Kondičný tréner: Mládež Dukly sa pripravuje on-line

TRENČÍN - Koronavírus utlmil činnosť všetkých hokejových klubov na Slovensku, vrátane mládežníckych tímov. Aby mladí hokejisti nestratili tréningové návyky, venujú sa rôznym cvičenia najmä v domácich podmienkach. Mládežnícky tréneri HK Dukla Trenčín n.o. sa pre zabezpečenie rozvoja pohybových schopností hráčov rozhodli spolupracovať s kondičným trénerom Branislavom Lobotkom. Ako takýto projekt vyzerá nám priblížil v nasledujúcom rozhovore. 

Ako vznikol projekt kondičnej prípravy mládeže HK Dukla Trenčín n.o.?
Ja mám takéto tréningové programy pripravené už dlhšie, nevznikli v súvislosti s koronavírusom. Oslovil ma tréner starších žiakov Dukly Patrik Zelenka, že či by som im vedel vytvoriť kondičnú prípravu – pomôcť im v tej príprave v domácich podmienkach. Tým že to robím a mám svoje tréningy on-line tak som na to pristúpil.

Ktorých výberov tímu sa tento program konkrétne týka?
Sú to prípravka, mladší žiaci, starší žiaci a kadeti – čiže chlapci od 8 do 16 rokov.

Viete prezradiť detailnejšie, čo obsahuje takáto príprava?
Zatiaľ majú pripravený trojtýždňový program, s ktorým sme začali v pondelok 23. marca. V ňom majú tréningy od pondelku do piatku – ako cvičiť, série. Na našej stránke majú názorné ukážky cvikov ako to majú vykonávať. Jeden tréning trvá do 40 minút. V PDF súbore dostala každá hokejová trieda manuál, kde majú konkrétne rozpísané záťaže – koľko sekúnd, koľko krát ho idú a aká je pauza medzi cvičeniami. Tie cviky sú v podstate rovnaké na každý týždeň.

Na čo presne sú určené?
Je to taká všeobecná príprava v domácich podmienkach. Je to skôr na prechodné, medzi-sezónne obdobie, posilňovanie s vlastnou váhou a činkami, ktoré majú v domácnosti. Teraz prebieha druhý týždeň tohto projektu.

Máte od trénerov respektíve od chlapcov nejakú odozvu?
Tak decká medzi sebou zdieľajú fotografie, ako cvičia. Aspoň takto medzi sebou komunikujú. A tréneri sú s tým veľmi spokojný, je to prehľadné a zrozumiteľné. Je to veľmi jednoducho vysvetlené aj s krátkymi video ukážkami na stránke budlepsi21.sk. Ja som v kontakte aj s kondičným trénerom Danielom Kičurom z HC Košice. Oni idú robiť pre svojich hokejistov niečo podobné. Nadviazali sme kontakt, kde sme tieto veci rozoberali a vymieňali sme si rady. Je to fajn, že kluby nespia na vavrínoch a robia pre svojich hráčov aj takéto veci.

Spomínali ste, že program využívajú v Dukle iba do kadetov. Čo robia dorastenci a juniori?
O tom nemám informácie, tým že nie som priamo zamestnancom Dukly. Mňa iba oslovili na spoluprácu HK Dukla Trenčín n.o. Ale keď si na našu stránku klikne hociktorí z trénerov či hráčov, tak tie cviky sú pre všetkých. To môže pri tejto domácej príprave využiť hráč bez ohľadu na vek. 

V minulosti ste pôsobili pri A-mužstve Dukly. Ako svoju činnosť prevádzkujete dnes?
Mám športovú organizáciu s názvom Buď lepší. Je to vytváranie športových aktivít pre amatérskych športovcov, obyčajných ľudí. Kde robíme rôzne aktivity ako napríklad tréningy v gyme, vonku dračie lode, športové eventy pre firmy. A v súčasnosti sa hlavne venujem tréningom on-line. To teraz ľudia najviac využívajú lebo sú doma a nemôžu nikam chodiť. Po týchto tréningoch je teraz dopyt.