Juniori Popradu: namiesto boja o titul vypratali šatňu a trénujú doma

POPRAD (SZĽH) – Dopady vírusu. Tím trénera Jozefa Skokana delilo jedno víťazstvo od postupu do finále juniorskej extraligy. Jeho zverenci teraz oddychujú a veria, že v máji sa normálne začne príprava na sezónu.

V semifinálovej sérii play-off extraligy juniorov viedol HK ŠKP Poprad nad MMHK Nitra 3:2 na zápasy. 10. marca mohli kamzíci spečatiť svoj postup do finále, kam už postúpili juniori HC ´05 Banská Bystrica. V ten deň však slovenská vláda pre šíriaci sa koronavírus zakázala usporadúvanie kultúrnych, športových a verejných podujatí. Predčasné ukončenie sezóny sa tak dotklo okrem seniorskej extraligy aj ostatných mládežníckych súťaží na Slovensku. „S chlapcami sme sa naposledy stretli v stredu 11. marca, lebo si museli zobrať výstroj a vypratať šatne,“ povedal asistent trénera juniorov HK Poprad Radoslav Suchý, pre ktorého to bola prvá sezóna v pozícii asistenta trénera. S mužstvom sa rozišli s tým, že v prípade dobrého scenára a zrušenia obmedzení začnú s letnou prípravou 4. mája.

 

Smutný záver sezóny

Juniorka Popradu bola v nedokončenej sezóne 2019/20 najofenzívnejším tímom v súťaži. V dvadsiatich zápasoch základnej časti nastrieľali jeho hráči 95 gólov, ďalších 33 pridali vo štvrťfinálových a semifinálových zápasoch play-off. „Mali sme dobre vyskladaný tím z mladých chlapcov aj skúsenejších, pre ktorých to bola posledná sezóna v juniorke. S výsledkami sme boli maximálne spokojní,“ hovorí Suchý. Práve pre najstarších to bol smutný záver sezóny o to viac, že sa s mládežníckou časťou kariéry mohli rozlúčiť ziskom medaily. „Takto nebudú mať nič len spomienky na to, akým spôsobom sa tento ročník skončil. No musím povedať, že to rozhodnutie o zákaze podujatí bolo vzhľadom na situáciu správne,“ dodal Suchý. K ofenzívnym lídrom Popradčanov patril najproduktívnejší hokejista súťaže – 21-ročný Michal Králik a jeho kolega z útoku, ešte stále iba 16-ročný Filip Mešár.

 

Oddychujú, ale neleňošia

A práve pre Králika bola predčasne ukončená sezóna tou poslednou mládežníckou a zároveň prelomovou pre jeho ďalšiu kariéru. Okrem ovládnutia produktivity súťaže totiž nastúpil aj na 24 duelov za HK Poprad v seniorskej extralige. „Mali sme dobre rozohrané play-off a nakročené do finále. Škoda, že to takto skončilo. No z osobného hľadiska som nečakal, že môžem byť v sezóne takto úspešný,“ skonštatoval Králik. Rodák z Liptovského Mikuláša zaznamenal v sezóne 56 bodov v 39 zápasoch. A s počtom 36 nastrieľaných gólov sa stal suverénne najlepším kanonierom juniorskej extraligy. Prezradil, že už dostal od vedenia HK Poprad ponuku, aby pokračoval v kariére v seniorskom tíme. A ako teraz trávi čas bez hokeja? „Dal som si týždeň úplné voľno a teraz sa postupne začínam doma hýbať. Začal som s cvičeniami s fit-loptou, chodím behávať do prírody. V rámci možnosti, ktoré mi situácia dovoľuje,“ hovorí Králik. Podobne posledné dni trávi aj jeho dvojička z útoku Filip Mešár. Okrem domácich cvičení si chodieva každý deň na „suchu“ zastrieľať. Obaja sa so svojou tréningovou aktivitou podelili zaslaním krátkych videonahrávok.

Zafungovala chémia

Stabilný člen reprezentácie do 16 rokov Mešár bol v tejto sezóne dvorným nahrávačom Králika. „Musím sa poďakovať trénerom, že nás dali spolu do útoku. Chémia medzi nami zafungovala – ja som mu dobre prihrával a Michal predviedol svoje zakončovateľské schopnosti,“ uviedol 16-ročný útočník. Podľa neho k ich úspešnej spolupráci dopomohla aj skutočnosť, že si veľmi dobre rozumeli aj mimo ľadových plôch. Mešár by chcel aj v nasledujúcich sezónach zúročiť nazbierané skúsenosti, ktoré získaval po boku skúsenejšieho Králika. A rovnako ako ostatní spoluhráči z klubu verí, že krajine sa podarí dostať koronavírus čo najskôr pod kontrolu a v pondelok 4. mája začne bez obmedzení prípravu na novú sezónu.