcal iba reprezentačný debut, teraz patrí univerzálny útočník Floridy Panthers už k pilierom, na ktoré sa bude tréner Vladimír Vůjtek v Soči spoliehať.

Tomáš Kopecký pred brankárom Wardom, foto SITA

Do prvého zápasu Slovákov na turnaji zostáva menej ako mesiac a horúčka, ktorá zaplaví od 7. februára každého olympionika naplno, sa začína už teraz. „Stále je to o kolotoči zápasov v NHL, ale nedá sa ujsť pred tým, že onedlho sa už začne olympiáda. Veľmi sa do Soči teším,“ povedal Tomáš.

Spomienky sú síce už štyri roky staré, ale 31-ročný útočník ich má stále v živej pamäti. „Pre mňa to bolo v tom čase niečo úžasné, keďže som zažíval na vlastnej koži prvé zápasy v reprezentácii. Bolo to niečo neskutočné, keďže som odmalička sníval o tom, že si oblečiem slovenský dres na olympiáde alebo majstrovstvách sveta. Najkrajšie spomienky mám aj tak na to, aká sme tam boli skvelá partia. Všetko som si užil. Je to o tom, že na úspech je potrebná veľmi dobrá partia. Dva týždne sme robili každý deň všetko spolu a to bolo na tom veľmi pekné. Mali sme obrovský pocit spolupatričnosti. K tomu nám pomohlo aj to, že sme hrali veľmi dobrý hokej. Stále ma však škrie zápas o bronz proti Fínom. Ktovie aké by to bolo teraz, ak by sme udržali náskok 3:1...,“ zamyslel sa Kopecký, ktorý si medailovú radosť urobil ziskom striebra na svetovom šampionáte v roku 2012 v Helsinkách.

Tomáš Kopecký, foto SITA/AP

Zatiaľ čo vo Vancouvri bol Tomáš reprezentačným nováčikom, teraz bude mužom, ktorého slovo bude mať vo Vůjtekovej kabíne veľkú váhu. „V reprezentácii nemám zase odohraných toľko zápasov, aby som mohol o veľa veciach rozprávať. Okrem olympiády mám na konte dva svetové šampionáty. Lídrom kabíny môže byť každý skúsený hráč, ale Zdeno Chára je človek na svojom mieste. V hokejovom svete niet povolanejšieho človeka ako je on a on je určite najlepším kapitánom na svete! Kabínu si ustriehne, o to nemám obavy. Budeme mať však niekoľko osobností, ktoré dodajú tímu veľa sebavedomia,“ povedal o lídroch v slovenskej kabíne Tomáš Kopecký.

„Teším sa na chlapcov, ktorých som dlho nevidel. Partia bude určite veľmi dobrá a pekné bude aj to, že budeme spolu dvadsaťštyri hodín denne. Len súdržnosťou v kolektíve môžeme dosiahnuť úspech,“ dodal Kopecký, ktorý odohral v reprezentácii 25 zápasov a strelil v nich 6 gólov.

TOMÁŠ KOPECKÝ

DÁTUM A MIESTO NARODENIA: 5. februára 1982 v Ilave

VÝŠKA/VÁHA: 190 cm/91 kg

POST: krídelník/center

KLUB: Florida Panthers

ÚSPECHY: Víťaz Stanleyho pohára 2008, 2010, vicemajster sveta 2012

ŠTART NA VRCHOLNÝCH PODUJATIACH: ZOH 2010 (4. miesto), MS 2012 (2. miesto), MS 2013