Kaskinenovi imponovala „historická“ Nitra

NITRA (SZĽH) - Solídne zaplnené tribúny v Nitra aréne videli po viac ako roku extraligový hokej, keď pod Zobor zavítali košickí „oceliari“. Už pred zápasom si potlesk v stoji vyslúžila pri vhodení slávnostného buly nitrianska rodáčka Zuzana Rehák-Štefečeková, ktorá získala pre Slovensko zlatú olympijskú medailu v trape na OH v Tokiu. Najvýraznejšiu hernú i výsledkovú prevahu priniesla prostredná časť hry, v ktorej aktívnejší Nitrania otočili nepriaznivý stav a postavili základný kameň na ceste k prvým ligovým bodom.

Kostrbatý úvod zápasu nepriniesol príliš veľa vyložených šancí na oboch stranách. Prvýkrát sa skóre menilo v 14. minúte, keď dostal priveľa priestoru skúsený Bartánus. Druhá tretina priniesla od úvodu nitriansky tlak a v permanencii bol prevažne brankár Košarišťan, ktorý dvakrát inkasoval. Na 1:1 vyrovnal strelou pomedzi betóny Tvrdoň. Najkrajší moment zápasu však nasledoval o tri minúty neskôr.  Domáci útočník Róbert Varga si v súboji proti košickému Saucermanovi naviedol puk na os klziska, odkiaľ vymietol ľavý roh Košarišťanovej brány. „Išiel som 1 proti 1 a vedel som, že budem strieľať. Vyskúšal som si to ešte potiahnuť na stred, a to vyšlo,“ okomentoval gólovú situáciu 26-ročný Bratislavčan. Zdalo sa, že tretí gól z hokejky Bučeka definitívne zlomí nádeje Košíc na čo i len bod. Napokon však dvojgólový Bartánus ešte podržal Košičanov v hre až do samotného záveru.

Mám rád tieto úzke klziská, mám rád históriu a kultúru, ktorú tu cítiť. Atmosféra bola výborná, hlučná a z tribún išla dobrá energia. KALLE KASKINEN

Už pred otočením skóre visel gól „corgoňov“ na vlásku. „Mali sme veľa dobrých šancí, no veľakrát nám puk nešťastne skočil. Z nášho pohľadu to bol dobrý zápas. Dokázali sme otočiť stav z 0:1 na 2:1. Na konci sme to trochu zdramatizovali, ale som rád, že sme to dotiahli do víťazného konca,“ zhodnotil krídelník tretieho útoku domácich, ktorý prišiel do Nitry z prvoligových Topoľčian s nálepkou najlepšieho kanoniera súťaže. V zostave trénera Stavjaňu našiel už po niekoľkýkrát miesto vedľa energického dua Bajtek – Baláž. Zatiaľ vydarenú spoluprácu si pochvaľuje aj samotný kouč Nitry. „Ako mentálne, tak aj hokejovo si títo chalani rozumejú,“ okomentoval súhru v histórii klubu najúspešnejší tréner. Práve Varga si získal dôveru už v prípravnom období, keď neraz preukázal nekompromisnosť pri zakončovaní. „Snažím sa hrať to, čo odo mňa tréneri chcú, a teda hrať jednoducho, strieľať na bránu. Zatiaľ to tam padá. Myslím si, že mám dobrý ice-time. Som rád za dôveru, ktorú dostávam, preto sa snažím pracovať čo najviac,“ vyjadril spokojnosť odchovanec Ružinova, pre ktorého je Nitra piatym extraligovým pôsobiskom.

Tímy si mohli po dlhom a ťažkom období užiť peknú kulisu, ktorú vytvorilo, podľa oficiálneho zápisu o stretnutí, 1 500 divákov. „Je to neskutočné. Hlavne tu v Nitre sú vynikajúci fanúšikovia a vždy tu boli aj v zápasoch, keď som hral proti Nitre. Som veľmi rád, že mohli prísť a že nás povzbudzujú,“ povedal Varga, na ktorého slová nadviazal na pozápasovej tlačovej konferencii aj fínsky tréner Košíc – Kalle Kaskinen. „Mám rád tieto úzke klziská, mám rád históriu a kultúru, ktorú tu cítiť. Atmosféra bola výborná, hlučná a z tribún išla dobrá energia,“ uznal 47-ročný rodák z Turku.