Jednotkou draftu podľa očakávaní Švéd Dahlin, tímy si vybrali päť Slovákov aj Angličana

DALLAS 23. júna (SITA) - Jednotkou vstupného draftu do NHL 2018 sa stal podľa očakávania švédsky hokejista Rasmus Dahlin. Talentovaného obrancu, ktorý hral v uplynulom ročníku v domácej SHL za Frölundu, si vybralo Buffalo.

Dahlin reprezentoval "tri korunky" na ZOH 2018 v kórejskom Pjongčangu i na MS hráčov do 20 rokov. Osemnásťročný Švéd je iba druhým európskym obrancom, ktorého tímy NHL draftovali z prvého miesta, podobný kúsok sa predtým podaril iba českému bekovi Romanovi Hamrlíkovi v roku 1992. Zároveň sa stal prvým Švédom v pozícii jednotky draftu od roku 1989, keď svoju prvú voľbu využil Quebec na Matsa Sundina. "Nezáleží na tom, že ma draftovali z prvého miesta. Dôležité je, že si ma vôbec nejaký tím vybral. Sníval som o tomto momente, odkedy som bol malý chlapec. Bolo to dlhé čakanie a som šťastný, že teraz môžem spojiť svoju budúcnosť s Buffalom. Mám v sebe veľa emócií, snažím sa užiť si každú jednu sekundu," uviedol podľa nhl.com Dahlin a doplnil: "Som veľmi šťastný a hrdý, že som druhou švédskou draftovou jednotkou. Sundin je hokejová legenda, takže je to skutočne super."

Druhú voľbu mala Carolina, ktorá takisto neprekvapila a draftovala ruského útočníka Andreja Svečnikova. Mierne nečakane sa na treťom mieste ocitol Fín Jesperi Kotkaniemi (Montreal). Až zo štvrtého miesta si tento rok jeden z tímov vybral severoamerického hokejistu, konkrétne Ottawa siahla po útočníkovi Bradym Tkachukovi. Českého krídelníka Filipa Zadinu, o ktorom sa hovorilo v súvislosti s tretím či štvrtým miestom, napokon draftoval Detroit zo šiestej pozície. "Je to úžasné. Nikdy neviete, čo sa stane. Ja poradie neriešim. Mám obrovskú radosť, že som sa stal súčasťou Detroitu. Teraz budem chcieť dokázať, že vedenie tímu sa rozhodlo správne," vyhlásil Zadina.

Zo Slovákov najvyššie Fehérváry

Tímy zámorskej NHL si vo vstupnom drafte 2018 vybrali päť slovenských hokejistov. Ako prvý prišiel na rad Martin Fehérváry, okrem neho sa dočkali aj Martin Pospíšil, Miloš Roman, Dávid Hrenák a Roman Durný. Päť Slovákov je najlepší výsledok od roku 2015, kedy ich bol draftovaný rovnaký počet (Erik Černák, Christián Jaroš, Matej Tomek, Radovan Bondra a Adam Húska). V drafte 2016 si účastníci NHL nevybrali žiadneho Slováka, o rok neskôr boli draftovaní dvaja - Adam Ružička s Mariánom Studeničom. Posledným slovenským hráčom vybraným v prvom kole bol v roku 2013 Marko Daňo, toho si z 27. miesta vzal Columbus.

Slovenskou jednotkou výberu nováčikov 2018 sa stal obranca Martin Fehérváry, ktorého draftoval aktuálny víťaz Stanleyho pohára Washington Capitals v 2. kole z celkového 46. miesta. Osemnásťročný bek odohral uplynulý ročník v drese IK Oskarshamn v druhej najvyššej švédskej súťaži Allsvenskan, v 50 zápasoch nazbieral 10 bodov (2+8). V jednom dueli sa predstavil aj v najvyššej súťaži SHL, nastúpil za HV 71 Jönköping, kde by mal pôsobiť v nasledujúcej sezóne.

Bratislavský rodák sa v SHL premiérovo predstavil už v ročníku 2015/2016 ako najmladší cudzinec v histórii. V aktuálnej sezóne reprezentoval Slovensko na MS hráčov do 20 rokov, ale vybojoval si aj nomináciu na seniorský šampionát do Dánska, kde si v siedmich dueloch pripísal si dve asistencie.

Martina Pospíšila s Milošom Romanom draftoval v 4. kole rovnaký tím - Calgary Flames. Pospíšil išiel ako vôbec prvá voľba "plameňov" v tohtoročnom drafte zo 105. miesta, zatiaľ čo Romana si vybrali zo 122. miesta. Calgary draftovalo slovenského hokejistu v 4. kole aj v minuloročnom výbere, zo 109. miesta vtedy Flames získali Adama Ružičku. Osemnásťročný útočník Pospíšil odohral uplynulý ročník v drese Sioux City Musketeers v juniorskej United States Hockey League (USHL). V 49 zápasoch nazbieral 37 bodov (8+29) a s 253 trestnými minútami sa stal najvylučovanejším hráčom súťaže.

Rovnako starý center Roman odohral uplynulý ročník v drese Vancouveru Giants v juniorskej Western Hockey League (WHL). V 39 zápasoch základnej časti nazbieral 32 bodov (10+22), v play-off pridal 7 duelov so ziskom 6 bodov (3+3). Rodák z Kysuckého Nového Mesta reprezentoval Slovensko na majstrovstvách sveta hráčov do 20 rokov v americkom Buffale, v 5 stretnutiach strelil 2 góly.

V 5. kole si dva kalifornské tímy vybrali dvoch slovenských gólmanov. Los Angeles Kings draftovali zo 144. priečky Dávida Hrenáka a o tri miesta neskôr prišiel rad aj na Romana Durného, ktorého si vybrali Anaheim Ducks. Dvadsaťročný Hrenák odchytal uplynulý ročník v drese St. Cloud State University v univerzitnej súťaži NCAA, v 25 zápasoch inkasoval priemerne 2,11 gólu na duel a zneškodnil 91,9 % striel smerujúcich do jeho bránky. Rodák z Považskej Bystrice chytal okrem NCAA aj v juniorskej United States Hockey League (USHL) či ako brankár HK Orange 20 v dvoch najvyšších slovenských súťažiach. V jednom stretnutí sa predstavil aj na uplynulých majstrovstvách sveta do 20 rokov.

Rovnako starý Durný bol v uplynulej sezóne jednotkou HK Orange 20 v dvoch najvyšších slovenských súťažiach a svoju pozíciu obhájil aj na uplynulých majstrovstvách sveta juniorov. Rodák z Liptovského Mikuláša odchytal na MSJ štyri duely s priemerom 2,75 inkasovaného gólu na zápas a 92.9% úspešnosťou zákrokov a vyhlásili ho za jedného z troch najlepších hráčov tímu SR na šampionáte. Po MSJ zamieril do zámoria, kde pôsobil v tíme United States Hockey League (USHL) Des Moines Buccaneers. Nastúpil na 25 zápasov USHL, v ktorých inkasoval priemerne 2,38 gólu na zápas a zneškodnil 92% striel smerujúcich do jeho bránky.

Najviac hráčov vybraných v drafte 2018 bolo z Kanady (73), nasledujú Spojené štáty americké (52) a Švédsko (30). Účastníci zámorskej profiligy si vybrali aj 20 Rusov, 16 Fínov, 11 Čechov, 5 Slovákov, 4 Švajčiarov, 2 Bielorusov a Nemcov a po jednom hráčovi z Nórska a Anglicka. Angličan Liam Kirk sa stal úplne prvým hráčom z Veľkej Británie, ktorého draftovali do NHL, i keď hokejovo vyrástol v rodnej krajine. Kirka si v poslednom 7. kole z 189. miesta vybral tím Arizona Coyotes.

Vstupný draft do NHL 2018 - prvé kolo:

1. Buffalo: Rasmus Dahlin (Švédsko)
2. Carolina: Andrej Svečnikov (Rusko)
3. Montreal: Jesperi Kotkaniemi (Fínsko)
4. Ottawa: Brady Tkachuk (USA)
5. Arizona: Barrett Hayton (Kanada)
6. Detroit: Filip Zadina (Česko)
7. Vancouver: Quinn Hughes (USA)
8. Chicago: Adam Boqvist (Švédsko)
9. New York Rangers: Vitalij Kravcov (Rusko)
10. Edmonton: Evan Bouchard (Kanada)
11. New York Islanders: Oliver Wahlstrom (USA)
12. New York Islanders: Noah Dobson (Kanada)
13. Dallas: Ty Dellandrea (Kanada)
14. Philadelphia: Joel Farabee (USA)
15. Florida: Grigorij Denisenko (Rus.)
16. Colorado: Martin Kaut (Česko)
17. New Jersey: Ty Smith (Kanada)
18. Columbus: Liam Foudy (Kanada)
19. Philadelphia: Jay O'Brien (USA)
20. Los Angeles Kings: Rasmus Kupari (Fínsko)
21. San Jose: Ryan Merkley (Kanada)
22. New York Rangers: K'Andre Miller (USA)
23. Anaheim: Isac Lundeström (Švédsko)
24. Minnesota: Filip Johansson (Švédsko)
25. St. Louis: Dominik Bokk (Švédsko)
26. Ottawa: Jacob Bernard-Docker (Kanada)
27. Chicago: Nicolas Beaudin (Kanada)
28. New York Rangers: Nils Lundkvist (Švédsko)
29. Toronto: Rasmus Sandin (Švédsko)
30. Detroit: Joseph Veleno (Kanada)
31. Washington: Alexander Alexejev (Rusko)