Hrehorčák vyniesol Masaryka na Lomnický štít. Najprv blesky, potom životný zážitok

Na Lomnický štít hľadel Patrik Hrehorčák počas každého odchodu na tréning a to, aké je to hľadieť na krajinu pod Tatrami zhora, si predstavoval mnohokrát. Cestu na vrchol s nadmorskou výškou 2634 metrov si však odkladal na špeciálnu príležitosť. A tá konečne prišla.

Tak, ako každý člen majstrovského tímu Oceláři Třinec, aj 22-ročný Popradčan dostal možnosť potešiť sa s majstrovskou trofejou v rodnom kraji. Spoločne s otcom Petrom, priateľkou a kamarátmi sa preto rozhodol vyniesť pohár do výšky, v akej nikdy predtým nebol.

„Ako Popradčan vnímam Lomničák od malička a je to symbol Tatier. Ja sám som tam však nikdy nebol. Povedal som si teda, že by bolo super dostať sa sem aj s pohárom. Takáto šanca sa objaví možno raz za život. Podarilo sa a veľmi si to cením. S otcom, priateľkou i kamarátmi sme mali navyše lanovku zadarmo a takto to aspoň nemusí cvakať otec. Snáď ma za to pochváli,“ rozosmial sa Hrehorčák.

Z cesty lanovkou nahor strach nemal a v tomto smere bol výborne pripravený z francúzskych Álp. Jazdu na vrchol Aiguille du Midi do výšky 3842 totiž zažil až päťkrát.

„Toto však bolo predsa len iné. Predovšetkým som mal krásneho zlatého spoločníka,“ podotkol Patrik, ktorý má vo svojej zbierke aj prestížny Memorial Cup z kanadskej CHL. „Keď som predtým vyhral pohár v Kanade, tak som oslavoval iba s tímom a bez rodiny. Teraz je to teda o niečom inom a hoci si oba úspechy cením rovnako, teraz sa o to môžem podeliť aj s rodinou a to je špeciálne.“

Vrchná časť Masarykovho pohára doslova láka k naplneniu dobrotami. Hrehorčák má v tomto smere na výber z viacerých alternatív. „Som veľký milovník buchiet na pare, ale možno tam dáme pivo či halušky. Doma robíme kotlíkový guláš a možno si ho teda naservírujeme z pohára. Nikdy neviete, či sa ešte zopakuje takáto chvíľa a chcem si to teda užiť.“

Bezprostredne po zisku českého titulu si poťažkal pohár na ľade iba raz a v šatni potom dvakrát. Počas tohto víkendu ho dvíha ako na bežiacom páse a počas zastávky na Skalnatom plese dal takúto možnosť aj prekvapeným turistom. Inak si však Masaryka pozorne stráži. „To viete, je to Čech. Tí zvyknú mať v Tatrách problémy a akonáhle sme vystúpili z lanovky na Lomnickom štíte, objavil sa v blízkosti blesk. Ja ho však ochránim a počasie sa našťastie po chvíli zlepšilo.“

V okolí Tatranskej Lomnice lialo v sobotu ako z krhly a nevľúdne daždivé počasie privítalo Hrehorčáka aj po vystúpení z lanovky. Potom sa však nebesá zľutovali a mračná sa na pár minút rozostúpili. Počas návratu nadol už opäť pršalo.

„Sprvoti to veru vyzeralo veľmi zle, ale aj by som si to užil aj tak. Som však rád, že sa mračná rozostúpili a budeme mať krásne fotky, pri ktorých budeme spomínať na tento pekný moment,“ vyznal sa mladý útočník, ktorý má za sebou druhú sezónu v drese extraligového Třinca.

„Herne som sa cítil výborne a postupne naberám skúsenosti. Možno som mohol získať viac bodov, ale to sa podľa mňa v novej sezóne zlepší. Celkovo som musel byť spokojný. Získali sme titul, zahral som si a teraz mám doma pohár. Ideálny scenár,“ skonštatoval s úsmevom Patrik Hrehorčák.

Letná príprava Ocelářov je v plnom prúde a ku svojmu tímu sa slovenský útočník pripojí už v pondelok. Český majster nemôže zaháľať, veď už v auguste odštartuje sezónu súbojmi v Lige majstrov.

„Teším sa na to a zároveň som veľmi rád, že nám vymenili Minsk za Slovan. Konečne sa porovnajú slovenská a česká extraliga a sám som na tom zvedavý. Osobne mám rád spoznávanie nových miest a teším sa preto aj do Švédska a Švajčiarska,“ dodal Patrik Hrehorčák.


Fotogaléria