IIHF bude diskutovať, čo so šampionátom vo Švajčiarsku. Odloží ho na neskorší termín roka 2020?

LAUSANNE/BRATISLAVA (SZĽH) – Sobotňajšie rozhodnutie Medzinárodnej hokejovej federácie, ktorá podľa očakávaní zrušila májové majstrovstvá sveta vo Švajčiarsku z dôvodu šírenia koronavírusu, vyvolalo mnoho otázok. Predstavitelia IIHF niektoré zodpovedali prostredníctvom pondelňajšieho komuniké. 

O zrušení posledného ostávajúceho tohtoročného šampionátu rozhodovala IIHF dlhý čas. V posledných dňoch však podľa indícií zo švajčiarskej centrály federácie už len čakala na verdikt federálnych orgánov, vďaka ktorému by bolo možné aktivovať plnenie poistky za vzniknuté škody v súvislosti s organizáciou podujatia. Oficiálny verdikt padol v sobotu 21. marca. Po zrušených turnajoch medzi ženami a hráčmi do 18 rokov tak prišlo aj na elitné MS mužskej kategórie. 

Ak by IIHF odložila MS vo Švajčiarsku na iný termín v roku 2020, vopred zakúpené lístky zostávajú v platnosti a nebude možné ich vrátiť. 

Škody švajčiarskych organizátorov do veľkej miery pokryje poistka. Čo však usporiadateľské práva? Zostanú Švajčiarom aj pre rok 2021? O trinásť mesiacov by mali na základe rozhodnutí predchádzajúcich kongresov IIHF pripraviť MS Minsk a Riga, v roku 2022 fínske mestá Helsinki a Tampere. „V tejto chvíli nedokážeme určiť, či bude možné posunúť plánovaný šampionát vo Švajčiarsku na neskorší dátum v roku 2020, respektíve či by Lausanne a Zürich mohli usporiadať turnaj v máji 2021,“ píše sa v pondelňajšom komuniké IIHF. 

„Čo sa týka dejísk ďalších šampionátov, bieloruský Mink a lotyšská Riga, ako aj fínske mestá Helsinki a Tampere už boli potvrdené. Rozhodnutie o posunutí by malo veľký dopad na ich prebiehajúce prípravy. Z tohto dôvodu budeme diskutovať o možnosť prerozdelenia na nasledujúcom kongrese IIHF,“ uvádza IIHF na margo otázok, čo s ďalšími majstrovstvami sveta.

Ak ste si už zakúpili niektorý z balíkov vstupeniek na májové MS 2020 a chceli by ste požiadať o vrátenie financií, budete musieť počkať na rozhodnutie kongresu IIHF, respektíve na mailovú informáciu od organizátorov podujatia. IIHF upozorňuje, že prípadné vrátenie prostriedkov za zakúpené vstupenky sa nebude týkať lístkov zakúpených inak ako prostredníctvom oficiálnych kanálov. Zároveň dodáva, že ak by MS vo Švajčiarsku odložila na iný termín v roku 2020, vopred zakúpené lístky zostávajú v platnosti a nebude možné ich vrátiť.