Juniorské MS definitívne v polovici augusta v Alberte, Tardif: Bude to hokejový festival

PEKING (SZĽH) – Juniorské majstrovstvá sveta 2022, ktoré v decembri zrušili pre omikronovú vlnu pandémie koronavírusu, sa opätovne uskutočnia v polovici augusta v kanadských mestách Edmonton a Red Deer. Definitívne to potvrdil prezident Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) Luc Tardif na tlačovej konferencii v dejisku pekinských ZOH spoločne s členmi Rady IIHF Petrom Břízom a Zsuzsannou Kolbenheyerou.

Decembrový šampionát sa 26. decembra minulého roka síce začal, no po troch súťažných dňoch sa členovia organizačného výboru v kooperácii s miestnymi úradmi, Kanadskou hokejovou federáciou a IIHF rozhodli podujatie zrušiť. Dôvodom bol narastajúci počet prípadov koronavírusu v oboch bublinových dejiskách. Už vtedy predstavitelia IIHF avizovali, že šampionát chcú dohrať v lete. Definitívne to potvrdil Luc Tardif na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Šéf IIHF zároveň zdôraznil, že dosiahnuté výsledky nezostanú v platnosti a turnaj sa odohrá odznova. Zúčastniť sa na ňom môžu hráči s ročníkom narodenia 2002 a mladší. „Šampionát sa uskutoční v polovici augusta v provincii Alberta. Bude to nová súťaž, čo znamená, že zabudneme na výsledky z decembra,“ odpovedal priamo Luc Tardiff a k termínu podujatia doplnil: „Vedieme rozhovory so všetkými účastníkmi a rokujeme o detailoch. Juniorský šampionát sa určite uskutoční po Hlinka Gretzky Cupe. Bude to hokejový festival.“

Člen Rady IIHF Petr Bříza dodal, že augustové majstrovstvá sveta hráčov do 20 rokov by mohli zahŕňať aj barážový formát, čo by znamenalo, že mužstvo, ktoré ju nezvládne, zostúpi do nižšej kategórie. V elitnej divízii ho nahradí Bielorusko, ktoré si v sezóne 2021/22 právoplatne vybojovalo postup. V takomto prípade by na juniorských MS 2023 štartovalo desať účastníkov a nie jedenásť, ako predstavitelia strešnej organizácie svetového hokeja deklarovali krátko po zrušení decembrového podujatia.