Kapustnica, oblátky či ryba. Štedrovečerné zvyky dodržiava „dvadsiatka“ aj v Kanade

VICTORIA (SZĽH) – Svetový šampionát do dvadsať rokov má v harmonograme športových podujatí už dlhodobo vyárendované miesto na prelome rokov. Prvý zápas sa síce tradične viaže na Štefana, no zúčastnené tímy zarezávajú každoročne v dejisku šampionátu už niekoľko dní vopred prvým zápasom. Preto hráči a ďalší členovia výpravy spravidla vianočné sviatky trávia odlúčení od svojich rodín. 

So slovenskými špecialitami

Výnimkou nebol ani tento rok, ktorí hráči a realizačný tím reprezentácie do dvadsať rokov strávil v kanadskej Victorii. Hoci od svojich domovov sú vzdialení tisícky kilometrov, 24. december si celý tím aspoň sčasti pripomenul aj na západnom pobreží Kanady. „Každý rok sa snažíme pripraviť pre chlapcov Štedrý deň najlepšie ako vieme a hlavne im pripomenúť sviatky a domov aj v takejto diaľke,“ hovorí manažér tímu Roman Ulehla, pre ktorého sú to už trináste majstrovstvá sveta do dvadsať rokov v tejto pozícii.

Celá výprava absolvovala od ôsmej hodiny večer miestneho času slávnostnú štedrovečernú večeru, na ktorej nechýbali ani tradičné slovenské špeciality. „Snažili sme sa čo najbližšie priblížiť tradičnej slovenskej štedrovečernej večeri. Nechýbala kapustnica, ryba, zemiakový šalát, oblátky, cesnak, či med,“ vymenúva Ulehla.

Štedrovečerná večera reprezentácie do 20 rokov vo VictoriiŠtedrovečerná večera reprezentácie do 20 rokov vo Victorii

Najmä príprava tradičných slovenských varených špecialít býva nezriedka veľkou výzvou. Hoci také oblátky nie je problematické priniesť zo Slovenska, príprava kapustnice už býva nezriedka plne v réžii miestnych kuchárov v zahraničných hoteloch. „Každý rok je to nesmierne zaujímavé. Spravidla nám však pomáhajú naši krajania žijúci v dejisku turnaja. V Calgary pred pár rokmi varil Filipínec, pri ktorom bol vtedajší asistent trénera Anton Bartánus. Tento rok sme mali aj slovenského kuchára, ktorého síce nepustili v hoteli do kuchyne, no poskytol kuchárom recept a pomáhal im pri príprave.“

Tretie majstrovstvá v rade

Spomedzi hráčov má najbohatšie skúsenosti so Štedrým dňom mimo domova trojica  Martin Fehérváry – Miloš Roman – Adam Ružička. Všetci traja totiž sú na majstrovstvách sveta do 20 rokov už po tretíkrát v rade. „Tým, že sú to už tretie Vianoce po sebe, tak sa dá povedať, že som už nastavený na takýto režim,“ hovorí Miloš Roman.

Kapitán „dvadsiatky“ Martin Fehérváry taktiež priznáva, že vianočné sviatky strávené mimo kruhu najbližšej rodiny sú o niečom inom, a to aj navzdory tomu, že kolektív v reprezentácii do dvadsať rokov, ktorý strávil tento rok Vianoce spolu, je súdržný. „Je to niečo iné. Hoci dá sa povedať, že tím je akousi druhou rodinou, máme medzi sebou blízke vzťahy, ale predsa len tá skutočná rodina je len jedna,“ povedal 19-ročný obranca zo švédskeho HV71.

Obaja hráči už okrem toho majú skúsenosti s tromi štedrovečernými večerami, a tak môžu porovnať, kde sa najlepšie zhostili výzvy miestni kuchári. Fehérváry najväčšmi spomína na jeho debutové majstrovstvá v Toronte na prelome rokov 2016 a 2017. „Prvý rok bol určite najlepší. Myslím si, že to potvrdia aj ostatní chalani, ktorí tam boli. Mali sme večeru v Toronte, ktorú nám pripravili cez slovenskú reštauráciu,“ spomína.

Štedrovečerná večera reprezentácie do 20 rokov vo VictoriiŠtedrovečerná večera reprezentácie do 20 rokov vo Victorii

Vypnúť od hokeja

S pribúdajúcim časom sa myseľ hráčov už upriamuje na to hlavné, pre čo cestovali do Kanady. Kolotoč zápasov svetového šampionátu do dvadsať rokov sa roztočí už v stredu, po niekoľkých dňoch tréningoch a prípravy tak určité vypnutie od hokeja a slávnostná večera prišla vhod.

„Náš program je náročný. V Kanade sme už od 15. decembra, takže už desať dní. Žiaľ, najkrajšie sviatky v roku – Vianoce – strávime odlúčení od svojich rodín. Aspoň takto sme preto chceli chlapcom trochu pripomenúť domov. Vzhľadom na časový posun sme večeru mali až po tom, čo ju mali ľudia na Slovensku. Chlapci tak už mali za sebou aj telefonáty so svojimi rodinami,“ priblížil Ulehla.

Slávnostnú večeru so špecifickou atmosférou si pochvaľovali aj samotní hráči. „Je to pekné, že sme sa tu takto zišli a takto slávnostne obliekli. Predsa len sú to Vianoce, jedny z najvýznamnejších sviatkov. Aspoň na chvíľu sme trošku vypli od hokeja, na ktorý inak väčšinu času myslíme,“ povedal Fehérváry, ktorého doplnil Roman. „Prišli sme sem kvôli hokeju. Tréningy máme každý deň, takže je prirodzené, že sme nastavení predovšetkým na hokejový režim. Dnes sme však mali voľnejší program, určite všetci vedia, že je čas Vianoc a mohli sme si naplno užiť aj večeru.“