Ivan Husár o kompenzáciách pre hokejové kluby: Vyplatené budú v krátkom čase

BRATISLAVA (SZĽH) – K vyplateniu finančných kompenzácií profesionálnym hokejovým klubom, ktoré o ne požiadali v dôsledku ekonomických dopadov koronakrízy na ich každodenné fungovanie, príde už čoskoro. Zdôraznil to štáty tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Ivan Husár v rozhovore pre hockeyslovakia.sk. Okrem iného v ňom vyzdvihol prínos kanadského trénera Craiga Ramsayho pre slovenský hokej i herný progres národných tímov v kategóriách seniorov, juniorov a hráčov do 18 rokov.  

Ivan Husár poskytol rozhovor SZĽH po piatkovom live vysielaní svojej relácie Na obed s Husárom, ktorej hosťom bol prezident hokejového zväzu Miroslav Šatan. V debate z úst štátneho tajomníka viackrát odzneli pochvalné slová na adresu herného progresu slovenských hokejových reprezentácií. Ivan Husár vyzdvihol rukopis trénera Craiga Ramsayho na hre mužského národného tímu, ktorý sa po úspešnej augustovej olympijskej kvalifikácií predstaví vo februári na ZOH 2022 v Pekingu.  

„Hokej je jediný tímový slovenský tímový šport, ktorý spravidla účinkuje na zimných olympijských hrách. Preto je dobré, že sa hokejistom podarilo zvládnuť kvalifikačný turnaj. Chlapcom budem držať palce,“ uviedol Ivan Husár na margo olympijského hokejového turnaja.

Teší ho aj progres národných tímov do 18 či 20 rokov. „Veľkú radosť budem mať, ak sa osemnástka vráti do elitnej kategórie majstrovstiev sveta a dvadsiatka uspeje na tradičnom vianočnom šampionáte. Máme výborný mládežnícky tím. Videl som ho v Piešťanoch na Hlinka Gretzky Cupe a veľmi sa mi páčilo, ako sme dokázali zdolať silných protivníkov či ako sme s Rusmi hrali dlho vyrovnanú partiu. Z pozície štátneho tajomníka ma mládežnícky hokejový progres teší oveľa viac,“ pokračoval Ivan Husár.

Štátneho tajomníka pre oblasť športu sme sa pýtali aj na finančné kompenzácie, ktoré očakávajú profesionálne hokejové kluby z Tipos extraligy a Slovenskej hokejovej ligy za obdobie január až jún 2021. Vedenie SZĽH v tejto súvislosti vyvinulo aktivitu, aby klubom pomohlo získať očakávané financie čo najskôr. Generálny sekretár SZĽH Ivan Pulkert rokoval s Ladislavom Križanom, predsedom správnej rady Fondu na podporu športu, a snažil sa celý proces urýchliť. Práve z rozpočtu fondu by mali peniaze prísť na účty hokejových klubov. Podľa slov Ivana Husára už čoskoro.

„Sľúbená pomoc má diel číslo dva. Je to komplikované, pretože nie je možné sanovať ekonomický pseudovýsledok, ale iba reálne straty, ktoré musia byť účtovne vydokladované. Majetnícke štruktúry športových klubov, nielen hokejových, ale aj futbalových, môžu byť na úrovni majiteľov poprepletané s inými sférami podnikania a platí, že ak títo ľudia dostali pomoc inde, nemôžu ju dostať aj v hokeji. Musí byť teda jasný dôkazový materiál, aby sme mohli straty korektne sanovať. Nie je jednoduché sa z toho vymotať, ale my prostredníctvom Fondu na podporu športu chceme klubom v piatich profesionálnych športoch skutočne pomôcť. Výzva je uzatvorená, ale procesy si  pýtajú svoj čas. Peniaze budú vyplácané v krátkom čase.“

Viac z rozhovoru s Ivanom Husárom si môžete pozrieť v našom videu: