Jan Šťastný: Košice sú pripravené, zmeškané chceme dobehnúť do 40 dní

KOŠICE (SZĽH) - Po vyše dvoch týždňoch od začiatku sezóny sa do diania v najvyššej hokejovej súťaži zapojí aj posledný tím bez jediného odohraného stretnutia — HC Košice. Hokejisti z metropoly východu by mohli po prekonaní koronavírusu na súťažný zápas nastúpiť už v nedeľu.

V košickom hokejovom klube sa koronavírus objavil prvýkrát ešte koncom septembra, v tom čase boli pozitívne testovaní dvaja hráči. Po opätovnom pretestovaní začiatkom októbra k nim pribudli ďalší dvadsiati hokejisti a traja členovia realizačného tímu. Podľa športového riaditeľa a zároveň hlavného trénera A-mužstva Jana Šťastného sú však už východniari z najhoršieho vonku. „Zdravotný stav všetkých hráčov a funkcionárov je už v normále. Všetci postupne dostávajú súhlas na návrat do tréningového procesu,” hovorí Šťastný. Košičania sa pritom podľa jeho slov s vážnejšími príznakmi počas ochorenia nestretli: „Našťastie nie. Hráčov trápili horúčky, bolesť hlavy a kĺbov či strata chuti. Sú to však tvrdí chlapi, všetci sa už tešia na ľad.”

Hoci na tom neboli fyzicky zle, pre niektorých hráčov bola karanténa o to ťažšia, že do Košíc pricestovali len pred niekoľkými týždňami. Viacerí navyše bez rodín. Vedenie klubu na takéto prípady myslelo a hokejistom zabezpečovalo dovoz potravín domov. „Pomáhali sme si, ako sme mohli. Sme predsa jeden tím,” dopĺňa košický tréner.

Košičania sú späť na ľade. Zdroj: TASR

Spolu s A-tímom museli ísť do karantény aj všetci mládežnícki hokejisti. „HC Košice prerušil z preventívnych dôvodov na 10 dní celý tréningový proces. Všetci hráči a zamestnanci klubu sa riadili nariadeniami lekárov a hygienikov,” vysvetľuje Šťastý. Oceliari sa rozhodli nenechať nič na náhodu, keďže väčšina mládežníckych hokejistov navštevuje rovnakú základnú školu. Pre Košice by tak mohla znamenať výrazný problém nákaza u jediného hráča, ktorá by mohla do karantény poslať celý tím v danej vekovej kategórii. „Situácia v mládeži je stále nejasná. Samozrejme, riziko tu vždy bolo, je a bude, podobne ako pri iných pandémiách. Každý je v prvom rade zodpovedný sám za seba. Klub však nemôže ručiť za správanie hráčov mimo tréningového procesu,” dopĺňa Šťastný, okrem iného aj šéftrér košickej mládeže.

Dobiehanie zmeškaného

Neplánované ochorenie spôsobilo Košičanom nemalé problémy predovšetkým v kalendári zápasov. „Oceliari” museli naneurčito odložiť stretnutia so Zvolenom, Liptovským Mikulášom, Trenčínom, Nitrou aj Slovanom. Naskočiť by, teoreticky, mohli do šiesteho kola, keď by ich mala v nedeľu na svojom domácom ľade privítať Banská Bystrica. Tá však vo štvrtok oznámila prítomnosť vírusu v kabíne...

Ak teda Košičania budú mať súpera, pôjde pre nich o prvý súťažný zápas po siedmich mesiacoch. Zmeškané stretnutia by radi dohrali čo najskôr. „Aktívne komunikujeme so všetkými súpermi, zápasy chceme odohrať čo najskôr. Najneskôr však do 40 dní,” upresnil košický lodivod.

Pre celok z východu Slovenska môže byť poriadne nabitý kalendár nepríjemnejší o to viac, že ho čaká časté cestovanie: „Predpokladám, že program sa bude v tejto situácii často meniť. Košice a Nové Zámky sa vracajú na ľad, iné tímy zasa odchádzajú do karantény. Rozhodnutia o súperovi na konkrétne termíny sa môžu zmeniť aj deň pred zápasom.”

Košice však už hrať potrebujú, aj preto sa snažia prijať čo najprísnejšie možné opatrenia. „Apelujeme na všetkých ľudí v klube, aby dodržiavali nariadenia a odporúčania. V momentálnej situácii, keď nevieme, či budú môcť trénovať mládežnícke tímy, bude A-tím v akejsi bubline. Tridsať hráčov vo viac ako 8-tisícovej hale. Určite si budeme dávať pozor aj naďalej,” vyratúva zoznam opatrení trénerský jubilant.

Steel arénu musia riešiť jej manažéri

Celok z metropoly východu má za sebou turbulentné leto. Po nemalých finančných problémoch a následnej stabilizácii klubu sa o jeho domovskom stánku rozhodlo len niekoľko týždňov pred štartom súťaže. „Oceliari” ostávajú v Steel aréne, hoci priznávajú, že bez divákov to budú mať ťažké. „Hokej sa hrá pre divákov. Bez nich to nemá zmysel. Pevne verím, že sa vrátime do normálu a v tejto sezóne odohráme nejaké zápasy aj pred divákmi. Je viacero pohľadov na tieto opatrenia. Podľa môjho názoru by sa v 8-tisícovej hale 500 alebo 1000 ľudí stratilo. Nechcem však o tom špekulovať. Zo strany štátu ale bude pre hokej nevyhnutné kompenzovať straty príjmov klubom a ich zamestnancom. Korona im prekazila minulú i túto sezónu, zo športovej stránky prišli o drahocenný čas. Prišli však aj o financie, bez ktorých nemôžu fungovať,” vyslovil Šťastný prianie naplniť domovskú arénu.

Jan Šťastný verí, že za Košice nastúpi aj niektorý z odchovancov pôsobiacich v zámorí. Zdroj: TASR

Napriek šťaženým podmienkam Šťastný verí, že sa súčasný ročník Tipos Extraligy dohrá až do konca: „Musíme veriť a robiť všetko preto, aby sa tak stalo. Slovenský šport je však dlhodobo finančne podvyživený a súčasná situácia je už nad sily klubov. Teraz sa ukáže postoj štátu k športu ako takému.”

Ideálne z pohľadu Košičanov pritom bude, ak sa počas sezóny nebudú musieť sťahovať do menšej Crow arény alebo na úplne iný štadión. Situáciu v Steel aréne musia riešiť v prvom rade jej manažéri. Plne si uvedomujeme naše prepojenie s arénou a pri každej príležitosti prízvukujeme, že s osudom košického hokeja je spätý aj osud arény, ktorá hostila dvakrát majstrovstvá sveta v hokeji.”

Až štyria hráči z NHL?

Posun štartu súťažnej sezóny neobišiel ani najprestížnejšiu hokejovú ligu sveta. Keďže sa koniec ročníka 2019/2020 posunul na koniec septembra, začiatok novej sezóny NHL je naplánovaný až na prelom decembra a januára. Viacero slovenských klubov sa to snaží využiť a pracuje na možnosti rozohrania sa Slovákov v rodnej krajine. Výnimkou nie sú ani Košice, v drese ktorých by mohli nastúpiť až štyria ich odchovanci — Christián Jaroš, Martin Marinčin, Tomáš Jurčo aj nedávny víťaz Stanley Cupu Erik Černák. Takáto možnosť je podľa Šťastného možná u všetkých rovnako.

„Teoreticky áno. Nie je to však v našich či ich rukách. Prvotne musia dostať povolenie a pokyn od ich klubov. Záležať bude aj na podmienkach. Zvyčajne žiadajú kluby NHL preplatenie poistiek, ktoré nie sú lacné. Ak by sa však podaril štart čo i len jedného z nich, bol by som veľmi rád. Títo chlapci sú produktom a výkvetom košickej hokejovej akadémie,” uzavrel športový riaditeľ a hlavný tréner košického A-tímu.