Keď sa trpezlivosť vypláca

BRATISLAVA (SZĽH) – Dvadsaťšesťročný slovenský hokejista Andrej Bíreš má za sebou málo vídanú kariérnu cestu. Pred piatimi rokmi začínal v tretej najvyššej nemeckej súťaži proti svojmu presvedčeniu. Obával sa, že robí nesprávne rozhodnutie. Krok vzad, ktorý ho môže nadobro vzdialiť od atraktívnych profesionálnych súťaží. Negatívnemu scenáru sa vyhol. Snahou, pracovitosťou a trpezlivosťou. Dnes má vo vrecku ročnú zmluvu s opciou s klubom najvyššej nemeckej súťaže DEL. 

Banskobystrický odchovanec prvýkrát odišiel na západ v roku 2011. „Chcel som ísť do zahraničia, skúsiť niečo nové. Naskytla sa možnosť odísť do Landshutu. Od tohto momentu som robil všetko, aby som sa raz dostal do DEL. Nebola to jednoduchá cesta. Nešlo o automatický vývoj, mal som aj šťastie. Ale napokon sa mi podarilo vybojovať si zmluvu v najvyššej súťaži,“ zhrnul Bíreš pre hockeyslovakia.sk. 

Do rodnej krajiny sa po sezóne 2011/12 vrátil. Prvú časť ročníka absolvoval v projekte reprezentácie do 20 rokov, ktorý pôsobil v našej najvyššej súťaži. Vybojoval si miestenku na svetový šampionát juniorov do Ruska. „Spomínam si naň veľmi dobre. V tom čase sa nehralo v NHL, bola výluka. Preto všetci chlapci, ktorí zo zámorských klubov mohli prísť reprezentovať, prišli. Aj hráči ako Nikita Kučerov. Boli to kvalitné majstrovstvá sveta,“ konštatuje Andrej Bíreš. 

Andrej Bíreš (vľavo) si preberá ocenenie od vtedajšieho prezidenta SZĽH Igora Nemečka na MSJ 2013 v Rusku. FOTO IIHF

Slovenských juniorských reprezentantov na nich čakala náročná skúška. V B-skupine narazili na Rusko, Kanadu, Nemecko a Spojené štáty. Vidina postupu zo skupiny, z ktorej išli ďalej len tri tímy, bola pre Slovákov mizivá. Hoci zaskočili Rusov, potrápili Kanadu a po predĺžení zdolali Nemcov, boju o záchranu sa nevyhli. „Naše šance proti hviezdnym tímom boli minimálne. Napokon sme museli bojovať v barážovej skupine, kde nás na úvod čakal existenčný zápas s Lotyšskom. Nebolo to jednoduché. Väčšina chlapcov mala v hlavách predchádzajúce vypadnutie nášho ročníka z elitnej kategórie na MS 18-ročných. Našťastie, vyhrali sme a zachránili sa. Nikto z nás nechcel byť súčasťou najhoršieho ročníka v slovenských hokejových dejinách. Ročníka, ktorý by vypadol v oboch kategóriách majstrovstiev sveta,“ pokračuje v spomienkach Andrej Bíreš. 

V skupine o záchranu sa rozstrieľal. V dvoch zápasoch dal štyri góly, so šiestimi bodmi bol druhý najproduktívnejší Slovák na šampionáte po Markovi Daňovi (4+5). Veril, že úspešný individuálny počin mu pomôže získať zaujímavý angažmán. „Ibaže obnovila sa NHL a na prestupovom trhu zavládol chaos. Dva týždne po majstrovstvách sveta som bol bez zmluvy. Sezónu som chcel dohrať. Keďže nemecký druholigista Heilbronn mi ponúkol dobré podmienky, ponuku som prijal,“ ozrejmil banskobystrický rodák.

Po ďalších dvoch sezónach v drese Heilbronnu prišiel nečakaný pád o súťaž nižšie. Andrej Bíreš začal hrať tretiu najvyššiu nemeckú ligu v Essene. „V Heilbronne bol nabitý tím, vysoké očakávania. Keďže neboli naplnené, obmenou prešlo vedenie klubu i káder. Bol som cudzinec a mohlo mi dopnúť, že so mnou nebudú počítať. Naivne som však dúfal, že sa presadím. Žiaľ, veľa príležitostí som nedostal. V sezóne 2014/15 som odohral iba tri zápasy,“ povzdychol si niekdajší slovenský mládežnícky reprezentant. Nebol v ideálnom psychickom rozpoložení. Nevedel, ako ďalej. Ešteže sa spojil s agentom Tiborom Kissom, ktorý mu v konečnom dôsledku dobre poradil: „Premýšľal som aj o návrate na Slovensko. Tibor mi odporučil, aby som išiel do tretej nemeckej ligy, tam sa vyhral a urobil si dobré meno. Tretia liga nie je pre Nemcov slabá. Kedysi bola z väčšej časti amatérska, dnes je takmer plne profesionálna. Chodí do nej veľa mladých hráčov, keďže je mostíkom medzi juniorským a mužským hokejom. Nechcel som prijať treťoligovú ponuku, obával som sa, že ide o výrazný krok vzad. Teraz sa javí, že bol správny. Mal som skvelého trénera, ktorý mi veril. Urobil zo mňa lídra tímu a mne sa darilo.“

Prvoradé momentálne je, aby som sa v Nemecku presadil. Ak by si ma však pán tréner Ramsay alebo pán manažér Šatan všimli a povolali ma, veľmi rád by som prišiel reprezentovať Slovensko.

A post lídra nebol Andrejovi Bírešovi cudzí ani v DEL2, kde od roku 2018 hral za Bad Nauheim. V dvoch sezónach, dovedna v 107 zápasoch, strelil 48 gólov a pridal 39 asistencií. Signály jeho rastúcej popularity zachytili viaceré kluby elitnej DEL. Z nich si slovenský hokejista vybral Norimberg, s ktorým uzavrel ročnú spoluprácu s možnosťou opcie. „Pokúsim sa urobiť si čo najlepšie meno a plniť úlohy, ktoré mi tréner dá. Počítajú so mnou aj do presiloviek, čo ma teší. Bude len na mne, aby som obhájil úlohu dôležitého hráča pre tím. Rozhodne nechcem byť iba do počtu.“

Po ôsmich rokoch života vo vyspelej západoeurópskej krajine získal Andrej Bíreš nemecké občianstvo. Slovenské si však ponechal. Pre každý prípad. „Prvoradé momentálne je, aby som sa v Nemecku presadil. Ak by si ma však pán tréner Ramsay alebo pán manažér Šatan všimli a povolali ma, veľmi rád by som prišiel reprezentovať Slovensko. Bol by to veľký moment mojej kariéry. V súčasnosti však venujem pozornosť tomu, aby som sa presadil v Norimbergu,“ dodal Andrej Bíreš.