Kapitánka ženskej osemnástky: Pred toľkými fanúšikmi sme ešte nehrali

BRATISLAVA (SZĽH) – Ako kapitánka viedla slovenskú ženskú reprezentáciu do 18 rokov v prvom zápase v elitnej kategórii majstrovstiev sveta. Ani vysoké nasadenie, bojovnosť a množstvo zblokovaných striel na body proti Švédsku nestačili. „Nepremenené šance nás stáli lepší výsledok,“ uviedla Emília Leskovjanská.

 

V prvom súboji šampionátu v Bratislave ste prehrali so Švédskom 2:4. Aký bol z vášho pohľadu?

Bol to naozaj oddretý zápas, bojovali sme všetky od začiatku až do konca. Ale bohužiaľ to nestačilo. Snažili sme sa z plných síl, nepopadali do bránky súpera šance ktoré sme mohli premeniť a to nás v závere stále lepší výsledok. Ale do poslednej minúty sme sa nevzdávali.

 

Zápas sa lámal v druhej tretine, ktorú ste prehrali 0:3. Čo sa stalo?

Nie je sa na čo vyhovárať. Možno to bolo dlhou striedačkou, oslabeniami. Ale dá sa hrať za každých podmienok, súper to mal rovnaké – nedá sa na nič vyhovárať. Musíme sa poučiť z chýb a ísť ďalej.

 

Na prvý zápas slovenskej osemnástky prišlo 543 divákov. Hrali ste niekedy pred takýmto publikom?

Ešte nie. Mali sme trochu trému pred toľkými divákmi. Ale rýchlo opadla a naplno sme sa sústredili na zápas. Ľudia nás skvelo povzbudzovali, hnali nás vpred za čo im ďakujeme. Je to pre nás nová skúsenosť, veľa nám to dá. Sme radi, že tu môžeme byť a zmerať si sily proti najsilnejším výberom na svete.

 

Pred dvoma týždňami ste so Švédkami prehrávali v príprave po dvoch tretinách už 1:7, teraz to bolo oveľa vyrovnanejší zápas. Hrali ste pozornejšie?

Tento rozdiel je pre nás nádejou do ďalších zápasov. Stále na sebe makáme a chceme sa zlepšovať. Na tréningoch odstraňujeme chyby, snažíme sa z nich poučiť a pretavujeme to do samotných zápasov.

 

Dnes vás v druhom súboji na majstrovstvách čaká Švajčiarsko. Je to prijateľnejší súper, ako boli Švédky?

To sa nedá povedať, lebo každý zápas je iný. Každý chce vyhrávať. Toto sú majstrovstvá sveta a nehrá sa na to, kto je silnejší a slabší. Každý tu je na vysokej úrovni a my sa na nich snažíme doťahovať, respektíve ich prevýšiť. Snažíme sa plniť to, čo nám prízvukujú tréneri aj keď niekedy je to ťažké. Stále sa snažíme a bojujeme ako jeden tím. Tešíme sa na zápas so Švajčiarskom a budeme ďalej bodovať.

 

Čo bude kľúčové pre dosiahnutie víťazstva nad švajčiarskou osemnástkou?

Musíme si dávať pozor na predbránkový priestor, nepúšťať v ňom súperky do dorážok. A to premieňanie šancí... Musíme byť dôslednejšie v zakončení a premieňať vyložené príležitosti. Verím, že proti Švajčiarsku budeme po zápase spokojnejšie, ako po Švédsku.