Kluby vyčíslujú finančné straty. Kam siahajú?

BRATISLAVA (SZĽH) – Straty. Ich rátanie bude bolestivé. Nebudú sa uvádzať v miliónoch. Prinajmenšom v miliardách, pravdepodobne až v desiatkach či stovkách miliárd eur. O toľko prídu dovedna všetky kluby v renomovaných hokejových ligách po celom svete. NHL, AHL, KHL, švédska SHL, fínska Liiga, švajčiarska NLA, česká extraliga, slovenská Tipsport Liga... Predpovedá sa viacero katastrofických scenárov s hrozbou ekonomického krachu. Nehovoriac o inštitúciách, marketingových značkách či riadiacich orgánoch jednotlivých súťaží. Všetci stratili. 

Pandémia koronavírusu spustošila hokejový svet v najmenej vhodnej chvíli. Pred vrcholom sezóny, pred začiatkom play-off, keď sú príjmy klubov najvyššie. V niektorých prípadoch sa rovnajú niekoľkomesačným príjmom počas základnej časti, v iných ich dokonca prevyšujú. V tejto sezóne prídu kluby o takzvané „play-off“ zárobky, ktoré sú pre mnohé subjekty, slovenské nevynímajúc, očakávanou existenčnou injekciou. Sú zárukou prežitia, stabilizácie ekonomickej situácie, zabezpečením bezproblémové chodu aktuálnej sezóny i príprav na novú. Nedávajme si pásku na oči, je to tak. A nielen na Slovensku. Aj mnohé európske kluby sú momentálne v nezávideniahodnej ekonomickej situácii. Čo pandémia koronavírusu, pre ktorú boli zrušené alebo preložené aktuálne všetky elitné svetové hokejové ligy, vlastne spôsobila z ekonomického hľadiska?  

SLOVENSKO

V domácom dianí je situácia vážna. Väčšina klubov v Tipsport Lige počítala s príjmom za play-off.  A nie s hocijakým. S príjmom z predaja lístkov, predaja reklamných plôch, televíznych práv... Viaceré kluby – a odzrkadľuje to ich aktivita na prestupovom trhu pred uzavretím transferové okna – išli možno tak trochu do rizika. Zložili kádre, ktorých potenciál spĺňal parametre na účasť v semifinále play-off. A semifinále play-off je spravidla zárukou pohodlného ekonomického krytia. Zaručuje vyšší počet domácich stretnutí a tým pádom vyšší príjem zo vstupného. 

To, čo do mužstva v závere prestupového obdobia niektoré subjekty vrazili, by sa im na vstupom za play-off vrátilo. Postupovali pritom v súlade s vysokými športovými ambíciami, ktoré si predsavzali. Dokonalý plán, nebyť pandémie. Príjmy, s ktorými viaceré kluby počítali, nebudú. Dnes vyčíslujú straty, pričom v niektorých prípadoch môžu mať (polo)likvidačný charakter. 

O akých sumách je reč? Šéf banskobystrických šampiónov Juraj Koval hovoril v prípade postupu tímu trénera Dana Cemana do semifinále play-off o chýbajúcich 200 až 300-tisíc eurách v klubovej pokladnici, generálny manažér hokejového Slovana Juraj Bakoš, vzhľadom na výrazne vyššiu kapacitu bratislavského ZŠ Ondreja Nepelu v porovnaní s banskobystrickým, v prípade semifinálového prieniku o čiastke 450-tisíc eur. Dlhoročný funkcionár a predseda predstavenstva HKM Zvolen Dušan Mráz naznačil, že zisky zo vstupného v minulosezónnom play-off, v ktorom „rytieri“ skončili v siedmom semifinálovom stretnutí s Nitrou, boli zhruba rovnaké ako za celú základnú časť. Straty v desiatkach tisíc eurách za každý domáci play-off zápas by vzhľadom na pomer odhadovanej ceny vstupenky/kapacita štadióna dozaista rátali aj Košice, Trenčín či Poprad.

V situácii, ktorá nastala, môžu byť ako-tak spokojné azda iba slovenské kluby umiestnené na 10. až 13. priečke, u ktorých bolo jasné, že základnou časťou v prípade Liptovského Mikuláša, respektíve nadstavbovou B-skupinou v prípade Nových Zámkov, Detvy končia sezónu. Z príjmu za vstupné v play-off pravdepodobne nepočítali. Ak tomu prispôsobili aj svoj ekonomický plán, dnes zrejme počítajú oveľa nižšie straty ako ich ambicióznejší konkurenti z hornej polovice tabuľky. 

V ekonomicky sťaženej situácii je napríklad popradský klub, ktorý podľa vlastných štatistík zaznamenal vyše 42-percentný nárast diváckeho záujmu v porovnaní s minulou sezónou. Priemerná návšteva v príjemnej aréne pod Tatrami bola 2176 divákov. Okrem súčasných platieb klub stále kvária aj dlhy z minulosti, ktoré zatiaľ úspešne spláca. Napriek tomu vyšla od fanúšikov „kamzíkov“ iniciatíva pod názvom „Vypredajme spolu zimný štadión“, ktorá vyzýva priaznivcov, aby si zakúpili virtuálnu vstupenku v cene 7,50 eur a pomohli tak klubu preklenúť náročnejšie obdobie. Niektorí fanúšikovia sa rozhodli prispieť aj vyššími sumami. Aj preto bolo na transparentnom účte 17. marca napoludnie pripočítaných vyše 7000 eur.
Iniciatívu „Vypredajme spolu zimný štadión“ si osvojili aj účastníci Slovenskej hokejovej ligy Topoľčany či Spišská Nová Ves. Obaja z rovnakého dôvodu – na pomoc pri vykrytí finančných strát.

EURÓPA

Fínske a švédske súťaže patrili k posledným hrajúcim mohykánom v Európe. Koncom minulého týždňa, keď sa v Nórsku, Dánsku, Poľsku, Slovensku, Česku či Nemecku postupne zmierovali s predčasným ukončením sezóny, sa ešte v oboch popredných severských ligách hralo. Hoci bez divákov, ale hralo. Fíni odohrali pred prázdnymi tribúnami dve kolá základnej časti, posledné, ktoré bolo na programe pred štartom play-off, zrušili. Švédi boli na štarte vyraďovačky. Silou mocou chceli pokračovať, ale vedenie súťaže napokon uposlúchlo odporúčanie štátnych orgánov a zo dňa na deň súťaž ukončilo. 

Fínske kluby strácajú za každý neuskutočnený domáci zápas v tejto fáze sezóny 100 až 150-tisíc eur v čistom.

Hoci viaceré kluby vo Fínsku v médiách rozprávajú o značných stratách, nepredpokladajú, že ich postihnú existenčné problémy. Riaditelia niektorých klubov si pri opisovaní súčasnej situácie pomáhajú meteorologickou terminológiou. Hovoria o polooblačnom až zamračenom období. Napríklad v Tappara Tampere mali štruktúrovaný rozpočet do konca štvrťfinále play-off, klub však neočakávanú situáciu údajne ekonomicky zvládne. Výkonný riaditeľ Ässätu Pori zasa hovorí o stratách v „luxusných šesťmiestnych sumách“. O tom, či klub situáciu nebodaj nezvládne, nechcel špekulovať. Z údajov, ktoré sa nám podarilo získať, vyplýva, že fínske kluby strácajú za každý neuskutočnený domáci zápas v tejto fáze sezóny 100 až 150-tisíc eur v čistom. Viaceré kluby, predovšetkým tie, ktoré mali istú účasť v play-off, hovoria v konečnom dôsledku o šesťcifernej strate za zrušené play-off. Viacerým miestnym webovým portálom, či už yle.fi, is.fi alebo mtvuutiset.fi, pritom vychádza minimálna odhadovaná strata v lige približne 10 miliónov eur. Ide o sumu, ktorú generuje desať tímov zapojených do vyraďovacej fázy za príjmy zo vstupného a ostatné tržby. „K tejto sume sa nevyjadrujem, isté však je, že pôjde o veľa peňazí,“ povedal pre is.fi Riku Kallioniemi, šéf najvyššej fínskej súťaže. 

Miliónové straty budú počítať aj vo Švédsku. V severskej krajine rozprúdila diskusiu sťažnosť klubu MODO, účastníka druhej najvyššej súťaže Allsenskan, ktorý od začiatku ročníka investoval nemalé finančné prostriedky do boja o návrat do SHL. Žiaľ, v budúcej sezóne si ju nezahrá.
Vedenie SHL rozhodlo, že ligu po regulárne ukončenej základnej časti zrušuje bez vyhlásenia majstra aj bez barážových povinností pre kluby Leksand a Oskarshamn, ktoré skončili na posledných dvoch priečkach a mali hrať o záchranu. 

MODO takéto rozhodnutie odmieta rešpektovať a podľa informácii rešpektovaného periodika Aftonbladet sa plánuje odvolať na najvyššie orgány. S takýmto scenárom nesúhlasí ani Björklöven, s ktorým malo MODO rozohranú finálovú sériu o víťaza druhej najvyššej súťaže. Ten by zároveň automaticky postúpil do baráže o SHL. „Týmito neférovými rozhodnutiami sme stratili veľa peňazí, teraz hľadáme cestu na finančnú kompenzáciu. Nemôžem povedať presné sumy, ale ide o milióny švédskych korún v prípade viacerých klubov Allsvenskan,“ vravel pre Aftonbladet generálny riaditeľ MODO Hockey Johan Widebro.

NHL

Zámorská profiliga je osobitná kapitola. Aj ona trpko zaplakala. Z dôvodu šírenia koronavírusu bola nútená prerušiť pokračovanie základnej časti na neurčito. V súčasnosti nevedno, kedy a či v sezóne bude pokračovať. 

V NHL to nie je častá situácia. Ak sa časť sezóny, prípade celý ročník dosiaľ neuskutočnil, najčastejším dôvodom boli spory pri rokovaní o kolektívnej zmluve medzi vedením súťaže a hráčskou asociáciou NHLPA, ktoré ústili do výlukovej fázy. Teraz je problémom vyššia moc. Pandémia koronavírusu. Stav, ktorý nemožno predpokladať. No možno ho poistiť. Otázne v súčasnosti je, či a do akej miery ho zahŕňajú poistky NHL.  

Z predaja lístkov azda najviac stratí Toronto. Na základe trhových cien vstupeniek pri naplnení stopercentnej kapacity arény za aktuálne odložené zápasy do konca základnej časti stratí klub vyše 42 miliónov dolárov.

Podľa Ryana Tocického, prezidenta jednej z renomovaných losangeleských poisťovní a experta na poisťovanie veľkých športových podujatí, uviedol, má NHL uzatvorenú svoju vlastnú poistku bez spoluúčasti klubov. Tocicki podľa tsn.ca nemá priamu vedomosť, čo všetko zahŕňa. Zo skúseností však vie, že najprestížnejšie svetové ligy majú v balíku poistenia zväčša zahrnuté „straty súvisiace s infekčnými chorobami“. 

„Akonáhle je takáto choroba vyhlásená Svetovou zdravotníckou organizáciou alebo príslušnými štátnymi úradmi za epidémiu alebo pandémiu, sú splnené poistné podmienky v tomto bode,“ uviedol Tocicki. „Viacero spoločností, ktoré poisťujú veľké podujatia, ponúkajú k základnému balíku dodatok o infekčných chorobách. Ak je dodatok súčasťou poistky, v prípade zrušenia, odloženia prípadne preloženia podujatia, respektíve podujatí z rozhodnutia vládnych orgánov, poistka pokryje straty, ktoré infekčná choroba spôsobila,“ vysvetlil renomovaný poisťovateľ. 

Premietnime to do reči čísel. Či už NHL má alebo nemá takúto poistku, isté je, že v období, keď sa nehrá, prichádza samotná súťaž aj kluby o značné príjmy. Z predaja lístkov azda najviac stratí Toronto. Na základe trhových cien vstupeniek pri naplnení stopercentnej kapacity arény za aktuálne odložené zápasy do konca základnej časti stratí klub vyše 42 miliónov dolárov. Nashville viac ako 20, New York Rangers a Boston takmer 20 miliónov. Obrovské čiastky...

Čo sa týka samotnej ligy, na základe predbežných odhadov sú jej zisky v sezóne 2019/20 naplánované na zhruba 5 miliárd dolárov. Zníženie tejto čiastky, ktoré prípadná dlhodobá prestávka pre koronavírus určite spôsobí, sa dotkne majiteľov aj klubov, keďže tieto prostriedky sú súčasťou ďalších finančných operácií a prerozdelení.

Aj NHL čaká, čo bude. Zároveň sa podľa kuloárnych informácií pripravuje na najhoršie – že Stanleyho pohár v play-off 2019/20 neudelí nikomu. Majitelia klubov, hráči aj agenti údajne dostali od vedenia súťaže návrhy riešení, ako postupovať, ak sa situácia nezlepší. Tieto dokumenty sú však zahalené rúškom tajomstva a ich obsah nie je možné zverejňovať. 

NHL – to však nie je len biznis, hoci ekonomické záujmy sú v organizácii spravidla vždy na prvom mieste. Výrazne utrpí aj športová stránka profiligy. Ak sa nebude pokračovať a sezóna sa nedohrá, bude zaujímavé sledovať, ako liga vyhodnotí aktuálne štatistiky a či na ich základe bude udeľovať napríklad individuálne ocenenia NHL. 

V hre je viacero alternatív. Možno aj play-off s 24 tímami, keďže súčasné postavenie v tabuľkách jednotlivých divízií nie je pri systéme udeľovania miesteniek do play-off na základe voľných kariet jednotné. Nie všetci totiž majú odohraný rovnaký počet stretnutí. A určiť kľúč, ktorý by bol v tejto súvislosti maximálne férový voči všetkým účastníkom, bude mimoriadne náročné. 

Platí však jedno – a uvedomuje si to aj vedenie NHL. Jediný pozitívny test na koronavírus v profiligovej spoločnosti a je definitívne po sezóne...  Aj preto sa aktuálne nehrá, hráči dostali povolenie odcestovať domov a tráviť čas s rodinami. Ak si koronavírus „nesadne“ na niekoho z profiligového spoločenstva, možno bude čoskoro menším skupinkám hráčom dovolené trénovať spoločne. A možno sa dostanú aj na ľad. A možno na ňom budú naposledy v ročníku 2019/20. Ktovie...