Kapitán Chára strelil prvý gól Bostonu v novej sezóne

BUFFALO 5. októbra (SITA) - Prvý gól hokejistov Bostonu v novej sezóne NHL strelil ich kapitán Zdeno Chára. Po výprasku 0:7 na ľade obhajcu trofeje Washingtonu Bruins naplno zabrali v Buffale a aj vďaka Chárovmu gólu a shutoutu Jaroslava Haláka zvíťazili 4:0.

Druhý najstarší hráč celej súťaže, 41-ročný Chára, v 7. min v útočnom pásme prebral výbornú prihrávku od Brada Marchanda a s množstvom času a priestoru na hokejke pomedzi betóny Cartera Huttona otvoril skóre zápasu a z pohľadu Bostonu aj strelecký účet súťažného ročníka. Pre Cháru to bol 196. gól a 629. bod v 1425. zápase NHL v kariére. S kapitánskym "céčkom" na hrudi začal trinástu sezónu v drese "Medveďov" a celkovo načal tretiu desiatku sezón v najprestížnejšej hokejovej klubovej súťaži na svete. Odchovanec trenčianskej Dukly je jedným z dvoch štyridsiatnikov v súťaži. O necelých päť mesiacov skôr sa narodil americký center Matt Cullen, ktorý je súčasťou Pittsburghu Penguns.

"Vždy to pomôže, keď strelíte prvý gól a nemusíte doháňať náskok súpera. Naši fanúšikovia dlho čakali na tento gól. Keď sme ho dosiahli, zvyšok zápasu sme už odohrali s pokojom na hokejkách. Uvedomili sme si, že v tomto zápase musíme zahrať oveľa lepšie než v tom prvom. Zrazu sme blokovali strely, vytvárali si priestor. Myslím si, že to bol dobrý 60-minútový výkon," povedal Zdeno Chára podľa webu NHL.com.

Neskôr pridali góly hostí aj Ryan Donato, David Pastrňák a David Bergeron a Jaroslav Halák pochytal všetkých 32 pukov, ktoré na neho smerovali. Tridsaťtriročný slovenský brankár dosiahol 43. shutout kariéry v NHL a stal sa prvou hviezdou zápasu. Brad Marchand asistoval pri všetkých štyroch góloch svojho tímu, čim si vyrovnal kariérny rekord. "Cítim sa výborne. Bolo by to pekné pri akomkoľvek víťazstvo, ale shutout je o to výnimočnejší. Bol to výborný tímový výkon z našej strany. Všetci sme si uvedomili, že včera to bolo zlé a že sa musíme zlepšiť," uviedol Jaroslav Halák.