IIHF zrušila MS žien U18 aj ďalšie turnaje. Kožanová: "Môže sa stať, že veľa dievčat s hokejom skončí"

ZÜRICH/BRATISLAVA (SZĽH) – Krutý vianočný darček. Práve na štedrý deň počas prebiehajúcich vianočných sviatkov zverejnila Medzinárodná hokejová federácia IIHF zlú správu pre viaceré medzinárodné federácie i organizátorov podujatí. Januárové šampionáty sa neuskutočnia z dôvodu šírenia variantu Omikron a pre aktuálnu epidemiologickú situáciu vo svete. Rozhodla tak Rada IIHF na základe odporúčania lekárskej komisie IIHF.

Medzi zrušenými podujatiami sú aj Majstrovstvá sveta žien do 18 rokov Divízia I, skupina A v maďarskom Győri, na ktorom sa mali predstaviť aj slovenské reprezentantky. „Je to šokujúca informácia, ktorá prišla dva týždne pred začiatkom šampionátu. Je to zlé, pretože ročník narodenia dievčat 2003 a 2004 nemal žiadne vrcholové podujatie, ako sú majstrovstvá sveta. Ale rozumiem, prečo sa organizátori takto rozhodli. Ochrana zdravia je priorita,“ hovorí generálna manažérka ženský hokejových reprezentácii Slovenska Ľubomíra Kožanová. „Je to škoda, aktuálny ročník je u nás takpovediac silnejší. Získali sme s nimi bronzovú medailu na olympiáde mládeže v Lausanne 2020 a verili sme, že to bude ročník, ktorý môže doniesť medailu, dokonca sa až pokúsiť dostať sa späť to top divízie.“

Zrušenie medzinárodných podujatí mrzí zástupcov nášho ženského hokeja o to viac, že tréningová činnosť na Slovensku je za ostatné dva roky na nízkej úrovni a mnoho dievčat netrénuje vôbec. Aktuálne sú zakázané aj ligové zápasy. „Veľmi nás to ovplyvňuje a mám obavy, aby v budúcnosti mal kto reprezentovať Slovenskú republiku. Môže sa stať, že veľa dievčat s hokejom skončí. Dva roky nemali šampionát, na Slovensku nemôžu hrať ligové zápasy, nemôžu trénovať. Motivácia zostať pri tomto športe bude nulová. Možno zostane zopár dievčat, ktoré budú mať silnú motiváciu zotrvať pri seniorskom národnom tíme. Ale pri tej členskej základni, ktorú máme, je to absolútne devastačné,“ dvíha varovný prst Ľubomíra Kožanová. 

Dôvody zrušenia podujatí sú objektívne ale môžu mať kruté následky nielen pre hráčky, ale aj pre organizátorov a celú krehkú komunitu ženského hokeja. „Keď sa organizátori, či už našej divízie v Maďarsku alebo nižšej divízie v Rakúsku, dva týždne pred konaním podujatia dozvedia, že šampionát nebude, tak to znamená obrovské straty pre organizátorov ale aj pre celú komunitu ženského hokeja,“ vysvetľuje generálna manažérka ženských hokejových reprezentácii Slovenska Ľubomíra Kožanová a dodáva: „Verím, že IIHF bude do budúcna premýšľať nad organizáciou týchto majstrovstiev sveta skôr v decembrovom termíne počas asociačnej prestávky, kedy sa aj tento rok uskutočnilo viacero podujatí. Slovensko teda zostáva posledným organizátorom top divízie majstrovstiev sveta žien do 18 rokov, ktoré sme organizovali práve v decembri v Bratislave."

 

Turnaje, ktoré boli zrušené Radou IIHF:

2022 IIHF Majstrovstvá sveta hráčov do 20 rokov, Divízia II, skupina B
10. – 15. januára 2022, Belehrad, Srbsko

2022 IIHF Majstrovstvá sveta hráčov do 20 rokov, Divízia II
8. – 16. januára 2022, Queretaro, Mexiko

2022 IIHF Majstrovstvá sveta žien do 18 rokov 
8. – 15. januára 2022, Linkoping a Mjolby, Švédsko

2022, IIHF Majstrovstvá sveta žien do 18 rokov, Divízia I, skupina A
9. – 15. januára 2022, Győr, Maďarsko

2022 IIHF Majstrovstvá sveta žien do 18 rokov, Divízia I, skupina B
10. – 15. januára 2022, Radenthein, Rakúsko

2022 IIHF Majstrovstvá sveta žien do 18 rokov, Divízia II
21. – 27. januára 2022, Istanbul, Turecko