KHL zatiaľ odolala najväčším otrasom a chce sa vyhnúť veľkým zmenám

Ruská nadnárodná Kontinentálna hokejová liga by mala pred novou sezónou mať podobný počet účastníkov ako v tej predchádzajúcej. Jedinou výnimkou je Admiral Vladivostok, kde sa potvrdili medializované informácie o ukončení jeho pôsobenia v súťaži. Pokiaľ ide o budúcnosť Amuru Chabarovsk, tá je podľa momentálnych informácií ruských médií stále otvorená. Pôvodne sa špekulovalo o tom, že Chabarovsk sa už v nasledujúcej sezóne na mape KHL neobjaví, vedenie súťaže s ním však aj naďalej ráta.

Znamená to, že KHL by mala mať v sezóne 2020/21 celkovo 23 účastníkov. Na uvoľnené miesto po Vladivostoku nenastúpi žiaden nový účastník. Expanzívne plány súťaže i naďalej platia, zatiaľ sa však nepredpokladá jej ďalšie rozširovanie smerom do Európy. Nová sezóna KHL by sa mohla predbežne začať v septembri, závisí to však na vývoji situácie ohľadom koronavírusu.

KHL pritom patrila k posledným súťažiam na svete, ktoré plánovali dodatočne dohrať sezónu 2019/2020. Pri marcovom prerušení už v KHL prebiehali boje v rámci play-off, a boli známi aj dvaja finalisti oboch konferencií.  Nepriaznivý vývoj epidémie a s tým súvisiace ekonomické straty však prinútili vedenie ligy prehodnotiť plány. Tohtoročná edícia sa tak – podobne ako ďalšie ligy vo svete – už nedohrá a KHL bude tento rok bez držiteľa Gagarinovho pohára.

Zotrvanie Amuru Chabarovsk v súťaži naznačuje, že v Rusku je snaha v čo najväčšej miere zachovať počet účastníkov, aby sa súťaž nemusela zužovať. Napriek tomu sa však očakáva prehlbovanie kvalitatívnych aj ekonomických rozdielov medzi najbohatšími a najchudobnejšími klubmi. Ekonomická situácia každoročne výrazne ovplyvňuje pôsobenie jednotlivých tímov, čo súvisí predovšetkým s enormnými nákladmi na dopravu. Práve financie sú jedným z kľúčových dôvodov, prečo sa súťaž výraznejšie nerozšírila do Európy.

Kontinentálnu ligu už v minulosti opustilo niekoľko klubov predovšetkým kvôli finančným problémom. Pred rokom sa so súťažou rozlúčil aj dlhodobo jediný slovenský zástupca Slovan Bratislava. Ešte pred ním ju opustili tímy Lev Poprad a Lev Praha, ako aj chorvátsky Medveščak Záhreb či ukrajinský Donbass Doneck. Podobný osud sa však nevyhol aj niekoľkým ruským klubom, napríklad Jugre Chanty-Mansijsk, Metallugru Novokuzneck, Lade Togliatti či Atlantu Moskovská oblasť.