Každý z nás má veľkú motiváciu, hovorí pred Hlinka Gretzky Cupom Jellúš

BRATISLAVA (SZĽH) – Jeden z najprestížnejších turnajov vo vekovej kategórii do 18 rokov už klope na dvere. Reprezentačná „osemnástka“ už dnes naberá smer  Edmonton, kde sa od 6. do 11. augusta uskutoční prestížny Hlinka Gretzky Cup. Zverenci Viliama Čacha sa v deň pred odletom zišli v bratislavskom hoteli Nivy v kompletnom zložení. Nechýbal ani jeden z množstva legionárov v kádri „osemnástky“, útočník Simon Jellúš zo švédskej Luley Hockey.

Do začiatku Hlinka Gretzky Cupu ostávajú posledné dni. Vnímate s pribúdajúcim časom napätie?
Určite áno. Predsa len je to jeden z najprestížnejších turnajov. Navyše ideme do zámoria, musíme si baliť viac vecí, platia trochu iné pravidlá… Na druhej strane, prvý súťažný zápas hráme až 6. augusta, takže ešte stále máme niekoľko dní na prípravu.

Slovensku sa na tomto turnaji príliš nedarí. S akými ambíciami cestujete?
Určite chceme dosiahnuť lepšie výsledky než predošlé ročníky. Súčasne je našou ambíciou aj postup zo skupiny.

Cesta zo skupiny vedie zrejme cez Švajčiarov a Švédov, o ktorých sa hovorí, že tento rok nemajú až taký silný tím s množstvom individualít. Keďže pôsobíte vo Švédsku, tak to môžete potvrdiť?
Nesúhlasím s tým, že by Švédi nemali individuality. Individuality majú aj tento rok, no čom som počul, tak nehrajú ako tím. To im dosť škodí a myslím si, že tade by mohla viesť cesta cez Švédov. Samozrejme, za predpokladu, že budeme hrať ako tím my.

Simon JellúšSimon Jellúš

Zápasom proti Švédsku otvoríte turnaj. Doposiaľ ste vo svojej kariére proti Švédsku nehrali. Bude preto pre vás tento zápas špeciálny aj z toho titulu, že už vo Švédsku pôsobíte tretiu sezónu?
Určite to bude niečo iné. Strávil som tam posledné dve sezóny, viem, akým štýlom hokeja hrajú. Na zápas sa už teraz veľmi teším.

Na koho si dávať pozor zo švédskeho družstva?
Majú šikovného mladého chlapca „dvetisícdvojku“ Alexandra Holtza, ktorý vie dať gól z akejkoľvek príležitosti. Práve on je asi tou individualitou, na ktorú si musíme dať pozor.

Výcvikový tábor pred Hlinka Gretzky Cupom sa začal 15. júla, v zložení, ktoré pocestuje do Kanady, trénujete už od 22. júla, čo je pomerne dlhý čas. Myslíte si, že to dopomohlo k vytvoreniu väzieb medzi hráčmi?
Áno. Posledné dva týždne sme už trénovali vo formáciách, v ktorých by sme mali vstúpiť do turnaja. Myslím si, že väzby medzi nami už nejaké sú, komunikujeme navzájom o tom, čo máme hrať, a ako máme hrať. Podľa mňa nám to teda určite pomôže, keďže v minulosti sme pred medzištátnymi turnajmi nikdy nemali takúto dlhú prípravu.

Ako ste si sadli s Adriánom Valigurom a Maximom Čajkovičom, ktorých máte v útoku?
Zatiaľ je to výborné. Ide nám to na tréningoch, rozumieme si, takže som veľmi spokojný.

Ste pripravený aj na to, že ako center budete posúvať puky Maximovi Čajkovičovi, ktorý má výborný strelecký inštinkt?
Viem, že Maxim vie dať gól. Určite sa teda budem snažiť o to, aby som mu pomohol ku gólom a aby sme tým pomohli celému družstvu.

Simon JellúšSimon Jellúš

Máte za sebou už prvé dva prípravné zápasy. Čo vám dve neštandardné stretnutia proti juniorským družstvám Banskej Bystrici ukázali?
Ukázali nám, ako fungujú väzby v rámci pätiek v zápase. Tréneri mohli vidieť, ako je na tom tá ktorá päťka. Prospešný tento zápas bol hlavne pre trénerov.

Medzi Slovenskom a Edmontonom je až osem hodín časový posun. Dá sa na to vôbec pripraviť? Neobávate sa, že by vám aklimatizácia mohla znepríjemniť prípravný zápas, ktorý hráte už o štyri dni?
Myslím si, že štyri dni sú dostatočne dlhá doba na to, aby sme si na časový posun zvykli. Máme tu aj niekoľko chalanov, ktorí hrajú v Amerike a vedia, ako sa s tým vyrovnať. Ja som bol v zámorí len raz, takže sám neviem presne, ako na to budem reagovať. Myslím si však, že s týmto problém nebude.

Základnú skupinu Hlinka Gretzky Cupu odohráte v 18,5-tisícovom Rogers Place, domovskom stánku tímu NHL Edmonton Oilers. Vnímate aj tieto fakty, alebo sa ich snažíte vytesniť z hlavy?
Zatiaľ som ešte nehral v takejto veľkej hale, nieto ešte pred takým počtom ľudí. Teraz neviem, aké budú moje pocity, či budem „vyklepaný“ pred zápasom, či nie… Snáď však všetko bude v poriadku.

O to väčšia motivácia pre vás, hráčov, ukázať sa v takomto prostredí?
Určite áno. Je to jeden z najprestížnejších turnajov, príde veľa ľudí, takže každý z nás má veľkú motiváciu.