Jágr sa vrátil na Liptov po 33 rokoch. V jeho veku budem roznášať kávu, rozosmial sa Hovorka

Písal sa 31. marec 1989 a hokejisti Kladna pricestovali po domácej remíze 3:3 do Liptovského Mikuláša s nožom na krku. Ak by prehrali, opustili by najvyššiu federálnu súťaž na úkor slovenského súpera. Tím Poldi však svoju úlohu zvládol s bravúrou. Domácich zmietol 8:2, pričom okrem hviezdneho Milana Nového strelil dva góly aj mladučký Jaromír Jágr.

Zatiaľ čo Nový oslávil vlani sedemdesiatku a kariéru ukončil práve po úspešnej baráži, 50-ročný Jágr hrá stále na najvyššej úrovni a po vyše troch dekádach povedie Kladno do ďalších náročných bojov u udržanie sa v extralige. V rámci prípravy na jedného z dvojice Jihlava – Vsetín, zavítali Rytieri na Liptov, kde odohrali v utorok prvý z dvoch prípravných zápasov proti MHK 32.

„Je neuveriteľné, že je to už 33 rokov a ak by mi to nepovedali, tak by mi to ani nenapadlo. Ja si ten zápas pamätám a viem veľmi dobre, že sme vtedy hrali o všetko. Nespomínal som si však, že to bolo práve v Mikuláši. To som bol ešte mladý, mal som 17 rokov. Pamätám si, že ak by sme vtedy nevyhrali, tak spadneme do nižšej ligy,“ zalovil v pamäti jeden z najlepších útočníkov hokejovej histórie.

Na legendu českého hokeja bolo na Liptove zvedavých vyše 1700 divákov, ktorí pripravili jeho tímu prajnú atmosféru a privítali ho transparentom pripomínajúcim výsledok z roku 1989.

„My sme zvyknutí na to, že kdekoľvek príde Kladno, tam je plný dom,“ poznamenal Jágr. „My si to vážime, ale na druhej strane sme sem neprišli užívať atmosféru. Cieľom je pripraviť sa na dôležitú baráž a odohrať užitočné zápasy proti súperovi, ktorý je na tom podobne. Atmosféra potešila, ale hlavne sme si chceli vyskúšať nejaké veci pred tým, než pôjde do tuhého.“

Rovnako ako pred 33 rokmi, aj tentoraz zaznamenal Jágr viacbodový zápis. K asistencii pri góle Indráka pridal v poslednej minúte prvej tretiny aj vlastný presný zásah. Okrem toho nepremenil trestné strieľanie, počas ktorého ho vychytal Patrik Kozel.

„Mal som tam jeden nájazd, po ktorom zazvonilo brvno a to ja počítam ako gól. Potom tam bola penalta, ale tú som išiel naposledy pred 20 rokmi. Za mňa to bolo teda dobré,“ pousmial sa 50-ročný útočník, ktorý sa vyjadril aj k porovnaniu slovenskej a českej extraligy. „Sú to dva rozdielne štýly. Vy to hráte viac otvorene, česká extraliga je skôr o súbojoch pri mantineloch a systéme. Vždy však platí, že zápasy sú lepšie ako tréning.“

Dvojzápas na Liptove vnímajú hráči Rytierov ako užitočnú prípravu na baráž. Medzi ňou a koncom základnej časti ubehne až 40 dní a to je poriadne dlhá pauza.

„Všetko je to o príprave a spôsobe tréningov. V príprave sme so súperom z nižšej súťaže ani raz nevyhrali v riadnom hracom čase a tak sme to trochu zmenili. Teraz neostáva nič iné, iba trénovať a čakať. Chápeme, že v Chance lige hrajú stále play-off a musíme si počkať na súpera,“ poznamenal Jágr.

Podobne sú na tom aj Liptáci. Tí čakajú na barážového súpera, ktorý vzíde zo série Žilina – Martin.

„Je to ťažké. Mesiac dvojfázovo trénujete a čakáte. Stále nepoznám meno súpera, ale zatiaľ to vyzerá dobre pre Martin. Mňa osobne to až tak neprekvapuje, pretože pre mňa je to vyrovnaná séria bez favorita,“ rozhovoril sa útočník MHK 32 Marek Hovorka. Ako bývalý hráč Kladna si zápas proti českému súperovi jednoznačne užil. „Bol to kvalitný zápas a bolo fajn porovnať sa s českou extraligou. Videli sme svoje rezervy a to, kam sa uberá hokej. Väčšinu chalanov Kladna poznám a osobne som pocítil aj istú nostalgiu. Osobne som tieto zápasy jednoznačne privítal. Takáto kulisa nebola v Mikuláši dlho a bodaj by tu bola častejšie.“

Zápas proti tímu na čele s hviezdami formátu Jágra a Tomáša Plekanca bol zážitkom aj pre mladého brankára Patrika Kozla.

„Hrali sme po troch týždňoch a nebolo to najľahšie. Videli sme veci, na ktorých musíme zapracovať, ale šesť gólov je veľa,“ priznal 21-ročný brankár. V čase jeho narodenia zažíval Jágr v Pittsburghu 121-bodovú sezónu a bol na vrchole svojej slávy. Teraz od neho inkasoval gól. „To by mi nenapadlo ani vo sne. Samozrejme, že som ho od malička sledoval, bola to obrovská hviezda. Sledoval som ho v NHL, na majstrovstvách sveta i olympiádach. Teraz mi dal gól, ale od neho to nie je hanba.“

Jágrova dlhovekosť predstavuje vo svete športu unikát. Podľa Mareka Hovorku nejde o náhodu, ale o výsledok talentu kombinovaného z nesmierne tvrdou prácou.

„Je to megahviezda svetového hokeja. Hrá do päťdesiatky a klobúk dole. Ja sám sa po ťažkých zápasoch ráno ledva pohnem. Robí veľa pre hokej v Kladne a bodaj by bolo takýchto ľudí viac,“ zdôraznil 37-ročný Hovorka. Na našu otázku, čo bude robiť v päťdesiatke on, odpovedal so širokým úsmevom. „Asi vám budem roznášať kávičku v mojej kaviarni, keď prídete na kávu.“

Jaromír Jágr sa vráti na Slovensko aj 12. mája v rámci šou Noc s legendou. Pri každom prekročení hraníc v ňom ožívajú spomienky na pekné momenty, ktoré u nás zažil. Jedným z nich boli majstrovstvá sveta v roku 2011.

„Ten turnaj sa nám vtedy veľmi podaril. Získali sme síce iba bronz, ale prehrali sme iba jediný zápas. Slovákom sa vtedy napriek veľkým očakávaniam nedarilo. Spomínam na skvelú atmosféru, ktorej určite napomohlo aj to, že naši priaznivci to mali do Bratislavy blízko,“ zaspomínal si Jágr.

Práve k nemu pripomínajú viacerí odborníci súčasný najväčší talent slovenského hokeja – Juraja Slafkovského. Osemnásťročného útočníka TPS Turku registruje aj samotná legenda.

„Určite som zachytil jeho meno a viem, že je to výborný hráč. Počas vlaňajšej prípravy hralo Česko proti Slovensku dva prípravné zápasy a vtedy som ho zaznamenal prvýkrát. Slafkovský mal puk pri mantineloch a bol veľmi silný. Vravel som si, že hrá podobným štýlom ako ja a chcel by som ho do mužstva. Potom som zistil, že má 17 rokov a v tomto smere teda nemám šancu, pretože pôjde úplne inam. Naozaj mi však pripomenul môj štýl. Je to určite talent a tento ročník sa Slovákom celkovo podarilo. Draftovaných bude viac chlapcov. Nám sa tak podarila generácia 70,71 a 72 a tá potom ťahala reprezentáciu pätnásť rokov. Hrali sme všetci spolu a je skvelé, ak sa niečo také podarí,“ dodal Jaromír Jágr.


Fotogaléria