Kemp dvadsiatky spestrujú tréningy zručností, Bendík: Dôležité je, aby sa hráči bavili

POPRAD (SZĽH) – Slovenskú hokejovú reprezentáciu do 20 rokov čakajú v najbližších mesiacoch dva svetové šampionáty v Kanade. Prvý odštartuje 9. augusta v Edmontone (pre hráčov ročníka 2002 a mladších), druhý privítajú v tradičnom termíne od 26. decembra mestá Halifax a Moncton (pre hráčov ročníka 2003 a mladších). Hlavný kouč dvadsiatky Ivan Feneš pracuje v príprave na vrcholné podujatia so širokou skupinou hráčov, aby na spomenuté turnaje vybral čo najlepší tím.

Juniorská reprezentácia absolvovala v máji tréningový kemp v Nitre a v týchto dňoch zaberá v Poprade. Pod Tatrami sa zišlo, podobne ako pod Zoborom, 34 hokejistov z ročníkov 2002, 2003, 2004 a 2005. 

Zmeny smerov, prenos váhy a klamlivé pohyby

Program tzv. Hokejového leta je pre hráčov atraktívny. Rozdelení do dvoch sedemnásťčlenných tímov odohrajú tri vzájomné modelované zápasy, ktoré dopĺňajú tréningy zručností pod vedením špecialistu Branislava Bendíka.

„Mojou úlohou je hráčov inšpirovať a dávať im výzvu, aby v týchto veciach mohli pokračovať aj na klubovej úrovni alebo v rámci individuálnej prípravy na sezónu. Tréningy zručností im majú uľahčiť hru a pohyb po ľadovej ploche. Zároveň je dôležité, aby sa pritom zabávali,“ povedal Bendík pre Hockey Slovakia.

„V tréningoch sa venujeme zmenám smerov, práci s prenosom váhy a takisto klamlivým pohybom pomocou vonkajších hrán korčúľ. Chalani sú šikovní a vidno, že na týchto veciach pracujú aj v kluboch. Podstatné je, aby sa nad jednotlivými prvkami zamýšľali a vedeli, kedy ich správne použiť v zápasoch,“ pokračoval bývalý extraligový útočník so skúsenosťami z viacerých európskych líg.

Tridsaťdvaročný odborník po skončení hráčskej kariéry pomáhal s rozvojom hokejistov v Banskej Bystrici a neskôr sa vzdelával vo Fínsku, kde zároveň pôsobil v tíme Peliitat účinkujúcom v tamojšej druhej najvyššej súťaži Mestis. „Oslovili ma Roman Sýkora a Martin Štrbák. Vedeli o mne, že sa dlhšie venujem tréningom zručností a hráčskemu rozvoju. Potešilo ma, že mi dali šancu a prácu s chlapcami si pochvaľujem,“ doplnil. 

Vášeň v každom tréningu

Reprezentační tréneri v tomto období hráčov nezväzujú taktickými pokynmi a netrápia kondičným drilom. Preto sa Hokejové letá nesú v uvoľnenejšej atmosfére. „Je príjemné vidieť chalanov pokope. Každý tréning absolvujú s poriadnou vášňou. Robia na ľade veci, ktoré bežne nie sú súčasťou kempov a užívajú si to. Hráči sú v rôznych fázach letnej prípravy. Nie je pre nich jednoduché vykorčuľovať na ľad v strede júna, ale zvládajú to dobre. Podstatný je však pre všetkých dátum 9. august, ku ktorému smeruje naše úsilie. Dovtedy musíme byť poriadne pripravení,“ hovoril pre Hockey Slovakia kouč Ivan Feneš.

V popradskom kempe chýbajú viacerí hráči, ktorí by mali byť lídrami tímu na augustovom šampionáte v Kanade. Sú to napríklad účastníci májových MS vo Fínsku Juraj Slafkovský, Šimon Nemec a Adam Sýkora, draftové nádeje ako Filip Mešár so Servácom Petrovským, finalisti juniorskej Western Hockey League Jakub Demek so Samuelom Kňažkom či mnohí ďalší.

„Niektoré zvučné mená chýbajú, to je pravda, ale veľa adeptov smerom k MS je prítomných. Čím širší záber hráčov, tým lepšia správa je trénera. Je skvelé pre slovenský hokej, že sa naši hráči dostávajú priestor v kvalitných mužstvách a dosahujú úspechy. Ak v tomto budú pokračovať, určite to v budúcnosti zužitkujeme aj v seniorskej reprezentácii,“ vyhlásil Feneš, ktorý sa v Poprade obzerá nielen po hokejistoch na najbližší šampionát, ale aj na ďalšie MS na prelome rokov. 

V Halifaxe a Monctone už nebudú môcť štartovať hokejisti narodení v roku 2002. „Samozrejme, je to cieľ týchto kempov. Chceme mať k dispozícii aj hokejistov, ktorí prichádzajú do úvahy pre MS v decembri a januári. V najbližších mesiacoch nás čaká nabitý program a potrebujeme mať prehľad o veľkej skupine hráčov,“ dodal Feneš.