Hviezdne posily berie ako výzvu, popri hokeji študuje na univerzite

MICHALOVCE - Keď v priebehu minulej sezóny vymenil útočník Tomáš Török Detvu za Michalovce, ani len netušil, aký dobrý krok spravil. Z tímu, v ktorom sa potĺkal v štvrtom útoku alebo obrane, sa razom dostal do klubu, kde nováčikovská eufória a skvelí fanúšikovia tlačili Zemplínčanov za vidinou play off. A nebyť zranenia a predčasného konca sezóny, bilancia šesť zápasov a štyri získané body by sa určite rozrástla.

 

V Michalovciach našiel stratenú chuť

Nie je preto prekvapením, že 25-ročný rodák z Martina bude pokračovať v drese minuloročného nováčika aj v najbližšom ročníku. „Po prestupe som zostal veľmi milo prekvapený, ako to v klube funguje. Zaujal ma hlavne profesionálny prístup klubu a fanúšikovia vytvárajúci v meste naozaj 'hokejový boom'. Mne i tímu sa darilo. Nebyť zápasu, kde mi praskli rebrá, verím, že by som pomohol ešte viac. Pri výstupných pohovoroch v polke marca bola vyslovená obojstranná spokojnosť,“ spomína na obdobie spred vypuknutia korony Tomáš Török a vzápätí odpovedá na otázku o záujme z iných klubov: „Nejaké ´oťukávačky´ prebehli, som však veľmi rád, že budem v Dukle pôsobiť aj nasledujúcu sezónu.

Prestávka medzi sezónami je tentokrát netradične dlhá. Hlavne príprava na suchu dá hokejistom zabrať, všetci však vedia, že z nej budú ťažiť celú sezónu. „Dvanásť týždňov som sa pripravoval v menšej skupinke hokejistov. Kondičnú stránku som rozvíjal pod dohľadom Maja Fiľa, špeciálne tréningy na ľade som absolvoval s Braňom Bendíkom. Popri klasickej zaberačke som si ju spríjemnil bicyklom, futbalom, bedmintonom či plážovým volejbalom, ktorý ma veľmi chytil,“ vymenúva svoje letné aktivity bývalý mládežnícky reprezentant Slovenska, ktorý si v posledných dňoch individuálnej prípravy aj oddýchol. „Zraz v klube máme v pondelok 10. augusta. Doteraz som mal ešte pár dní oddychu. Strávil som ich na Slovensku. Obľúbil som si napríklad tajchy v Banskej Štiavnici.

Po návrate do klubu bude na krídelníka, ktorý si vyskúšal aj zámorské juniorské súťaže, čakať v Michalovciach tvrdý boj. Funkcionári zo Zemplína priviedli do tímu viacero zvučných mien. Nebojí sa príliš veľkej konkurencie? „Práve naopak, teší ma, že môžem byť súčasťou tohto kolektívu. Beriem to ako výzvu na sebe pracovať a ukázať, že do tohto tímu patrím. Michalovciam sa podarilo výborne využiť priestor počas korony, nakoľko kluby s hráčmi v extralige ukončovali zmluvy, buď dohodami alebo výpoveďami. Vznikol tak priestor na trhu, ktorý sa už nemusí opakovať. Každý klub mohol získať prakticky kohokoľvek. Naše vedenie bolo najrýchlejšie a snažili sa to čo najlepšie poskladať. Tím vyzerá byť veľmi silný. Dáva nám to dobrý predpoklad, aby sme zúročili potenciál, ktorý v nás je.

Tomáš Török ešte v drese Martina Zdroj: TASR

 

Kariéra a univerzita sa dajú skĺbiť

Okrem športovej kariéry však hokejista s viac ako 200 štartami v našej najvyššej súťaži myslí aj na budúcnosť. „Študujem na Technickej univerzite vo Zvolene, odbor Ekonomika a manažment. Momentálne som dokončil 4. ročník,“ vraví pre hockeyslovakia.sk Török. Ako ďalej priznáva, skĺbiť profesionálny šport a štúdium na univerzite nie je jednoduché. Aj škola musí v takomto prípade vyjsť študentovi v ústrety. „Samozrejme, bez individuálneho študijného plánu by sa kariéra profesionálneho športovca a študenta zároveň nedala zlúčiť. Nemusím sa zúčastňovať prednášok ani cvičení. Nebolo by to ani možné, keďže môj školský rozpis hodín mám väčšinou doobeda a v tom čase máme vždy tréningy alebo rozkorčuľovanie pred zápasom. Poznámky väčšinu čerpám od spolužiakov, ktorým chcem touto formou veľmi poďakovať. Takisto väčšinou nestíham ani termíny skúšok. Vždy si s vyučujúcimi dohodnem osobný termín vyhovujúci obom a všetky písomky či zápočty dopisujem samostatne,“ hovorí na margo školských povinností 25-ročný útočník a vzápätí dodal: „Narazil som na veľmi ochotný prístup učiteľov, ktorí sa mi snažia vychádzať v ústrety.

Práve počas stavu pandémie prebiehalo vyučovanie na školách na diaľku. Výnimkou nebola ani Technická univerzite vo Zvolene. „S niektorými vyučujúcimi sme mávali online hodiny, iní zas zvolili formu rozsiahlej semestrálnej práce. Taktiež nechýbali eseje,“ opisuje proces výučby v čase najväčších reštrikcií bývalý hráč Detvy, Zvolena, Banskej Bystrice či Martina. O rok v tomto čase by si už pred menom mal písať inžiniersky titul. Pozná už tému svojej práce? „Priznám sa, že s výberom ešte váham. Učitelia ma nabádajú, aby som si zvolil tému blízku hokeju, no ja to stále zvažujem.“

Príprava na zápočty či skúšky dá športovcovi popri každodennom tréningu zabrať. „Veľmi to závisí od môjho rozpisu zápasov a tréningov v klube. V skúškovom období to nie je vôbec jednoduché. Hlavne v zimnom semestri, keď súťaž beží na plné obrátky. Najlepšie sa mi učí pár dní pred skúškou. Taký deň pred skúškou som schopný učiť sa aj do druhej-tretej ráno. Ak na druhý deň máte skúšku o siedmej a následne máte o deviatej tréning, prípadne večer aj zápas, dá to zabrať,“ približuje kolobeh hokej-škola Tomáš Török, ktorý vie, že posledný rok na ´výške´ nebude jednoduchý. „Aj minulý bakalársky ročník bol pre mňa veľmi náročný. V letnom semestri si to dokážem lepšie ustrážiť, nakoľko sa väčšinou pripravujem na sezónu individuálne.“

 

Rozhodnutie ísť študovať? Neľutujem

Štúdium na vysokej škole môže športovcom dopomôcť k vyhnutiu sa problémom, ktoré u mnohých nastanú po ukončení profesionálnej kariéry. „Čo bude potom, to ťažko odhadovať. Absolútne však neľutujem, že popri hokeji aj študujem. Dáva mi to nové poznatky a tie môžem teraz i v budúcnosti využiť. Rád sa zlepšujem. Aj keď si musím miestami odpustiť kúsok pohodlia, zatiaľ čo moji spoluhráči podnikajú rôzne veci v osobnom voľne. Pripravujem sa tak na plynulejší prechod po konci kariéry do normálneho života,“ rozmýšľa nad budúcnosťou hráč Michaloviec.

Podobné prípady skĺbenia hokeja a univerzity sú v našich končinách zriedkavé, nie však úplne výnimočné. „Viem o pár chalanoch v lige, ktorí študujú, prípadne majú už vyštudované. Takisto v prvej lige je bežné, že mladší chalani po tréningu bežia do školy. Nie je nás však veľa. Dal by som kredit športovcom, ktorí popri vrcholových kariérach stíhajú myslieť aj na štúdium. Mňa napríklad v minulosti ovplyvnil článok jedného nášho známeho profesionálneho športovca. Ten popri kariére stíhal aj vyštudovať vysokú školu. Zobral som to ako motiváciu, zistil som, že sa to dá skĺbiť,“ zakončil rozhovor pre hockeyslovakia.sk Tomáš Török.