Konrád po prvom z troch krokov: Viem, čo je olympiáda. Chcem na ňu opäť postúpiť

BRATISLAVA (SZĽH) – Navonok sa môže zdať, že vstup slovenskej hokejovej reprezentácie do finálového turnaja kvalifikácie o ZOH 2022 nebol z výsledkového ani herného hľadiska príliš presvedčivý. Nad Rakúskom triumfovala tesne 2:1. Pravdou však zostáva, že pre mnohých reprezentantov šlo o prvý zápas v rámci prípravy na aktuálnu sezónu, čo je v porovnaní so súperom, ktorý zohral dva prípravné duely, nezanedbateľný fakt. Napriek tomu Slováci odpálili cestu do Pekingu víťazstvom. A to sa v konečnom dôsledku najviac počíta.  

Ďalšou potešujúcou skutočnosťou bola prítomnosť 4241 divákov, ktorí viackrát počas stretnutia povzbudili hráčov hromadným pokrikom. „Po dlhej dobe boli fanúšikovia na štadióne. O to viac sme sa na zápas všetci tešili. Veľa hráčov zažilo minulú sezónu bez ich prítomnosti. A treba povedať, že je veľký rozdiel, ak sú, respektíve nie sú v hľadisku. Hráči sa síce sústreďujú na výkon, čiže atmosféru príliš nevnímajú, ale na domácom ľade je podpora ľudí vždy citeľná a v súboji s Rakúskom bola,“ hovoril po stretnutí slovenský obranca Martin Gernát, mimochodom autor víťaznej trefy. Mimoriadne symbolickej v čase 28:28 od hráča s číslom 28 na drese.

„Bol to prvý zápas pre viacero chlapcov po dlhej dobe. Aj preto sme sa snažili hrať jednoducho, strieľať puky na bránku čo najviac,“ priznal jeden z lídrov slovenskej defenzívy. Na margo gólu dodal: „Videl som premávku pred bránkou, ale popravde si myslím, že brankár puk videl. Strela mu však prepadla. Ani som to poriadne nevidel, pretože sa stáčal späť k modrej čiare. Chvalabohu, padlo to a odskočili sme súperovi o dva góly. Hralo sa nám ľahšie.“

Slováci odohrali prvé stretnutie s viditeľným nasadením. Boli agresívni v útočnej tretine, viackrát v nej dokázali Rakúšanov zovrieť a vytvoriť si streleckú príležitosť. V druhej tretine, predovšetkým v jej závere, mohli pridať ďalšie góly, ale ani Ružička, ani Cehlárik a ani Slafkovský z dobrých streleckých uhlov neskórovali. Aj preto sa zápas v treťom dejstve zmenil na miernu drámu. Našťastie, so šťastným koncom pre zverencov trénera Craiga Ramsayho.

Dôležitým členom tímu bol opäť brankár Branislav Konrád. Pri každom z 20 úspešných zákrokov sršala z neho istota. A hoci necelých osem minút pred koncom inkasoval, záverečnú snahu súpera o vyrovnanie dokázal eliminovať. „V prvej tretine som sa do toho dostal, Rakúšania strieľali, bolo čo robiť. V druhej už menej. Viac som stál ako chytal, našťastie sme dali druhý gól a s väčšou ľahkosťou šli do tretej tretiny. Škoda, že nám nepadol tretí gól, mohli sme zápas zlomiť. Naopak, inkasovali sme. V závere to bolo trošku s nervami, ale zvládli sme to, máme tri body a ideme ďalej,“ hovoril po stretnutí Konrád.

Skúsený brankár si v roku 2018 zachytal na zimných olympijských hrách v Pjongčangu. Odchytal dva zápasy, pričom v otváracom pomohol Slovákom k senzačnému obratu duelu z 0:2 na 3:2 proti Olympijskému výberu Ruska, neskoršiemu víťazovi mužského turnaja pod piatimi kruhmi. Na finálový kvalifikačný turnaj do Bratislavy prišiel, aby si zážitky z olympijského diania zopakoval: „Viem, aké to bolo na olympiáde a chcem tam postúpiť znova. Snažím sa preto urobiť maximum. A verím, že všetci chcú rovnako ako ja. Ideme bojovať ďalej.“