Kapitánka ženskej repre pred MS: Novým systémom môžeme na MS prekvapiť

BRATISLAVA (SZĽH) – Už zajtra vstúpi ženská hokejová reprezentácia do majstrovstiev sveta divízie I skupiny A otváracím duelom celého podujatia proti Rakúsku (od 12.30 hod. naživo na fanseat.com). Aká je vo výbere nálada a na čo si dievčatá trúfajú nám v rozhovore prezradila kapitánka reprezentácie Lenka Čurmová.

Aké sú šance slovenskej ženskej reprezentácie na víťazstvo na majstrovstvách sveta D1A?

Všetky tímy, teda okrem nás a Rakúska aj Dánsko, Maďarsko, Nórsko a Francúzsko majú rovnaké šance. V tejto skupiny nie je žiadny vyslovený favorit. Sme veľmi mladý tím a môžeme prekvapiť. Pôjdeme od zápasu k zápasu a na konci podujatia uvidíme, na aké umiestnenie to bude stačiť.

V druhej najvyššej kategórií MS ženská reprezentácia prehrala posledných desať zápasov. Prečo by to teraz malo byť inak?

Treba podotknúť, že na posledných dvoch šampionátoch kategórie D1A sme neboli vyslovene horšie ako súperky, nedostávali sme „debakle“. V zápasoch sme pohoreli zväčša na rovnakých veciach.

Akých?

Najmä v koncovke. A myslím si, že teraz sme aj lepší kolektív, ako tomu bolo v roku 2016 v Dánsku, keď sme sa v D1A predstavili naposledy. Trúfam si povedať, že máme veľkú šancu začať konečne vyhrávať. Aj v príprave sme absolvovali zápasy proti tímom, ktorú sú na tomto turnaji a boli veľmi vyrovnané.

Čo je silnou stránkou tohto kolektívu, v ktorom až 12 hráčok vrátane vás pôsobí v HC ŠKP Bratislava?

Ťažko povedať. Iné je to, že máme novú americkú trénerku Jenny Potterovú. Hráme novým systémom v oslabeniach aj v presilových hrách a aj tým môžeme súperky na MS prekvapiť. Našou výhodou je aj mladosť a energie, ktorú vyzdvihla aj trénerka či generálna manažérka. Máme tu najmladší výber, aké si ja v ženskej reprezentácií pamätám.

Aké nové prvky priniesla trénerka Potterová do hry Slovenska?

Priniesla sever-americký štýl hokeja založený na dravosti a agresivite. Každý tréning nám nezabudne pripomenúť, že máme byť na ľade „zlé“. Najmä v kľúčových okamihoch zápasoch nám chýbala táto dravosť, ktorú sa teraz budeme snažiť preniesť do zápasov. Bez nej sa vyhrávať nedá.

Keďže ženský hokej nie je profesionálny, muselo si niektorá z dievčat zobrať dovolenku kvôli účasti na MS?

Momentálne sme všetky reprezentantky študentky a máme individuálne študijné plány. Respektíve, hráčky ktoré pôsobia v USA a Kanade sa aj v dejisku šampionátu musia učiť – majú svoje úlohy, ktoré počas týchto dní musia splniť.

Akú odmenu dostávate za účasť v národnom tíme?

Tou je pre nás možnosť reprezentovať Slovensko. Nemáme žiadne iné odmeny. Štart na MS nám neprináša žiadne príjmy, ale ani výdavky, keďže máme všetko hradené.


Ďalšie články