IT novinky zo zväzu: Moderné technológie prichádzajú do klubov

BRATISLAVA (SZĽH) – Bezpečnosť, prehľadnosť a efektívnosť v procesoch dennodenného pôsobenia každého hokejového klubu na Slovensku. To je zámer Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH), ktorý sa naplno pustil do modernizácie IT v našom hokeji a zlepšovanie on-line prostredia pre komunikáciu medzi zväzom a jednotlivými klubmi. ,,V prvej fáze dostane každý klub z Tipsport ligy multifunkčné zariadenia a nakonfigurovaný notebook s kontom SZĽH pre možnosť prihlásenia čo najvyššieho počtu zariadení.“

 

Technologický balíček má klubom uľahčiť a zefektívniť každodennú prácu. Môžu ho využívať na realizáciu online mítingov, školení či seminárov, funguje aj ako dátové úložisko pre dokumenty, videozáznamy a vzdelávacie materiály, pomôže im komunikovať s oddeleniami SZĽH, zdieľať dokumenty, pomôže im aj pri skenovaní a elektronizácii dokumentov do mailov a do informačného systému či pracovať v online prostredí.

,,Ako prví dostali nový technologický balíček od zväzu kluby v Nitre a Nových Zámkoch. Počas minulého týždňa pribudli kluby v Banskej Bystrici, Zvolene a Detve. V tomto týždni sa okrem zariadení dočkajú informácii o zlepšení komunikácie od IT oddelenia v Trenčíne a Žiline a nakoniec sa v nasledujúcom týždni dostanú aj do Liptovského Mikuláša, Popradu a Košíc. V priebehu roka by na rad mali prísť postupne aj všetky ostatné tímy z nižších súťaží na Slovensku,povedal Martin Mucha, IT administrátor SZĽH.

Martin Mucha, IT administrátor SZLˇHMartin Mucha, IT administrátor SZĽH

Posun vpred aj pre rozhodcov

Okrem zlepšenia virtuálneho prostredia a komunikácie na linke zväz – kluby sú moderné technológie už dlhšie súčasťou bežného života jednotlivých oddelení SZĽH. Napríklad na oddelení rozhodcov. „S rozhodcami máme pravidelne videokonferencie. Z domu sa každý pripojí a púšťame si sporné situácie z jednotlivých zápasov a zároveň ich vyhodnocujeme,vysvetľuje Juraj Sýkora, riaditeľ oddelenia rozhodcov SZĽH. Videokonferencie tak slúžia ako jeden z nástrojov na vzdelávanie arbitrov. Po vypočutí názorov starších alebo skúsenejších rozhodcov sa tak vďaka pravidelným on-line mítingom môžu posúvať a zlepšovať vo svojej činnosti. „Slúži to aj na zjednotenie výrokov pri niektorých situáciách. Aby aj hráči boli pri rozhodcoch zvyknutý na rovnaký meter,“ podotkol Sýkora. Na oddelení rozhodcov disponujú databázou s približne dvesto menami rozhodcov a inštruktorov. Vďaka on-line prostrediu je pre nich dnes jednoduchšie delegovať rozhodcov na zápasy, posielať im správy a informovať o novinkách a manuáloch pred blížiacimi sa zápasmi play-off Tipsport ligy.

 

Konferencie aj formuláre

,,Kontá SZĽH budú vedieť kluby využívať v ktoromkoľvek zariadení a z ktoréhokoľvek miesta na zemi sa budú vedieť pripojiť. Jeho súčasťou je aj robustné on-line cloudové úložisko,“ vysvetľuje Mucha. V ňom sa budú archivovať napríklad aj rôzne semináre a konferencie určené pre kluby. Čiže aj v prípade, že sa na ne nebudú môcť funkcionári dostaviť osobne, môžu sledovať konferenciu naživo cez live stream, prípadne si ju pozrieť z archívu. V úložisku budú aj dokumenty potrebné na činnosť klubov, ktoré budú pre všetkých zjednotené v rovnakom formáte. Myslí tým spoločný zdieľaný priestor, kde si môžu napríklad tréneri odovzdávať svoje skúsenosti, môžu sa podeliť o nápady v tréningovom procese. „Je fajn, že sa zväz snaží o zjednodušenie komunikácie.“ uviedol Miroslav Kováčik, prezident HK Nitra.

Som presvedčený, že tieto zmeny prinesú zjednodušenie a zefektívnenie komunikácie, či už hráčov, trénerov, alebo ďalších ľudí pôsobiacich v kluboch. V budúcnosti majú tieto technológie slúžiť aj na komunikácie medzi samotnými klubmi,povedal Martin Mucha, IT administrátor SZĽH.