IIHF denne vyhodnocuje, či dokáže zabezpečiť bezpečný priebeh zostávajúcich šampionátov

LAUSANNE/BRATISLAVA (SZĽH) – Medzinárodná hokejová federácia naďalej monitoruje situáciu ohľadom šírenia nového koronavírusu. Pravidelne komunikuje nielen s členskými krajinami a organizačnými výbormi, ktoré pripravujú dosiaľ nezrušené podujatia pod hlavičkou IIHF, ale aj so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) a Centrom pre prevenciu a kontrolu chorôb (CDC). 

IIHF monitoruje aj vydané cestovné obmedzenia v súvislosti s novým koronavírusom. Pre jeho nekontrolovateľné šírenie sa rozhodlo zrušiť už deväť svetových šampionátov -  štyri v ženskej kategórii, štyri v kategórii do 18 rokov a jeden v mužskej kategórii. Turnaj A-skupiny I. divízie MS hráčov do 18 rokov, ktorý by sa mal konať v Spišskej Novej Vsi od 13. do 19. apríla, zatiaľ nebol zrušený.

Medzinárodná hokejová federácia komunikuje ďalší postup so slovenskými organizátormi. Zohľadňuje pritom medzinárodné, národné či regionálne nariadenia, cestovné obmedzenia pre zúčastnené tímy, bezpečnostné riziko pre hráčov, rozhodcov i divákov a tiež odporúčania Zdravotnej komisie IIHF. 

V termíne od 16. do 18. marca sa zároveň uskutoční stretnutie členov Rady IIHF, ktorí budú diskutovať o dopadoch dosiaľ zrušených turnajov ako aj o ďalšom postupe v súvislosti s tými, ktoré sa majú konať v apríli a máji. Prípravy na mužské majstrovstvá sveta vo Švajčiarsku podľa utorňajšieho listu vedenia IIHF členským federáciám a asociáciám zatiaľ pokračujú. 

„Neustále prehodnocujeme našu schopnosť usporiadať bezpečný šampionát a tiež výročný kongres IIHF,“ píše sa v stanovisku prezidenta IIHF Reneho Fasela a generálneho sekretára Horsta Lichtnera.

Po budúcotýždňovom zasadnutí Rady IIHF by malo byť jasné, či sa aprílové a májové šampionáty uskutočnia alebo nie.

„Je dôležité, že v týchto ťažkých časoch udržiavame blízku komunikáciu s našimi členmi. Chceme ich uistiť, že dôsledne sledujeme vývoj situácie ohľadom koronavírusu. Denne vyhodnocujeme, či sme schopní zabezpečiť bezpečný priebeh zostávajúcich svetových šampionátov,“ pripojil Rene Fasel.