Ivan Feneš pred Hlinka Gretzky Cupom: Chceme byť konkurencieschopní

PIEŠŤANY (SZĽH) – Počas augustovej asociačnej prestávky do bojov nezasiahne reprezentačné „áčko“, a tak zraky hokejovej verejnosti sa budú upierať predovšetkým na mládežnícke reprezentácie. Z nich čaká najťažšia previerka na reprezentáciu do osemnásť rokov, ktorá sa hneď skraja augusta predstaví v Piešťanoch na Hlinka Gretzky Cupe, jednom z najprestížnejších hokejových turnajov reprezentácií do 18 rokov, ktorý v minulosti absolvovali takmer všetky súčasné hviezdy svetového hokeja.

Na náročný turnaj, na ktorom sa predstaví osem krajín vrátane Kanady, Spojených štátov či Švédska, sa reprezentanti do osemnásť rokov pod vedením hlavného trénera Ivana Feneša pripravujú už od minulého týždňa. So 41-ročným trénerom sme sa rozprávali o príprave a plánoch nielen k prvej akcii sezóny.

Spoznávali sa už na predchádzajúcich akciách

Prípravu pred Hlinka Gretzky Cupom ste začali v stredu. Nie je to však vaše prvé stretnutie s tímom, keďže za sebou už máte dva výcvikové tábory. Do akej miery ste z týchto dvoch sústredení ťažili pri tvorbe nominácie na túto akciu?
Sme veľmi vďační za prvé dve sústredenia v Trenčíne a v Námestove. Mohli sme si vďaka nim spraviť prvotný obraz o tomto ročníku. Samozrejme, z nadobudnutých poznatkov sme ťažili pri tvorbe tímu pre túto akciu.

Aký zhruba prehľad o potenciálnych adeptoch na reprezentačný dres máte po spomínaných prvých dvoch akciách?
V Námestove a Trenčíne sme videli bezmála šesťdesiat hráčov. Veľmi si túto možnosť ceníme. Mali sme možnosť bližšie spoznať hráčov. Rovnako zas oni mali možnosť spoznať aj náš realizačný tím. Počas týchto dvoch zrazov už prebehli s hráčmi aj prvotné rozhovory o ich cieľoch a zámeroch do ďalšej hokejovej kariéry. Aj z tohto pohľadu boli tieto dve sústredenia pre nás mimoriadne prospešné.

Ivan Feneš (foto jh/SZĽH)Ivan Feneš (foto jh/SZĽH)

Zámerom hrať na sedem bekov

Na zraze ste privítali až štyridsať hráčov. Dá sa tá prvá fáza prípravy pripodobniť k akémusi try-outu?
Môžeme to tak nazvať. Zrejme je to vôbec po prvýkrát, čo pred Hlinka Gretzky Cupom môžu tréneri pracovať s takýmto veľkým počtom hráčov. Sme však za to mimoriadne vďační. Hráči si to o záverečnú nomináciu budú môcť rozdať medzi sebou na ľade. Predsa len je ešte letný čas, v ktorom výkonnosť hráčov ešte nie je ideálna. Práve preto sme zvolili tento model prípravy, aby sme zaručene vybrali to momentálne najlepšie na Hlinka Gretzky Cup.

V nominácii máte dvanásť obrancov, ale až dvadsaťštyri útočníkov. Prečo ste sa rozhodli pre skladbu nominácie pozostávajúcej zo šiestich obranných dvojíc, ale až z ôsmich útočných trojíc?
Už teraz v príprave chceme ladiť hru na tri obrany a štyri útoky, keďže v sezóne budeme hrať v zápasovej súpiske so siedmimi obrancami a trinástimi útočníkmi. To sa tak premietlo aj v nominácii.

Môžete z trénerského pohľadu povedať v čom vidíte výhody hry v takomto formáte oproti hre s ôsmimi obrancami a dvanástimi útočníkmi?
Ak máte sedem obrancov na zápasovej súpiske, tak ich máte v hre ďaleko viac a sú väčšmi vyťažovaní. Máme k dispozícii šikovných bekov, ktorých chceme využiť. Našou ambíciou je navyše hrať aktívny korčuliarsky hokej, a na to je vhodné hrať až s trinástimi útočníkmi.

Ivan Feneš (foto jh/SZĽH)Ivan Feneš (foto jh/SZĽH)

Ako sa líši práca trénera, keď má k dispozícii takýto široký káder pozostávajúci zo štyridsiatich hokejistov?
Vzhľadom na počet hráčov musíme robiť prakticky všetko dvojmo. Od toho sme však tu, aby sme to zvládli. Aj keď pre trénerov je program o niečo náročnejší, ja osobne som za túto možnosť pracovať s takýmto širokým kádrom veľmi rád. Máme tu v podstate dva tímy a veríme, že z tejto množiny hráčov vzíde najlepší možný tím.

Sledujú aj mladších

V nominácii máte aj hráčov ročníka 2003, ktorých ste na predchádzajúcich dvoch akciách nemali. Čerpali ste z odporúčaní kolegov alebo skôr z vlastného pozorovania, keďže ste nechýbali ani na Hokejovom lete „sedemnástky“?
Bol som si pozrieť počas Hokejových liet aj „sedemnástku“, aj „šestnástku“. Myslím si, že je to mojou povinnosťou z titulu pozície trénera reprezentácie do osemnásť rokov, aby som videl aj mladších hráčov. Odporúčania sú jedna vec. Máme výborných kolegov v nižších reprezentáciách, ktorí nám vedia odporučiť hráčov. Súčasne však hovorím, že niekedy je lepšie raz vidieť hráča, ako trikrát o ňom počuť. A práve na týchto dvoch zrazoch sme si vyskautovali vhodné typy hráčov na túto prvú akciu.

V rozhovore počas úplne prvej akcie v Trenčíne ste spomínali, že by ste do „osemnástky“ chceli zapracovať aj nejakých hráčov ročníka 2004. V 40-člennej nominácii sa ale neobjavil ani jeden z nich.
Z hráčov, ktorých sme doteraz videli, nás títo nominovaní najviac zaujali. Na druhej strane, aj na tých, ktorí neboli nominovaní, sme videli veľkú chuť napredovať a pracovať na sebe. A my s takýmito hráčmi máme záujem taktiež pracovať. Nikoho sa rozhodne nehodláme hodiť cez palubu. Ročník 2004 má svoje akcie, svoj program. Od 27. júla tu bude s nami v Piešťanoch mať sústredenie aj „sedemnástka“, kde by sa malo objaviť zopár mladších hráčov. Chystáme sa proti sebe hrať aj nejaké prípravné zápasy, kde týchto hráčov uvidíme a skonfrontujeme si ich s hráčmi ročníka 2002.

Ivan Feneš (foto jh/SZĽH)Ivan Feneš (foto jh/SZĽH)

Ako bude prebiehať proces zužovania zostavy zo súčasného 40-členného kádra až po záverečnú nomináciu?
V súčasnosti prebieha prvý trojdňový blok a po pauze zas päťdňový blok prípravy. Po zhruba týždni a pol zúžime káder na päť pätiek. V tom čase sa k nám pripojí aj reprezentácia do 17 rokov, s ktorou odohráme dva prípravné zápasy, tretí odohráme 3. augusta s Kanadou. Po tejto generálke už uzavrieme nomináciu do konečného počtu dvadsaťjeden hráčov do poľa plus brankári

Chcú byť konkurencieschopní

Spomínate zápasy so „sedemnástkou“, chystáte sa hrať aj modelované zápasy medzi sebou. Čo vám tieto vzájomné konfrontácie majú ukázať?
Momentálne pracujeme na našom hernom obraze. Preto chceme, aby veci, ktoré na tréningu nacvičujeme, preniesli chlapci do hry v zápasoch. Ďalší aspekt je vzájomná konfrontácia a porovnanie hráčov.

Keď hovoríte o nácviku, tak ako zhruba vyzerá tréningová náplň počas tohto prvého poldruhatýždňového bloku?
Prvý deň bol akýsi oboznamovací. S hráčmi sme si prešli určité herné činnosti jednotlivca, korčuľovanie, do systému sme príliš nešli. Od štvrtka už však postupne prechádzame celým herným systémom, ktorý od chlapcov budeme vyžadovať. Môžem povedať, že do Hlinka Gretzky Cup to s chlapcami všetko prejdeme dvakrát. Chalani by to tak mali mať všetko v hlavách, v rukách i v nohách zvládnuté. Nechceme nič nechať na náhodu. Prestíž a kvalita turnaja nás núti, aby sme boli stopercentne pripravení.

Vy už ste v pozícii trénera absolvovali tri ročníky tohto turnaja, vtedy ešte pod názvom Memoriál Ivana Hlinku. Zrejme nikdy však tréneri nemali k dispozícii takúto dlhú prípravu. Aká veľká je to pomoc pre trénera, že má družstvo k dispozícii prakticky dva a pol týždňa pred začiatkom turnaja?
Z predchádzajúcich skúseností môžem povedať, že pre mňa ako trénera a ani pre mojich kolegov to nebol bohvieaký turnaj. Naši chlapci totiž pred turnajom boli na ľade len veľmi krátko a konfrontovať sa s tými najlepšími hráčmi na svete v kategórii do osemnásť rokov bolo niekedy veľmi frustrujúce. Práve preto sme však mimoriadne radi, že teraz máme možnosť absolvovať takúto dlhú prípravu a veríme, že sa to ukáže aj na našich výkonoch na ľade. Výsledky, myslím si, nebudú až také dôležité. Skôr chceme, aby sme boli konkurencieschopní mimoriadne ťažkým súperom a ukázali, že aj na Slovensku vieme hrať hokej.

Ivan Feneš (foto jh/SZĽH)Ivan Feneš (foto jh/SZĽH)

SR „18“ s najvyššou prioritou

Prvoradý cieľ „osemnástky“ v tejto sezóne je bezpochyby návrat medzi elitu majstrovstiev sveta. Na druhej strane Hlinka Gretzky Cup je prestížny turnaj. Ako teda k tomuto turnaju pristupujete?
Pre nás je to veľmi dôležitý turnaj. Čaká nás mimoriadne náročná previerka a možno je to posledná možnosť konfrontovať sa s top kvalitou v kategórii do osemnásť rokov. Podľa toho k tomuto turnaju aj pristupujeme.

V nominácii nechýba ani napríklad Samuel Kňažko, ktorý uź absolvoval aj sústredenie s reprezentáciou do dvadsať rokov. Dá sa z toho dedukovať, že reprezentácia do osemnásť rokov má v tomto termíne najvyššiu prioritu zo všetkých mládežníckych reprezentácií?
Myslím si, že kvalita tohto turnaja hovorí sama za seba a preto aj s trénermi z reprezentácie do dvadsať rokov sme sa dohodli, že nám nechajú k dispozícii to najlepšie, čo v tejto kategórii máme. Samo Kňažko má za sebou dva šampionáty do osemnásť rokov, takže je to veľká posila do defenzívy. Veríme, že bude výborným lídrom tímu.

Kto okrem neho by ešte mohol byť lídrom tímu?
Nerád by som konkretizoval jednotlivých hráčov. Z toho, čo som doteraz videl, tak sa tu zišla výborná partia hráčov. Chlapci majú celú kariéru pred sebou, majú chuť pred sebou a vidím tu medzi nimi veľa potenciálnych skvelých hokejistov.

Ivan Feneš (foto jh/SZĽH)Ivan Feneš (foto jh/SZĽH)

Komunikovali aj v lete

Kanada, Švédsko, Spojené štáty, Rusko a minimálne ešte jeden ďalší ťažký súper. Taký je itinerár vašich zápasov v priebehu siedmich dní na Hlinka Gretzky Cupe. Čo možno očakávať proti takejto vysokej kvalite?
Vieme do čoho ideme. Snažíme sa hráčom vštepovať do hláv, aby sa dôkladne pripravili. Hráčom sme to prízvukovali už aj počas Hokejového leta, aby boli pripravení, aby aktívne komunikovali či už s kondičným trénerom, alebo aj s nami. Určite nie je ideálne absolvovať takýto náročný turnaj v letnom období, ale snažili sme a budeme sa snažiť robiť všetko pre to, aby sme sa pripravili najlepšie ako vieme. Veríme, že sa to následne odzrkadlí aj na výsledkoch.

Bude to test, ktorý odhalí všetky nedostatky a ukáže reálny stav, v ktorom sa nachádza reprezentácia do osemnásť rokov?
Jedna vec je hráčom rozprávať o nejakej kvalite a svetovej špičke. Až tento turnaj im ukáže, ktorým smerom sa svetový hokej uberá. Možnosť konfrontovať sa s Kanadou, Švédskom alebo Ruskom, naše reprezentácie v „šestnástke“ a „sedemnástke“ príliš nemajú. Niektorí tak budú proti týmto tímom hrať vôbec po prvýkrát v živote. Čaká ich teda veľká škola.

Ako som už spomínal, bude to pre vás štvrtý letný Hlinka Gretzky Cup v pozícii trénera. Nabrali ste pri predchádzajúcich ročníkoch skúsenosti, ktorými môžete posunúť tím dopredu?
Pri mládežníckych reprezentáciách pôsobím už niekoľko rokov. Prešiel som si viacerými pozíciami a aj turnajmi. Nielen Hlinka Gretzky Cupom, ale aj majstrovstvami sveta. Som si vedomý zodpovednosti, som si tiež vedomý, kde sa svetová špička nachádza a podľa toho aj pristupujeme spolu s kolegami k našim povinnostiam. Hráčov chceme naviesť tým smerom, aby v prvom rade sme vytvorili veľmi dobrú partiu, ktorou maximalizujeme náš potenciál. Veríme, že za naśu prácu budú hovoriť aj výsledky.