Kondičná príprava dvadsiatky v improvizovaných podmienkach, ale s novým rozmerom

ZVOLEN (SZĽH) – Pohybovú prípravu hokejovej dvadsiatky počas izolovaného kempu vo Zvolene vedie kondičný tréner Matúš Dzian. Vzhľadom na viaceré obmedzenia ju realizuje v materiálne skromnejšom prostredí, než býva zvykom. Aj bez nadštandardnej fitness výbavy však dokáže juniorským reprezentantom rozšíriť obzor o nové cviky a dostatočne ich pripraviť na intenzívny pobyt na ľade.

Na takzvanú „off-ice“ prípravu na suchu má dvadsiatka v rámci bubliny vyčlenené vlastné priestory. Okrem cvičebnej plochy so závažiami a mnohých iných pomôcok sú reprezentantom k dispozícii aj bedmintonové kurty či pingpongové stoly. „S chalanmi sme tréningový plán nastavili spoločne, aby zohľadnili všetky aspekty vrátane regenerácie. Nastavili sme to tak, že pred dopoludňajším tréningom máme posilňovňu, popoludní máme hernú rozcvičku, keď sa snažíme trošku uvoľniť, aj sa zabaviť,“ hovorí pre hockeyslovakia.sk Matúš Dzian. Voľnejšiu úvodnú fázu v rámci suchej prípravy absolvujú hráči s rúškom na tvári. Pri vyššej fyzickej záťaži už majú povolené trénovať bez neho, rovnako bez prekrytia tváre smú trénovať aj na ľade. 

Klasický silový tréning nahrádza skúsený kondičný odborník improvizovanou zostavou. „Snažíme sa ísť viac do pohybovej stránky, čo je prospešné. Aj preto počas kempu nemôžu chlapci očakávať nejaké výrazné silové prírastky. Pre mňa však bude najpodstatnejšie, ak sa nám podarí skvalitniť ich pohybový prejav. Na kvalitnú prípravu máme stále dostatok času. A chlapcov tá súčasná baví. V porovnaní s možnosťami v klube opäť objavili niečo iné, čo ich zaujalo,“ pokračuje Matúš Dzian.

Kondičný kouč sa juniorským reprezentantom snaží ukázať čo najvyššie spektrum nových možností. Čo všetko teda komponuje do rozcvičky pred tréningom na ľade? „Ukazujem chlapcom rôzne typy rozcvičenia, široké spektrum vecí, nech si každý časom vyberie, čo mu vyhovuje. V takomto móde budeme fungovať aj v Kanade, aby si každý do vyspelého hokejového života vytvoril čo najvhodnejšiu svoju rozcvičkovú rutinu.“

Pozrite si viac v našom videozostrihu: