Humenné získalo v závere prestupov najväčšie meno, v extralige relatívny pokoj

Úderom polnoci z pondelka na utorok sa skončilo prestupové obdobie v slovenských hokejových súťažiach. Viaceré kluby boli v posledných hodinách aktívne, pred rozhodujúcou časťou sezóny sa snažili vystužiť svoje kádre. Sumarizujeme pohyby, ktoré nastali počas pondelka 15. februára v kádroch slovenských mužstiev.

Prestupový trh bol relatívne pokojný, získať rozdielového hráča bolo v súčasnej pandemickej situácii veľmi náročné. Kto ho nezískal skôr, mal veľmi málo možností. Aj preto sa tímy sústredili najmä na vystuženie kádrov a zvýšenie konkurencie.

Paradoxne, najznámejšie meno ulovil účastník SHL z Humenného. Na východ republiky zamieril bronzový medailista z majstrovstiev sveta 2007, dvojnásobný majster sveta do 20 rokov a s Ufou víťaz Gagarinovho pohára 2011 Maxim Kondratiev. Tridsaťosemročný obranca, ktorý okúsil atmosféru kabín Toronta Maple Leafs, New Yorku Rangers, Anaheimu či milionárskeho SKA Petrohrad a naposledy bol kapitánom Amuru Chabarovsk, v tomto ročníku ešte neodohral žiaden zápas. Spolu s ním v pondelok v Humennom trénoval aj 33-ročný útočník Igor Veličkin, ktorý odohral v KHL 350 stretnutí. V roku 2007 oslavoval s Magnitogorskom aj ruský titul. Humenné získalo do konca sezóny do bránky Vladimíra Glosára z Michaloviec a Eugena Rabčana z Banskej Bystrice.

Do Popradu zasa mieri iný ruský obranca Ivan Višnevskij. Vedenie klubu ešte príchod bývalého ruského reprezentanta, ktorý má na konte 5 stretnutí v NHL a viac ako štyri stovky v KHL, nepotvrdilo, malo by tak spraviť počas utorka. Jeho doterajší zamestnávateľ Lada Togliatti už v pondelok informoval o odchode svojho doterajšieho kapitána pod Tatry. „S Ivanom sme rozviazali kontrakt po vzájomnej dohode. Ivan nás poprosil o možnosť ísť hrať na Slovensko a my sme mu vyšli v ústrety,“ uviedol na tlačovej besede po zápase Vyššej ligy s Rostovom tréner Lady Anatolij Jemelin.

Aktívni boli v posledných hodinách prestupového obdobia aj Michalovčania. Na Zemplín zamieril fínsky útočník Matias Lehtonen a slovenskí ofenzívni hráči Radoslav Mesároš, Roman Karaffa a Lukáš Lačný. Pre 25-ročného Lehtonena ide o prvé pôsobisko mimo Fínska. Doteraz hral najmä v druhej najvyššej fínskej súťaži, za sebou má však aj 62 zápasov v elitnej Liige. Mesároš a Lačný sú odchovanci michalovského hokeja, prvý túto sezónu doteraz strávil v Humennom, druhý v Slovane Bratislava. Karaffa bol predošlých šesť sezón kmeňovým hráčom švajčiarskeho tímu Biel-Bienne. V tomto ročníku hosťoval v HC La Chaux-de-Fonds.

Zvolen zasa získal fínskeho brankára Aleksanteriho Heiskanena a obrancu Františka Gajdoša, ktorý sa vrátil po pôsobení v Detve. Dvadsaťdvaročný Heiskanen bol jedným z kvarteta brankárov Jokeritu Helsinki, ale v KHL do hry nezasiahol.

Káder hokejistov HC Košice sa v záverečný deň prestupového obdobia rozšíril o útočníkov Colina Jacobsa a Marcela Štefančíka. Pre 28-ročného Kanaďana Jacobsa pôjde o druhé pôsobenie v najvyššej slovenskej súťaži. V sezóne 2019/2020 odohral 24 zápasov za HK Poprad a získal v nich 15 kanadských bodov.

Košice zároveň do konca sezóny uvoľnili na hosťovanie do Liptovského Mikuláša útočníka Andreja Kissa.

Na súpiske Banskej Bystrice sa ocitli mená kanadského obrancu Tannera Jaga, ktorý hral doteraz v ECHL za Utah Grizzlies, či z Nitry odchádzajúceho brankára Adama Nagya. „Barani“ ešte tieto príchody oficiálne nepotvrdili.

Tridsaťročný Kanaďan Brett Ferguson, ktorý má skúsenosti aj s britskou či austrálskou ligou, posilnil ofenzívu Detvy. Klub ho získal na limitovaný transfer do 30. júna 2021.

Zaujímavé mená predstavil Martin. Z Trnavy angažoval produktívnu dvojicu Roman Kukumberg, Vladimir Antonov, do obrany zamieril Juraj Cebák a na brankárskom poste dostane šancu Filip Krasnovský, ktorý nedávno získal slovenské občianstvo.