Kluby sa s prísnymi nariadeniami nezmieria: Nemôžete nám zakázať športovať!

ZVOLEN (SZĽH) -  Sklamanie, frustrácia, nepochopenie. Po pondelkovom ohlásení zákazu hromadných a športových podujatí visí nad viacerými športami veľký otáznik. Ohrozený pritom nie je len štart Tipos extraligy naplánovaný na piatok 2. októbra, ale existencia profesionálneho hokeja ako takého. Zástupcovia klubov našej najvyššej súťaže sa v reakcii na medializované informácie stretli vo Zvolene, aby rokovali o ďalších krokoch. 

„Nevidíme reálny dôvod na to, aby sa ligy nemohli začať. Chápeme situáciu, v ktorej sa zo zdravotného hľadiska nachádzame. Športový svet sa však nemôže zastaviť. Tak profesionálny, ako aj mládežnícky,“ načrtla postoj klubov k rozhodnutiu ústredného krízového štábu Aneta Büdi, riaditeľka Asociácie profesionálnych hokejových klubov (APHK). „Pokúšame sa stotožniť s myšlienkou, že nás na nejakú dobu zastavia. Sme v rokovaní s vládnymi činiteľmi. Informácie, ktoré v pondelok zazneli, neboli jasne definované. Po tom, čo padne definitíva, budeme múdrejší a budeme vedieť, či naozaj nebudeme môcť Tipos extraligu 2. októbra začať.“

Existenčné problémy v prípade zákazu súťažných zápasov nepostihnú len hokej. „Komunikujeme aj s ostatnými športami, chceme nájsť reálne a racionálne riešenie. V žiadnom prípade nechceme obchádzať zákony, hľadáme spôsob, ako súťaž odohrať. Vrátane spôsobov posunutia kalendáru súťaže. Po definitívnom stanovisku vlády budeme múdrejší,“ pokračuje Aneta Büdi, ktorá verí, že sezóna by predsa len mohla odštartovať v pôvodne avizovanom termíne. „Rokujeme so štátnym tajomníkom, takisto s pánom Kučerom a pánom Mikasom. Dávame racionálne odôvodnenia, prečo by sa súťažná časť sezóny mohla začať. S tým, že na tribúnach nebudú diváci, sme už stotožnení. Prioritou je mať od štátu kompenzácie. Za okolností stopky aj hrania bez divákov, budú kluby o mesiac na kolene. Čas je z nášho pohľadu neúprosný.“

Na úplný zákaz nie je dôvod

Úplný zákaz športovania nedáva logiku ani zástupcom klubov. „Myslím si, že je to veľmi nesprávne, protizákonné a protiústavné rozhodnutie. Stopnúť v súčasnej situácii akýkoľvek šport je nepochopiteľné,“ netají svoje rozhorčenie prezident Banskej Bystrice Juraj Kovaľ. „Keď bol 12. marca vyhlásený núdzový stav a ako jeden z prvých štátov v Európe sme ukončili súťaž, to bolo normálne, nasledoval nás prakticky celý svet. Dnes je však situácia odlišná. V okolitých krajinách je to ešte horšie a súťaže pokračujú. Štát tam pochopil, že športové súťaže sú prirodzená súčasť života. Ak sa to direktívne zastaví, môže prísť k poklesu úrovne o niekoľko tried a vypadnúť jedna celá generácia. Chápem, že sa obmedzujú počty divákov, ale nie je dôvod na úplný zákaz,“ myslí si šéf trojnásobného majstra.

Zo strany štátu by v každom prípade malo prísť ku kompenzáciám. Inak sa kluby ocitnú v existenčných problémoch. „Pre nás by bolo likvidačné aj to, že nám dovolia hrať a nedostaneme kompenzácie za divákov. Stalo sa nám to už v play off a doteraz čakáme a žiadame štát o pomoc. Ako patrioti a športoví nadšenci nemôžeme dopustiť, aby sa šport vôbec nehral. Nepovolia sa ani mládežnícke súťaže a zničíme všetko, čo sa tu roky budovalo,“ tvrdí Kovaľ a pokračuje: „Ak budeme môcť hrať, kluby to budú môcť utiahnuť niekoľko kôl. Nemôžeme čakať na peniaze do budúceho roka. To je nereálne. Ak nebude jasné, kedy sa táto situácia okolo zákazu skončí, všetci sa stretneme a prehodnotíme, čo s hráčmi. Potom sa sezóna už nebude dať obnoviť.“

Úplný zákaz športu? Budeme asi jediní na svete

Ďalší z možných problémov spojených so zákazom všetkých súťaží načrtol prezident Zvolena Dušan Mráz. „Ak nebudeme môcť hrať, bude to koniec športu. To nie je len o senioroch, ale aj o mládežníkoch. Kluby majú aj okolo tristo detí. Keď nebudú môcť športovať, rozpadne sa to. Na prelome rokov budú mládežnícke majstrovstvá sveta. A naši hráči by tam šli bez toho, aby hrali. Neviem si to ani predstaviť, to by bol asi koniec reprezentovania Slovenska na medzinárodnej úrovni,“ krútil hlavou skúsený funkcionár. 

„V tejto chvíli očakávam, že nám aspoň povolia hrať zápasy. Sme jediný štát na svete, kde sa nebude môcť hrať. Nerozumiem tomu, sme ochotní robiť opatrenia, ktoré nám uložia. No ak nám dajú podmienku mať najneskôr dvanásť hodín starý negatívny PCR test, to je nesplniteľné. Ak sa v piatok ráno zoberie vzorka, do večera bude ťažko vyhodnotená. Načo potom také podmienky? Sme ochotní hrať bez divákov, ale zastaviť to úplne, to je nepochopiteľné,“ vraví Mráz. Aj on vie, že ak by sa aj sezóna začala bez divákov, klubom budú ušlé peniaze chýbať. „Dlho nevydržíme. A nejde len o divákov, ale aj o reklamných partnerov. Ak sa nemá hrať, na čo budú do toho dávať peniaze. Počítame s tým, že vláda bude kompenzovať klubom ušlé príjmy,“ dodal Mráz. 

Deti sa budú pozerať, ako v zahraničí športujú

A čo by sa dialo v prípade, že súťažný štart sezóny sa bude odkladať na neurčito? „Hráči prídu o prácu, ľudia o možnosť pozrieť si svoj klub aspoň v televízii. Neviem, či si niekto chce zobrať na svoje tričko to, že na Slovensku sa vôbec nebude športovať. Deti miesto toho, aby vybehli von a boli v kolektíve, budú sedieť pred televízorom a pozerať sa na to, ako sa v okolitých krajinách športuje,“ povedal predseda predstavenstva APHK a prezident HK Nitra Miroslav Kováčik.

Aj on vie, že proti hokeju hrá v tomto prípade aj čas. „Ak nepríde stanovisko, kedy môžeme aspoň bez divákov začať, kluby nemôžu zotrvávať v takejto letargii a neistote. Potom sa to prenesie na hráčov. Ak by sa začalo hrať a neprišli by kompenzácie, nielen Nitra, ale aj ďalšie kluby, vydržia maximálne dva mesiace,“ zakončil rozhovor s novinármi Kováčik.