Káder nováčika je takmer hotový, legionárov by malo byť osem (FOTO)

Spišskou Novou Vsou sa prevalila vlna radosti z návratu do Tipos extraligy po dvanástich rokoch a po oslavách sa už pred bránami Slovenského raja opäť poctivo pracuje.

Spišiaci odštartovali prípravu vstupnými testami, ktorých sa zúčastnili aj českí legionári Jakub Černý a Karel Kubát. Tí sa však následne pobrali domov a spoločnú drinu absolvujú prevažne domáci hráči. O ich „cepovanie“ sa momentálne stará generálny manažér Richard Rapáč.

„V podstate iba vypomáham našim trénerom, ale chlapcom dávam zabrať. Talent je dnes desať percent a zvyšok predstavuje drina. To zdôrazňujem aj chlapcom a všetci vieme, že ak budú na sezónu kvalitne pripravení, tak pôjde všetko ľahšie,“ rozhovoril sa R. Rapáč.

To, že tréningy pod jeho velením poriadne bolia, potvrdil aj útočník Matej Giľák. „Tréningy s ním sú celkom nepríjemné. Musíme sa však zahryznúť a makať.“

Spoločne s Giľákom zarezávajú zo skúsenejších hráčov aj Lukáš Vartovník či Peter Ordzovenský. Zvyšnú časť tvoria prevažne mladí hráči. Kompletný káder by sa mal zísť na ľade počas posledného júlového týždňa.

„Letnú prípravu neobľubujem, ale bez toho by to nešlo. Pracujeme na sile či kondícii a zatiaľ je to celkom pestré. Osobne neobľubujem dlhé behy, nie som totiž nejaký kenský vytrvalostný typ. Mám radšej posilňovňu či šprinty,“ pousmial sa 26-ročný odchovanec Spišskej Novej Vsi, ktorý zažíva nováčikovské dejá vu. Postup z SHL a následný prienik medzi extraligovú elitu už totiž zažil v drese Dukly Michalovce. „Teším sa na to. Tu som doma a o to je to pre mňa špeciálnejšie. Veríme, že s novými chalanmi vytvoríme dobrú partiu a užijem si extraligu v domácej hale pred plným hľadiskom. To som tu ešte nezažil.“

O plné tribúny by sa mala postarať postupová eufória, ale aj atraktívny káder. Jeho zloženie je už podľa generálneho manažéra Richarda Rapáča tamer hotové.

Útok máme kompletný a prísť by už mohol iba jeden center, ktorý by však musel byť naozaj špičkovým hráčom. Spokojní ešte nie sme s obranou, ale káder je na 90 percent hotový,“ potvrdil Rapáč.

Mená posíl budú Spišiaci oznamovať postupne, no prví traja legionári sú už známi. Mimoriadne zvučným menom je predovšetkým obranca Karel Kubát. Tridsaťdvaročný odchovanec Litvínova prináša skúsenosti z českej extraligy i KHL, v našej lige pôsobil v predminulej sezóne ako hráč Zvolena.

„S Karlom som odohral v Litvínove dve sezóny a v nich vynikal. Následne sa posunul do Sparty a do KHL. Potom sa možno nevenoval hokeju tak, ako by to bolo potrebné. Sám mi však zavolal, že by sa chcel pokúsiť o kariérny reštart a hráča takých kvalít určite neodmietneme. Ak sa bude venovať iba hokeju, tak môže byť rozdielovým hráčom,“ vyjadril sa na margo českej posily Richard Rapáč.

Z pohľadu slovenského fanúšika sú menej známymi menami Francúz Malo Ville a Fín Hannu Kuru.

„Ville predstavuje kreatívneho centra s veľkým potenciálom. Je to podobný typ hráča ako Damian Tyczynski. Prichádza na skúšobný kontrakt a uvidíme, ako sa s tým pobije. Kuru disponuje nepopierateľnou kvalitou. Hral niekoľko sezón v kvalitnom tíme TPS Turku a hoci tam nepatril medzi najproduktívnejších, chcel by som vidieť slovenských hráčov, ktorí by tam nazbierali jedenásť bodov. U nás bude hrať presilovky a to sa určite prejaví aj na bodoch. Celkovo chceme mať v príprave osem cudzincov a z nich si potom vyberieme sedem,“ prezradil spišskonovoveský GM.

Výraznú novinku predstavuje pripravovaná zmena loga. Fanúšikovia sa mohli cez sociálnu sieť vyjadriť k dvom návrhom, pričom o ich priazeň sa bili Rysy a Zvonare.

„Verdikt je blízko a zrejme bude zvierací,“ naznačil Richard Rapáč. Rys by mal symbolizovať dravosť a vzhľadom na blízkosť Slovenského raja predstavuje určite prirodzenejšiu voľbu ako to bolo napríklad v prípade prešovských tučniakov. „Chceme byť dravcom, chceme byť šťukou extraligy. Robíme preto všetko. Našim cieľom je stred tabuľky a určite by sme chceli hrať play-off.“


Fotogaléria

Súvisiace články