Juniori Košíc si z Bratislavy vezú plný počet bodov, kapitán tímu vyzdvihuje prínos brankára

BRATISLAVA (SZĽH) – Hoci sa počet plánovaných víkendových zápasov Extraligy juniorov z dôvodu karanténnych opatrení v družstvách zúžil z pôvodne plánovaných desať na šesť, atraktívny dvojzápas medzi Slovanom a Košicami sa uskutočnil podľa plánu. A v samotných zápasoch to podľa plánu išlo predovšetkým Košičanom, ktorí si po až nečakane jasných výsledkoch 5:0 v sobotu a 5:1 v nedeľu vezú z Bratislavy všetkých šesť bodov. 

Efektivita v presilovkách kľúčom

Treba však povedať, že samotné výsledky mierne zavádzajú. V oboch zápasoch, ktoré priniesli na pomery Extraligy juniorov kvalitný hokej, bol totiž Slovan východniarom viac než zdatným súperom. „V oboch zápasoch rozhodovala v náš prospech druhá tretina, v ktorých sme vždy dokázali Slovanu odskočiť na viac gólov. Dnes to platilo o to viac, pretože sme nemali ideálnu prvú tretinu, aj keď sme dali celkom rýchly gól z presilovky,“ porovnal oba zápasy kapitán košických juniorov Lukáš Vaculik.

Práve presilovky boli jedným z kľúčových faktorov v nedeľňajšom stretnutí. Z prvých štyroch presilových hier sa totiž Košičania dokázali presadiť hneď trikrát – dva razy zásluhou obrancu Miroslava Novotu a raz za pomoci ukrajinského legionára Michajla Krasnožona. Navyše Novota medzitým zavŕšil hetrik, vďaka čomu šli Košičania do kabín po druhej tretine s pohodlným náskokom 4:0. „Konečne sa nám po čase podarilo v presilovke dať zopár gólov. Samozrejme ma to teší, pretože dosť nám to pomohlo k zisku víťazstva,“ povedal Vaculik.

Lukáš Vaculik v debate s brankárom Košíc Romanom Kaľavským. Foto: Jakub Homoľa

Lukáš Vaculik v debate s brankárom Košíc Romanom Kaľavským. Foto: Jakub Homoľa

Domáci Slovan v druhom stretnutí svojho súpera prestrieľal v pomere 29:22, avšak nestačilo to na viac ako jediný gól z hokejky Samuela Sarossyho po 37 sekundách hry v tretej tretine. Pritom nemožno povedať, že by belasí nechceli. Naopak, viackrát dokázali svojho súpera zavrieť v tretine a vypracovať si niekoľko dobrých gólových príležitostí. „Po našom sobotňajšom víťazstve boli určite namotivovaní a túžili nám prehru vrátiť. Bolo vidno, že chceli, bojovali, hrali agresívnejšie, tlačili sa do bránky. My sme ich tlak ustáli a myslím si, že sme si zaslúžili vyhrať,“ pokračoval kapitán košického juniorského družstva.

Výraznou postavou oceliarov bol brankár Patrik Jurčák, na ktorého nevedeli hráči Slovana nájsť recept celých dlhých päť tretín. Celkovo v dvojzápase kryl 58 z 59 striel Slovana Bratislava. „Jeho prínos pre náš tím bol obrovský,“ nešetril Vaculik chválou na Jurčáka. „Sme radi, že sme ho mali tieto dva zápasy k dispozícii a dúfam, že za nás odchytá ešte nejaké zápasy.“

Na zápas vlakom

Samotný košický hrdina totiž pôsobí v projekte centralizovanej prípravy reprezentácie do osemnásť rokov, z ktorého si na víkendové zápasy do Bratislavy musel odskočiť. „Tým, že sme v projekte mali cez týždeň jeden zápas v 1. lige a dva zápasy v juniorke, ktoré chytal Samo Urban, tak som hovoril trénerovi brankárov v projekte Petrovi Kosovi, že by som si chcel zachytať za našu košickú juniorku cez víkend. Následne prebehla komunikácia s trénermi juniorky a nakoniec som tu,“ povedal samotný Jurčák, ktorý tak priznáva, že jeho príchod do kádra Košíc na víkendový dvojzápas vzišiel z jeho iniciatívy. „Kto by si nechcel zachytať na Slovane v derby?“ hovorí s úsmevom.

Patrik Jurčák likviduje šancu Martina Lachkoviča. Foto: Jakub Homoľa

Patrik Jurčák likviduje šancu Martina Lachkoviča. Foto: Jakub Homoľa

Zaujímavosťou je, že Jurčák sa pripojil k tímu len tesne pred sobotňajším zápasom, pričom na zápas cestoval sčasti po vlastnej osi. „Chalani nešli z Košíc severnou cestou, takže nemohli prísť po mňa do Piešťan, kde máme projekt osemnástky. Šiel som tak vlakom z Piešťan do Trnavy, kde už som sa pripojil k tímu,“ prezradil 17-ročný brankár, ktorý žiadny problém s pomerne rýchlym príchodom k tímu nemal. „Do určitej miery mi to aj vyhovovalo, pretože som mal kratšiu cestu, ako keby som šiel do Košíc. Nemal som tak pred zápasom cestu v nohách. Chlapcov poznám, nebolo to navyše prvýkrát, že by som takto prišiel z projektu na zápas, takže to bolo všetko v pohode.“

Jurčák v oboch zápasoch vytiahol viacero dôležitých zákrokov, ktorými eliminoval ofenzívne ostrie domáceho Slovana. Jeden inkasovaný gól za dva zápasy hovorí v tomto smere jasnou rečou. „Spokojný som veľmi. Chytalo sa mi dobre, tím mi veľmi pomohol, len škoda toho jedného gólu, ale dôležité je, že máme šesť bodov,“ povedal k svojmu výkonu samotný brankár. Práve spomenutý gól je snáď jedinou škvrnou na jeho inak bezchybnom výkone. „Došlo tam k chybe v komunikácii. Zdalo sa mi, že niektorý zo spoluhráčov pri mojej rozohrávke kričí ‚stoj‘, tak som nechal puk za bránkou, kde ho získali slovanisti, ktorí potom dali gól do prázdnej bránky. Nevadí, aj také góly padajú,“ opísal Jurčák inkriminovaný moment.

Lukáš Vaculik. Foto: Jakub Homoľa

Lukáš Vaculik. Foto: Jakub Homoľa

Vaculika teší, že stíha aj Formulu 1

Košičania ziskom šiestich bodov z Bratislavy udržali kontakt s čelom tabuľky Extraligy juniorov, ktorá však je do značnej miery poznačená viacerými odkladmi zápasov. Košice sú momentálne v tabuľke na piatom mieste so ziskom 26 bodov, rovnako ako Poprad, ktorý však má oproti Košiciam dva zápasy k dobru. Na lídra z extraligy z Nitry strácajú východniari momentálne päť bodov.

Z tohto pohľadu tak bol plný bodový zásah z hlavného mesta pre východniarov mimoriadne dôležitý. Kapitánovi družstva Lukášovi Vaculikovi však k úplnej spokojnosti s víkendom po nedeľnom dopoludňajšom zápase ešte chýba jedna vec. „Teším sa, že sme hrali takto skoro dopoludnia, pretože stíham po ceste do Košíc aj preteky Formuly 1. Bol by som určite rád, keby Lando Norris skončil na pódiu a keby Verstappen zvýšil svoj náskok pred Hamiltonom,“ povedal 19-ročný útočník smerom k nedeľnej veľkej cene USA v texaskom Austine, ktorej štart je naplánovaný na deviatu hodinu večer nášho času.