Kľúčové faktory pred štvrťfinále – poctivý výkon, disciplína a dobrý pohyb

BUFFALO (SZĽH) – Základný cieľ splnený, ale šampionát pokračuje ďalej. Slovenská hokejová reprezentácia do dvadsať rokov po postupe zo základnej skupiny nastúpi v nočnom štvrťfinálovom zápase od polnoci slovenského času proti suverénovi základnej skupiny B Švédsku, s ktorým sa stretne v tejto časti turnaja už po štvrtýkrát za posledných päť rokov. 

Silní na puku

V predchádzajúcich troch štvrťfinálových dueloch proti Švédsku Slováci zakaždým ťahali za kratší koniec. Na druhej strane pri bronzovom ťažení v Montreale 2015 zverenci Ernesta Bokroša porazili práve Švédov v súboji o 3. miesto. Napriek tomu favorit stretnutia je jasný. „Silu majú Švédi obrovskú. Pokiaľ niekto neprehrá jedenásť rokov v základnej časti, čo je štyridsaťštyri zápasov, tak to hovorí jasnou rečou,“ povedal počas pondelkového voľného dňa hlavný tréner Slovákov Ernest Bokroš.

Odkázal tým na neuveriteľnú sériu víťazstiev „Juniorkronorna“ v základných skupinách majstrovstiev sveta hráčov do dvadsať rokov. Naposledy Švédi v základnej skupine prehrali ešte 31. decembra 2006 na šampionáte na ich ľade so Spojenými štátmi po samostatných nájazdoch. „Aj tento rok majú veľmi dobrý ročník, ale my pokúsime sa zabojovať o čo najlepší výsledok. Takisto aj my máme dobrý tím a dobrých chlapcov, z ktorých už, myslím si, ťarcha opadla a už dnes (v pondelok – pozn. aut.) sme sa pripravovali na Švédov,“ pokračoval Bokroš.

Ernest BokrošErnest Bokroš

Silu Švédov jasne potvrdzujú aj štatistiky. S dvadsiatimi gólmi sú druhým najofenzívnejším družstvom turnaja, pričom súperovu bránu zasypali dohromady 156 strelami, spolu s Fínskom najviac zo všetkých družstiev na turnaji. „Majú veľa silných hráčov na puku, my tomu hovoríme rozdieloví hráči. Je jedno, ktorá päťka proti vám hrá, všetky štyri sú silné. Naozaj nepríjemní sú v zakončení. Vedia sa udržať na puku, križujú sa v útočnom pásme, čo robí defenzíve obrovské problémy,“ priblížil Bokroš kvality švédskeho celku.

Imperatív poctivého výkonu

„Dvadsiatka“ ide do štvrťfinále v pozícii outsidera. Pod tlakom bude výber troch koruniek, ktorý na šampionáte do dvadsať rokov nechýbal v semifinále ani raz od roku 2006. Takouto úspešnosťou sa nemôže v súčasnej dobe popýšiť nikto. Papierové predpoklady, ktoré jasne favorizujú Švédov, však na druhej strane odvracajú pozornosť od výberu trénera Ernesta Bokroša. Ten však takýmto spôsobom uvažovať nechce. „Aj my máme svoju kvalitu, máme brankára, ktorý podáva veľmi dobré výkony, obrana pracuje na hranici svojich možností, útoky taktiež pracujú dobre. Na druhej strane rozdieloví hráči sa v mužstvách vždy prejavia a bolo to vidno aj v nedeľu v zápase Švédsko – Rusko,“ uviedol.

Slovenská reprezentácia nabrala v zámorí potrebné sebavedomie kvalitnými výkonmi – či už v príprave proti Rusku, víťazstvom nad obhajcami titulu z USA alebo solídnym výkonom proti Fínsku, ktorému podľahli 2:5. „Poctivo sme sa pripravovali na každého jedného súpera. Hráči tiež vidia, že nepodceňujeme žiadnu maličkosť. Hokej sa však hrá na ľade, v zápasoch rozhodujú detaily, drobné chyby, vylúčenia…“ vysvetľuje Bokroš, ktorý si uvedomuje, že na úspech proti jednému z topfavoritov turnaja bude potrebný výkon na hranici možností. „Proti Švédom musíme podať jeden dobrý poctivý výkon. Týka sa to všetkých hráčov, na úspech totiž nebude stačiť dobrý výkon len zopár hráčov.“

Ernest BokrošErnest Bokroš

Jedným z faktorov, ktorý môže nakloniť misky váh na slovenskú stranu je disciplína. V doterajšom priebehu šampionátu dostali slovenskí reprezentanti až osemnásť dvojminútových trestov, čo činí v priemere 4,5 vylúčenia na zápas. Takýto vysoký počet aj vo štvrťfinále by mohol byť samovraždou, keďže Švédi doposiaľ z každej štvrtej presilovky dali gól. „Bolo by fajn, keby sme mali málo vylúčených, pretože Švédi sú v presilovkách extrémne silní. Ďalej musíme mať dobrý pohyb, nepúšťať Švédov často k nám do obrannej tretiny a pokiaľ by sa nám podarilo dať prvý gól, tak by to bolo taktiež fajn,“ dodáva 58-ročný tréner. 

Najúspešnejšia zo slovenských reprezentácií

V príprave na zápas proti Švédsku absolvovali Slováci na Nový rok hodinovú tréningovú jednotku. Po nich mali na ľad Harborcentrea vykorčuľovať aj Švédi, no tí svoj tréning nakoniec zrušili. „Zamerali sme sa na to, že určite budeme musieť poctivo brániť stredné pásmo zhruba tak, ako sa nám to darilo proti Američanom. Tí nám veľa pukov nastreľovali do tretiny, preto sme zamerali tréning skôr na nastreľovanie pukov po mantineli, aby hráči boli na to zvyknutí a hlavne fungovala spolupráca obrancov s krídlami,“ priblížil Ernest Bokroš náplň predzápasového tréningu.

V otázke brankára, ktorý nastúpi proti Švédom, ešte v pondelok hlavný tréner nemal jasno, čo-to však už naznačil. „Priznám sa, že sme nad tým ešte nesedeli. Veľká pravdepodobnosť je, že do brány by mal ísť Roman Durný, no budeme sa ešte o tom rozprávať s trénerom brankárov.“

Bez ohľadu na výsledok štvrťfinále, Slováci po osemnástykrát v rade skončia na svetovom šampionáte do dvadsať rokov v prvej osmičke. Pod vedením Ernesta Bokroša, ktorý je pri „dvadsiatke“ od sezóny 2011/2012 je priemerné umiestnenie na majstrovstvách sveta 6,7, čím sa za rovnaké obdobie nemôže pochváliť žiadna zo slovenských hokejových reprezentácií. „Ten, kto to nezažil, tak nevie, aké je náročné hrať takéto zápasy. Chlapci postúpili, postúpil realizačný tím a všetkým treba pogratulovať. Je to pekný úspech pre slovenský mládežnícky hokej, no my sa aj proti Švédom pokúsime urobiť slovenskému hokeju čo najväčšiu reklamu,“ dodal na záver.