JOJ Slovenský pohár: Mladí „oceliari“ zažili krst ohňom, Žilina jednou nohou vo finále

V Žiline to mal byť veľký hokejový sviatok. Napokon s ohlásenou skladbou košického kádra na prvý zápas semifinálovej série JOJ Slovenského pohára očakávania od duelu mierne opadli. Domáci proti omladine „oceliarov“ od úvodu dominovali a zaistili si pred odvetou pohodlný náskok. Zvíťazili 9:0.

Posledné dni pred duelom sa v Žiline riešilo, v akej sile prídu Košičania pod Dubeň. Tí napokon vyrukovali s poriadne omladeným kádrom, veď najstarší hráči na súpiske východniarov mali len 20 rokov.

„Vedeli, nevedeli. To býva také... Dozvedeli sme sa to na sto percent až tesne pred samotným stretnutím. Košice prišli s juniorkou, ale malo to svoje tempo. My sme sa dívali na seba a takto to dopadlo. Možnože keby nedáme v prvých desiatich minútach gól, tak by to bolo ešte trápenie,“ opísal svoje bezprostredné pocity po zápase strážca žilinskej svätyne Stanislav Škorvánek mladší.

Pre mladých „oceliarov“ veľká skúsenosť

Správa o tom, že východniari prídu do Žiliny „len“ s juniorkou prekvapila aj samotných mladíkov „oceliarov“. Tí sú za ňu vďační.

„Samozrejme, prekvapilo nás to. Klub nám to povedal, tak sme to prijali normálne. Raz to však pre nás muselo prísť, aspoň sme si vyskúšali seniorský hokej. Prišlo to teraz a šancu sme uchopili dobre. Išli sme sem 100-percentne pripravení a bola to pre mňa a mojich spoluhráčov veľká skúsenosť. Za túto skúsenosť a možnosť zahrať si seniorský hokej a Slovenský pohár sme nášmu klubu veľmi vďační. Musíme na sebe makať ďalej,“ hovoril po stretnutí košický útočník Lukáš Vaculík.

Vaculík je odchovancom košického HC. Po kapitánskych povinnostiach v mládežníckych výberoch si vyskúšal túto rolu aj na najvyššom slovenskom fóre. „Kapitánom som aj v juniorke. Je to pre mňa pocta byť kapitánom aj tohto tímu a snažím sa do toho dať vždy najviac, ako viem,“ prezradil 19-ročný krídelník.

Kľúčovým bol úvod zápasu, ktorým Žilinčania nahlodali psychiku mladého košického mančaftu. Domáci sa presadili v rýchlom slede za sebou a po prvom dejstve viedli už o štyri góly. To malo dopad na sebavedomie Košičanov, ktorí zlepšili svoj herný prejav až v priebehu stretnutia.

„Náš výkon bol od polovice zápasu úplne iný ako počas prvej tretiny. Bolo však vidieť kvalitu Žiliny, že hrajú na čele SHL-ky a budú ašpirantom na baráž o extraligu. Bolo to na ľade jednoducho vidieť,“ smutne konštatovakošický kapitán.

Duel proti klubu, v ktorom dostal šancu

Pre gólmana Stanislava Škorvánka to bol pomerne špecifický duel. Dvadsaťpäťročný rodák zo Žiliny dostal prvú veľkú šancu na najvyššom fóre práve v drese Košičanov v sezóne 2018/2019 a v metropole východu strávil celkovo štri sezóny.

„Proti Košiciam sa mi hrá dobre. Mám tam pekné spomienky na klub aj mesto, veď som tam aj žil tri-štyri roky. Dobre na to spomínam, ale je to pre mňa zápas ako každý iný. Nič špeciálne to pre mňa neznamená,“ dodala na margo svojho bývalého zamestnávateľa jednotka medzi troma žrďami „vllkov.

Pre Škorvánka to bol druhý duel s čistým kontom v tejto sezóne. Prvý vychytal v drese Michaloviec, kde si odskočil iba na jeden zápas, a druhý prišiel práve v prvom stretnutí semifinále JOJ Slovenského pohára.

„Vypísal som niečo za postup do finále, tak sa to nejak vynuluje. Takže dúfam, že čisté konto ma nebude veľa stáť. Keď sa do finále postúpi cez takýto zápas, tak je to iné. Vnímali by sme to inak, keby sme uhrali takýto výsledok s Košicami v plnej zostave. Pripravovali sme sa na pohár už od skupiny, chceli sme sa ukázať a zatiaľ nám to vychádza,“ vysvetľuje Škorvánek.

Do Žiliny možno o dva dni znova

Kapitána Košíc sme po stretnutí zastihli na futsalovom stretnutí žilinského Makrotemu proti klubu z Košíc, kde prišiel podporiť svojich kamarátov z paluboviek. Vaculíka však v nedeľu možno opäť uvidíme v Žiline, kde sa predstaví v rámci TIPOS Slovenskej hokejovej ligy Humenné. Práve v jeho drese už absolvoval v tejto sezóne aj súťažný zápas.

„To ešte neviem, musím počkať na vyjadrenia nášho klubu a tiež klubu z Humenného. Tak uvidíme,“ povedal Vaculík, ktorého mohla tešiť aspoň odplata jeho futsalových kolegov, ktorí v Žiline vyhrali 12:2.

Celkovo si však mladík pomaly zvyká na seniorský hokej. „Je to silovejší hokej, bolo vidno, že je to rýchlejšie. Celkovo však musím vyzdvihnúť kvalitu, ktorá bola na vyššej úrovni oproti juniorskému hokeju. Uvidíme, čo do odvety. Ešte nemáme informáciu, či v nej nastúpime znovu my,“ zakončil Vaculík.

„Vlci“ v nedeľnom ligovom šlágri privítajú Humenné. Pod Dubňom pôjde o súboj lídra proti tretiemu celku tabuľky. „Sme prví a celkom sa nám darí. Každému sa to asi nezdá, ale liga je vyrovnaná, veď každý môže vyhrať s každým. Musíme ísť zodpovedne od zápasu k zápasu, lebo môže nás hocikto prekvapiť. To sa nám už aj stalo. Myslím, že sa posúvame ďalej a ďalej a smerujeme to k play-off,“ dodáva na záver žilinský brankár.


Prehľad zápasu

9
Góly Góly
0
40 (22,50 %)
Strely na bránu Strely na bránu
20 (0,00 %)
20 (100,00 %)
Zákroky Zákroky
31 (77,50 %)
3/4 (75,00 %)
Presilové hry Presilové hry
0/4 (0,00 %)
4/4 (100,00 %)
Oslabenia Oslabenia
1/4 (25,00 %)
0/0 (0,00 %)
Vhadzovania Vhadzovania
0/0 (0,00 %)
Kompletný prehľad zápasu

Priebeh zápasu

1. tretina
+ 31,61,16,17,21,89 / - 33,88,56,15,18,26
  • 03:27
  • 1:0
+ 31,43,20,13,11,10 / - 33,42,64,14,83,96
  • 12:30
  • 2:0
+ 31,17,16,21,61,89 / - 33,91,8,63,98,11
  • 13:56
  • 3:0
2. tretina
3. tretina
Zápas sa skončil
Kompletný priebeh zápasu