Indiáni s náčelníkom Pačom prekvapením úvodu sezóny

Žiar nad Hronom je nováčikom TIPOS Slovenskej hokejovej ligy, no napriek tomu zažíva skvelý vstup do sezóny. Po jedenástich kolách sa usalašil na štvrtom mieste a svoju pozíciu by si rád udržal. „Indiáni“ majú za sebou výborný minulý týždeň, v ktorom porazili hneď dvoch veľkých favoritov – Topoľčany a Humenné. O tom, ako to v klube nováčika funguje a prečo sa im tak darí, sme sa rozprávali s kapitánom tímu a žiarskym rodákom Marekom Pačom.

Tvrdá robota a náročný tréner prinášajú ovocie

Aj napriek vydarenému obdobiu ostáva Marek Pač pri zemi a o výborných výsledkoch hovorí s pokorou. „Poviem klišé, je za tým len tvrdá robota. Tréner, Noro Javorčík, nás driluje, je to veľký profesionál, ktorý ide stále na sto percent, a my len nasávame informácie a snažíme sa ich každý deň pretaviť na tréningu či v zápase. Okrem toho nám niekedy prídu pomôcť chalani zo Zvolena, väčšinou najväčším aspektom je Adam Trenčan, ktorý keď príde, tak zvykne výrazne potiahnuť celé mužstvo,“ vymenúva Pač dôvody stojace za skvelým vstupom do nováčikovej sezóny.

Náčelník „indiánov“ si pochvaľuje dobrú partiu v šatni. „Bol som tu od začiatku a pri tvorbe kádra sa pozeralo na hokejové zručnosti, riešiť povahové vlastnosti alebo charakter už nebol čas, všetko šlo veľmi rýchlo. Bolo to teda trochu na náhodu, ale ako kapitán cítim, že sme si všetci chalani sadli, vládne dobrá nálada a odzrkadľuje sa to na výsledkoch,“ spokojne opisuje žiarsky obranca.

Zatiaľ čo pri charaktere hráčov išlo aj o náhodu, tak po hokejovej stránke o tom nemôže byť reč. „Čo sa týka herných a hokejových vlastností, tréner si hráčov určite typologicky odsledoval. Máme v šatni bojovníkov, ktorí blokujú strely, hráčov na oslabenia, už sa pomaličky zlepšujú aj naše presilovky. Každý v tíme máme svoju úlohu. Kameňom úspechu je práve to, že zatiaľ si ich svedomite plníme,“ hovorí 29-ročný Pač.

Muž s „céčkom“ na hrudi nastupoval najprv v druhej obrannej dvojici, no pred týždňom ho tréner preradil do prvej k mladíkovi Adamovi Kobolkovi. Ako však sám hovorí, v šatni sú nastavení tak, že nemajú prvú či druhú päťku.

„Tréner má filozofiu, že od prvej po štvrtú päťku hráme všetci rovnako a každý si máme plniť svoje úlohy. Momentálne sa rozhodol spraviť menšiu zmenu v obrane i útoku a vyzerá to tak, že mal šťastnú ruku, lebo minulý týždeň nám vyšiel parádne. Zlepšili sa nám aj presilovky, ktoré nám veľmi nefungovali. Ale pomaličky sa to zlepšuje, začíname sa na ľade vidieť a pretavovať výhody do gólov a bodov. Je to teraz super, tešíme sa z každého dňa,“ s radosťou v hlase hodnotí žiarsky kapitán.

Farmárska spolupráca so Zvolenom zatiaľ výborná

Podľa prvého muža pohronských hokejistov doterajšie zápasy ukázali, že hokejové zručnosti v Žiari nad Hronom nechýbajú a ak budú počúvať pokyny trénera, tak je veľká šanca udržať sa tak vysoko v tabuľke aj naďalej. Rýchlo však upozorňuje: „Len netreba zaspať na vavrínoch, každý deň treba tvrdo pracovať, potešiť sa z výhry a následne sa znovu vrátiť do nášho režimu. Nemáme určený presný cieľ, ale verím, že play-off je v hlavách trénera aj vedenia, a preto, ak sa nám podarí udržať sa na priečkach, kde sa teraz pohybujeme, bolo by to len a len super.“

K dobrým výsledok neraz pomáha „indiánom“ aj pomoc zo Zvolena. Vedenie klubu v Žiari nad Hronom sa pred touto sezónou rozhodlo povýšiť spoluprácu s extraligovým Zvolenom na farmársku zmluvu. Tento krok si veľmi pochvaľuje aj Marek Pač.

Marek Pač

Marek Pač je líder kabíny nováčika zo Žiaru nad Hronom. Zdroj: Mário Bóna/HK MŠK Žiar nad Hronom

„Ťažko hľadať negatíva. Nemáme dostatočne široký káder, skladali sme ho v termíne o päť minút dvanásť. Chalani zo Zvolena k nám prichádzajú s pokorou, nikto nechodí s horenosom, že je z extraligy a je niečo viac. Každý skloní hlavu a maká pre tím, v ktorom hrá. Každý vie, že keď podá dobrý výkon v Žiari, tak ho to môže len a len posunúť vo Zvolene. A zas aj naopak, niektorí chalani zo Žiaru už boli vyslaní do Zvolena, keď potrebovali pomôcť a myslím si, že vôbec neurobili hanbu. Nadobudli nové skúsenosti a keď sa vrátili späť na tréningy, tak bolo cítiť, že im to pomohlo.“

Citeľná podpora mesta pomáha v Žiari rozvíjať šport

V súčasnosti je o hokej v meste veľký záujem, no tento šport to v Žiari nad Hronom nemal vždy ľahké. Podľa rodáka Mareka Pača, prvým krokom od nepriaznivej situácie k terajšiemu úspechu bola oprava a modernizácia štadióna, ktorý je útulný, pekný a cítia sa v ňom dobre. „Následne pomohol aj športový ošiaľ. V Žiari máme futbalovú Fortuna ligu, teraz už aj hokejovú TIPOS SHL. Ľudia pritom chceli a chodili aj na druhú ligu. Toto mesto si zaslúži, aby sa v ňom hral hokej.“

„Poďakovať musíme aj nášmu primátorovi, ktorý sa angažuje, má rád šport, a podľa všetkého to v meste robia dobre. Verím, že v Žiari bude hokej ešte dlhé roky. Trošku sa motám aj okolo menších detí a o hokej je záujem, rodičia chodia s deťmi na tréningy a má to celé perspektívu aj do budúcnosti,“ vyjadruje obranca svoju nádej.

Napriek priaznivej situácii v meste to pred sezónou vyzeralo rôzne. Podľa slov kapitána začínali v klube s tým, že majú záujem o TIPOS SHL, ale nikde nebolo jasné, že do nej aj naozaj pôjdu, pretože o licenciu sa uchádzali viaceré kluby. Prípravu na ľade odštartovali pätnásteho júla, pričom samotný Pač popritom ešte pracoval.

„V tom období prichádzali rôzne informácie, káder sa skladal skôr na druhú ligu.  Až niekedy v polke augusta prišla informácia, že by sa to mohlo kryštalizovať aj SHL-ku, tak sa tomu prispôsobili podmienky.“ Klub dokázal rýchlo zareagovať, čo si Marek Pač veľmi cení. „Aj touto cestou chcem poďakovať celému vedeniu klubu, že boli promptní a v rýchlom časovom slede dokázali vytvoriť také solídne podmienky, aké máme teraz.“

Práve podmienky v klube si žiarsky kapitán veľmi pochvaľuje. „Z pozície hráča máme všetko, čo potrebujeme, celý personál je veľmi príjemný. Vždy, keď máme nejakú požiadavku, tak vedenie alebo realizačný tím sa nám skôr či neskôr snaží vyhovieť, aby nám urobili pohodlie a aby sme sa mohli venovať len našim výkonom. Tiež máme výborného kondičného trénera, Michala Paločku, ktorý je obrovský profesionál a je ďalším z dôvodov, prečo rastieme.“

Žiar nad Hronom je v TIPOS SHL špecifický aj jednou zvláštnosťou. Tak výrazne pomaľovaný ľad reklamami nemá ani jeden klub. Ako so smiechom spomína Pač, aj pre Žiarčanov to bol spočiatku problém. „Keď nám to namaľovali, tak počas prvého tréningu sme sa na tom rehotali, že nám niekedy puk v tej reklame zmizol. Ale s pribúdajúcimi tréningami a úpravou rolby reklamy chvalabohu troška vybledli a už to nie je také akútne, ako to bolo na začiatku,“ vzápätí však už vážne dodáva, že absolútne rozumie marketingovým aktivitám, z ktorých plynú finančné prostriedky pre klub.

Vlani vynechal celú sezónu

Minulý ročník dvadsaťdeväťročný obranca vôbec neodohral a pred tým súčasným tak mal viacero otáznikov. „Nevedel som, ako táto sezóna môže vystreliť, čo mi bude hovoriť moje telo, ale cítim sa v každom zápase lepšie a lepšie a verím, že moje výkony pôjdu iba vyššie,“ s úľavou sa obzerá po začiatku sezóny Pač.

Navyše, pred sezónou ho zvolili za kapitána nováčika zo Žiaru nad Hronom, a tak pokiaľ môže a vie, snaží sa poradiť aj mladším spoluhráčom. Tých si pochvaľuje. „Nemôžem na nich povedať krivé slovo. Aj keď sa stane nejaká nezhoda, tak v drvivej časti sa to otočí na humor. Celkovo sme v šatni asi štyria, čo majú za úlohu usmerňovať mladšiu generáciu, ale aj tak to gro nesie tréner, pred ktorým treba dať klobúk dole. Chlapci všetko počúvajú, chcú pracovať na sebe, zlepšovať sa a potom nás to posúva ďalej. Uvidíme, kam až nás to vystrelí.“

Marek Pač

Marek Pač ešte v drese Dukly Trenčín. Zdroj: Jäzva

Kariéra Marek Pača nebola vždy spojená len so Žiarom nad Hronom. Keďže v rodnom meste neboli ideálne podmienky, tak v mladosti hrával vo Zvolene a z tamojšej juniorky bol  poslaný na hosťovanie do Detvy. V Podpoľaní strávil od roku 2012 do roku 2015 tri sezóny a v poslednej sa tešil z prvoligového titulu. Potom uvažoval aj nad koncom profesionálnej kariéry.

„Mal som v tom období turbulentné leto. Poviem to na rovinu, potreboval som zarobiť nejaké peniaze. Išiel som do Švédska s tým, že končím s hokejom, budem pracovať a popri tom si ťuknem hokej vo štvrtej švédskej lige. Nakoniec sa to celé nejako dokrútilo, že som ani nepracoval, dohodli sme sa na solídnych podmienkach a iba som hral. V ďalšej sezóne sa mi podarilo dostať do tretej švédskej ligy, ktorá už má nejaký kredit a v nej som si dobre zahral,“ hovorí rodák zo Žiaru nad Hronom, ktorý sa po krátkej švédskej anabáze vrátil na Slovensko – do Trenčína.

Za Duklu Trenčín v roku 2017 odohral baráž o extraligu práve proti jeho bývalému zamestnávateľovi z Detvy, ktorá Trenčínu dokázala poriadne podkúriť, no napokon ju v rozhodujúcom zápase Trenčín predsa len zdolal. „Snažil som sa to neriešiť, ale v hlave to bolo. Poznal som v Detve veľa chalanov, človek to však na ľade nemôže riešiť, ale mal som špeciálne pocity. Ja som dokonca mal ísť zo Švédska najprv do Detvy, ale nakoniec sa to zvrtlo tak, že som skončil v Trenčíne, čo je trošku zvláštne. Ale potom som si s každým z tých chalanov podal ruku, s každým som v pohode, stále je to iba šport. Mal som svadbu, niektorí z nich boli dokonca aj na svadbe,“ s odľahčením opisuje na záver špecifickú sériu dvadsaťdeväťročný obranca.