Kňažko podpísal prvý profesionálny kontrakt s TPS Turku

PIEŠŤANY (SZĽH) – Slovenský hokejový obranca Samuel Kňažko podpísal svoj prvý profesionálny kontrakt. Na jeho podmienkach sa dohodol s fínskym klubom TPS Turku, v ktorého mládežníckej vetve pôsobí od šestnástich rokov. Informáciu potvrdil pre hockeyslovakia.sk po piatkovom prvom z dvojice prípravných stretnutí slovenskej juniorskej reprezentácie proti Česku (5:2).

Kňažko hokejovo vyrastal v rodnom Trenčíne. V sezóne 2018/19 sa rozhodol odísť do Fínska, kde už ako 16-ročný pravidelne hrával za juniorský výber TPS. Slovensko dosiaľ reprezentoval na dvoch majstrovstvách sveta hráčov do 18 rokov a rovnako na dvoch v kategórii do 20 rokov. Na uplynulom v Edmontone bol dokonca kapitán výberu, ktorý koučoval Róbert Petrovický.

Minulý rok sa stal Samuel Kňažko slovenskou draftovou jednotkou. Siahol po ňom Columbus v 3. kole zo 78. miesta. Hoci sa pôvodne chystal v lete do kempu zámorského klubu, napokon prišla ponuka, ktorá sa neodmieta. Po rokoch driny si Kňažko začne hokejom zarábať. „Už bolo načase,“ povedal žoviálne na margo novej ročnej zmluvy dodal: „Môžem verejne priznať, že pred týždňom som ju podpísal. Dúfam, že celý budúci rok odohrám v áčku TPS. Veľkou výzvou je aj Liga majstrov, v ktorej by mal klub nastupovať. Budem rád, ak presvedčím trénerov a vybojujem si v kádri stabilné miesto.“

Radosť z kontraktu môže byť o to väčšia, ak by si Kňažka všimol aj tréner slovenskej mužskej reprezentácie Craig Ramsay a povolal by ho na niektorý zo zrazov v rámci prípravy na majstrovstvá sveta v Rige. Keďže vedenie reprezentácie avizovalo zaradenie mladíkov do kreujúceho sa tímu, nie je vylúčené, že jedným z tých, ktorí dostanú príležitosť, bude práve kapitán dvadsiatky. Ramsay a spol. ho v piatok sledovali. „Juniorskí tréneri nám vraveli, že sa na nás bude pozerať vedenie áčka. Ak by sme to príliš začali vnímať, zostalo by nám to v hlave a vtedy sa nehrá ideálne. Verím, že sme sa dobre ukázali,“ povedal Kňažko.