Hudáček sa vracia do KHL: Do Rigy ma volal už Šupler

Predĺžený letný pobyt na rodnom Spiši je minulosťou. Brankár Július Hudáček dohliadol na príchod na svet tretieho potomka a teraz sa môže opäť venovať svojej hokejovej kariére. O ponuky nemal núdzu a svoje áno napokon povedal lotyšskému Dinamu Riga.

„Práve som prekročil hranicu Litvy a ešte ma čaká necelých päť hodín cesty. Už som teda takmer tam,“ rozosmial sa 33-ročný brankár po tom, čo sme ho telefonicky zastihli na ceste do metropoly Lotyšska.

Vďaka handsfree našťastie našu žiadosť o rozhovor neodmietol a na úvod nám prezradil, prečo sa rozhodol ukončiť čakanie na nový kontrakt.

„Nie je žiadnym tajomstvom, že som sa doma zdržal z rodinných dôvodov. Užil som si to, ale už som cítil potrebu odštartovať svoju sezónu. Kariéra nie je nekonečná a pred sebou mám ešte možno päť rokov v bránke. Ak sa teda objaví takáto ponuka, tak ju nemôžem odmietnuť. Iste, doma bol pláč ráno i večer, ale už ma svrbeli ruky a všetci to chápu. Počítam s tým, že o pár mesiacov za mnou prídu a budeme spolu až do konca sezóny,“ rozhovoril sa účastník ôsmich majstrovstiev sveta.

V prípade Dinama mu napomohlo zranenie českého brankára Mateja Machovského. Jeho výpadok vyzerá byť dlhodobý a v Rige s ním preto rozviazali kontrakt. „Po jeho zranení to vyzeralo tak, že do hry nezasiahne do konca roka. V Rige mi preto pôvodne ponúkli zmluvu na osem týždňov.“

Ukončenie spolupráce s Machovským však pôvodný zámer funkcionárov lotyšského klubu zmenilo a Hudáček ostane v Rige až do konca sezóny.

„Napokon to išlo veľmi rýchlo a dohodli sme sa v priebehu pár dní. V hre boli aj tímy z Fínska, Švédska a Nemecka, no osobne ma najviac lákal návrat do KHL. Riga má potenciál dostať sa do play-off a poviem úprimne – mňa to tam vždy lákalo,“ vyznal sa J. Hudáček.

Prvé kontakty s Dinamom sú už poriadne bradaté. „Ponuku z tohto klubu som mal ešte za čias Júliusa Šuplera. To som bol ešte mladý hráč chytajúci v Košiciach,“ prezradil dlhoročný slovenský reprezentant. „Ak mám byť úprimný, tak mne sa Dinamo vždy páčilo. Bolo mojim snom zahrať si za Rigu. Páčia sa mi dresy i logo Dinama, všeobecne známi sú skvelí fanúšikovia. Riga je krásne mesto, klub má nádhernú halu, poznám veľa chlapcov i generálneho manažéra. Nie je to veľkoklub ako bol Spartak a ide skôr o rodinný klub formátu Severstaľu Čerepovec. V Rige čakajú na návrat do play-off a teraz by to mohlo vyjsť.“

Spomínaní lotyšskí fanúšikovia sú známi svojou vernosťou i oduševnenosťou. Momentálne však musia čakať. „V Rige je teraz bohužiaľ tvrdý lockdown. Ten by sa mal skončiť v pondelok a verím, že sa to vráti do normálu. Fanúšikov Dinama som zažil ako súper a atmosféra bola skvelá.“

Naskočiť do rozbehnutej sezóny nie je ľahké a J. Hudáček zatiaľ odchytal iba jediný prípravný zápas v drese materskej Spišskej Novej Vsi.

„Prvé zápasy budú určite ťažké, ale fyzicky som pripravený výborne. Dá sa povedať, že mám za sebou štvormesačnú letnú prípravu. Dokonca som trénoval tvrdšie, ako keby som chytal. S kondičným trénerom sme pracovali veľmi tvrdo a o kondíciu sa nebojím. Teraz potrebujem zápasovú prax. Chytám však dvadsať rokov a snáď som to teda nezabudol,“ dodal pred príchodom do mesta jantáru Július Hudáček pre hockeyslovakia.sk.