Kňažka so zmluvou do NHL prekvapil agent, budúcnosť je v rukách Columbusu

TRENČÍN (SZĽH) – Samuel Kňažko je o krôčik bližšie k NHL. Na jeho fantastické výkony na majstrovstvách sveta v Rige zareagovalo vedenie Columbusu Blue Jackets trojročným nováčikovským kontraktom, ktorý osemnásťročný obranca podpísal začiatkom týždňa. V súčasnosti ešte nie je jasné, či bude pokračovať vo Fínsku, kde má podpísaný kontrakt s TPS Turku, alebo sa presunie do zámoria.

Na šampionáte v Rige patril Kňažko k príjemným prekvapeniam z hľadiska individuálnych výkonov v tíme trénera Craiga Ramsayho. Zvládal rozohrávku pod tlakom, nepanikáril, hral sebaisto a často podporoval útočnú aktivitu. Aj preto dostával od kanadského trénera dostatočné množstvo priestoru na ľade. V ôsmich dueloch na ňom strávil dovedna takmer sto minút, v priemere 12:25 min na zápas.

Keď sa vrátil z Rigy, uvedomujúc si výbornú individuálnu formu na šampionáte premýšľal aj o tom, či by sa mu Columbus náhodou neozval. „Aj som si hovoril, žeby to mohlo prísť, ale Columbus má na mňa práva štyri roky od draftu. To znamená, že štyri roky ma mohli držať v napätí s ponúknutím zmluvy. A držali iba necelý rok, čo je skvelé. Som veľmi rád, že mi ju napokon ponúkli,“ hovorí Kňažko pre hockeyslovakia.sk na margo trojročného nováčikovského kontraktu.

Columbus prišiel s vytúženým dokumentov pár dní po prílete Kňažka z Rigy. „Kontaktovali ma krátko po šampionáte. Prišiel za mnou agent s tým, že sa chce stretnúť. Vôbec som nevedel, o čo ide. Myslel som si, že budeme debatovať o hodnotení sezóny a vývoji v novej. Po hodine predložil predo mňa zmluvu s Columbusom a povedal, že máme to. Bol som mimo. Nevedel som, čo tým myslí. Zrazu som zbadal svoje meno na papieri, uvidel logo NHL a doplo mi. Som za to veľmi rád. Nečakal som, že mi zmluva príde už po necelom roku od draftu,“ pokračuje Kňažko, draftovaný Columbusom vlani v októbri v 3. kole zo 78. miesta.

Po podpise kontraktu ho kontaktoval aj generálny manažér Blue Jackets Jarmo Kekäläinen. „Zablahoželal mi a poprial veľa šťastia, aby som na sebe ďalej drel. Dodal pochvalné slová za výkony na majstrovstvách sveta. Povedal, že sa bude rozprávať so skautským tímom Blue Jackets o tom, čo ďalej. O týždeň-dva by som sa mal dozvedieť, kde budem hrať v budúcej sezóne,“ hovorí Samuel Kňažko.

Len pred dvoma mesiacmi podpísal šikovný obranca prvý profesionálny kontrakt v živote. Dohodu uzavrel s fínskym tímom TPS Turku, v ktorého mládežníckych štruktúrach hokejovo dozrieval od roku 2018. Mal sľúbenú šancu i priestor v tíme čerstvého fínskeho vicemajstra. Dohoda s Columbusom však môže situáciu zmeniť. Keby si mal Kňažko vybrať, zotrval by radšej vo Fínsku, alebo by si šiel vyskúšať zámorie s tým, že by mohol hrať na farme Columbusu za Cleveland Monsters?

„Je mi to prakticky jedno. Keďže som podpísal zmluvu s TPS, môžu preferovať, aby som zostal vo Fínsku, čo mi nevadí. Moju budúcnosť majú v rukách oni. Verím, že sa rozhodnú dobre a vypáli to čo najlepšie,“ dodal v rozhovore pre hockeyslovakia.sk.