Jediný gól na MS strelil Slovensku. V drese Dukly má Kristo priemer gól na zápas

Na Zemplín prichádzal ako najväčšia predsezónna posila Dukly a očakávanú rolu zatiaľ napĺňa dokonale. Tridsaťdvaročný americký útočník Danny Kristo strelil v doterajších šiestich prípravných dueloch šesť gólov.

„V prvom rade za to vďačím spoluhráčom z útoku a trénerom. Od úvodu som dostal šancu hrať presilovky a našli sme v nich dobrú chémiu. Väčšinu svojich gólov som strelil v početnej prevahe a to je fajn. Presilovky sú totiž v dnešnom hokeji hlavnou šancou na skórovanie a musia byť našou zbraňou,“ rozhovoril sa pre hockeyslovakia.sk medzinárodne ostrieľaný rodák Eden Praire v Minnesote.

Americký útočník sa aklimatizoval na východe Slovenska veľmi rýchlo a on sám to pripisuje aj prítomnosti kanadského trénera Toma Coolena. „Počas posledných pár sezón som pôsobil pod trénermi, ktorí veľmi anglicky nevedeli a bolo to pre mňa dosť ťažké. Teraz komunikujem bez problémov a prejavuje sa to na mojom hernom sebavedomí. Aj slovenskí tréneri v Dukle hovoria výborne anglicky a to mi veľmi pomáha.“

Európsky hokej má už v krvi, veď táto sezóna bude na starom kontinente už jeho šiestou. Po KHL, švédskej i švajčiarskej lige, si naposledy vyskúšal českú extraligu v drese Kladna. Jeho spoluhráčom tak bol aj legendárny Jaromír Jágr.

„Bolo to samozrejme špeciálne. Obzvlášť v období Vianoc, keď oslávil päťdesiatku,“ pousmial sa Kristo, ktorý oslávi na konci sezóny Kristove roky.  „Bolo priam neuveriteľné uvedomiť si, že hrá stále hokej na špičkovej úrovni. Osobne som sa od neho naučil veľa, pretože je to človek, ktorý hokejom žije. Od rána do noci. Svojim odhodlaním vplýva na všetkých naokolo a to si budem vždy pripomínať.“

Z osobného hľadiska však Danny ocenil hlavne prítomnosť Tomáša Plekanca. Jeden z najlepších útočníkov českej histórie odohral dlhých 15 sezón za Montreal a práve Canadiens draftovali Krista v roku 2008 v druhom kole draftu NHL.

„Hovoril som s ním už pred mojim príchodom do Kladna a aj to bol dôvod, prečo som prijal ponuku. Tomáš je stále veľmi efektívny hráč, cenný líder. Hrá veľmi rozumne smerom dopredu i dozadu a rýchlo som pochopil, prečo bol taký úspešný množstvo sezón v NHL,“ vyslovil sa s rešpektom v hlase útočník, ktorý na rozdiel od Plekanca najlepšiu ligu sveta na vlastnej koži nikdy neokúsil. Počas piatich sezón v AHL mal k tomu pomerne blízko, no svoj sen o NHL napokon vzdal a v roku 2017 prijal ponuku Dinama Riga z KHL. „Postupne som si európsky hokej obľúbil a po šiestich rokoch ho už  mám v krvi. Nie je tu toľko osobných súbojov, ale hráči dokážu šikovne využívať väčšiu ľadovú plochu.“

K hokeju ho priviedol otec Mark, ktorý bol hráčom úrovne NCAA a neskôr sa venoval aj trénerstvu. Bratranec Ben Blood pôsobí momentálne v Krakove (Dukla proti nemu odohrala dve prípravné stretnutia) a hokeju sa venovali aj ďalší bratranci Erin, Molly a Nick Bloodovci. Danny to však z košatej hokejovej rodiny dotiahol najďalej. V drese juniorského tímu USA získal titul majstra sveta a na seniorskom šampionáte pomohol v Štokholme v roku 2013 Spojeným štátom k bronzovej medaile.

„Bola to veľká zábava. Mal som 21 rokov a práve som ukončil školu. Bol som veľmi mladý a zrazu som prvýkrát v živote dostal šancu zahrať si s hráčmi z NHL. Napokon sme získali medailu a bola to teda skvelá skúsenosť,“ zaspomínal si Kristo na svoj kariérny vrchol. Počas šampionátu hranom vo Fínsku a Švédsku strelil aj jeden gól, keď prekonal 14. mája 2013 v helsinskej Hartwall aréne brankára Rastislava Staňu.

„Na ten gól spomínam rád, veď bol mojim jediným v reprezentačnom drese na takejto úrovni. Škoda len, že sme ten zápas prehrali. Mali ste tam vtedy veľmi dobrý tím a v tom zápase bolo Slovensko objektívne lepšie,“ pridal Kristo v súvislosti s duelom, ktorý vyhrali naši reprezentanti gólmi Radivojeviča, Barteka, Vydareného a Daňa 4:1.

V čase šampionátového gólu do siete Slovákov ešte určite netušil, že jedného dňa bude obliekať práve dres klubu spod Tatier.

„Hokejový život je pestrý a som rád, že zažijem opäť niečo nové. V Michalovciach sa cítim veľmi dobre a postupne spoznávam i mesto a okolie. Páči sa mi Zemplínska Šírava a keď sa tu zabývam, tak za mnou pricestuje i rodina. Potom to bude ešte lepšie. Podstatné je, aby sa nám darilo na ľade. Príprava je zatiaľ pozitívna a verím, že takto nám to pôjde i v extralige,“ pousmial sa sympatický Danny, ktorý postupne objavuje aj čaro zemplínskej kuchyne. „Nie som vyberavý a rád vyskúšam všetko, čo ponúka menu. Zatiaľ je to veľmi fajn a nemám sa na čo sťažovať. V Čechách som si obľúbil plzenské pivo a to je výborné aj tu.“