Hrať ako proti Spojeným štátom, kladie si za úlohu „dvadsiatka“

BUFFALO (SZĽH) – Akoby sa už pomaly stávalo tradíciou svetových šampionátov do dvadsať rokov, že vo štvrťfinále si zmerajú sily Slováci so Švédmi. Za posledných päť rokov sa len raz stalo, že by prvé kolo vyraďovacích bojov neponúklo tento duel. Vo všetkých ostatných prípadoch však Slováci so Švédmi vo štvrťfinále hrali, pričom vždy sa z víťazstva tešili Švédi. Zverenci Ernesta Bokroša sú však odhodlaní toto konštatovanie zmeniť.

Hrať ako proti USA

Štvrťfinálový súper Slovákov prešiel základnou skupinou B bez prehry a so stratou jediného bodu. Zverenci Tomasa Monténa tým predĺžili svoju neuveriteľnú sériu víťazstiev v skupinovej fáze majstrovstiev sveta do dvadsať rokov na číslo štyridsaťštyri. Už to samo osebe vzbudzuje rešpekt a vypovedá mnoho o sile. „Kvalitou budú niekde podobne ako trojica Kanada, USA, Fínsko,“ myslí si obranca slovenského tímu Marek Korenčik. „Určite nie sme favorit štvrťfinále, ale do zápasu pôjdeme naplno. Našou poctivou hrou zase môžeme prekvapiť a, samozrejme, aj vyhrať,“ pokračoval.

Triumf nad Švédskom si vyžaduje doslova maximálny výkon zo strany slovenských reprezentantov. Tí však toho schopní, čo ukázali v základnej skupine v zápase proti Spojeným štátom, ktoré zdolali 3:2. A práve od toho zápasu sa podľa kapitána slovenskej „dvadsiatky“ Martina Bodáka možno odraziť pred štvrťfinále so Švédskom. „Musíme hrať ako proti Amerike. To znamená dať do toho všetko, ísť naplno do súbojov, nehrať sa zbytočne v obrane, pretože Švédi vedia využiť každú chybu,“ priblížil 19-ročný obranca možný recept na výber „troch koruniek“.

Marek KorenčikMarek Korenčik

O slabinách švédskeho brankára nevie

V krajine štvrťfinálového súpera už tretiu sezónu pôsobí obranca Marek Korenčik. 18-ročný zadák Lulea HF hráčov švédskej „dvadsiatky“ pozná predovšetkým z pôsobenia na severe Európy a aj z toho dôvodu vie, že misia zdolať Švédsko na vrcholnom podujatí vo vyraďovacej časti bude nesmierne náročná. „Ich beci sú jeden lepší ako druhý. To isté aj v útoku. Vedia si podržať puk v súboji jeden na jedného, vedia dať gól… Preto si myslím, že poctivou hrou a vzájomnou pomocou ich môžeme zdolať, tak ako sme zdolali aj Ameriku,“ hovorí.

Žilinský odchovanec má v kádri Švédska dvoch klubových spoluhráčov, z toho jedného na kľúčovom brankárskom poste. Gólman Filip Gustavsson v doterajšom priebehu šampionátu odchytal za Švédsko tri zápasy, v ktorých si udržal vyše 92-percentnú úspešnosť zákrokov. Dá sa preto očakávať, že medzi tri žrde sa postaví aj dnes v zápase proti zverencom Ernesta Bokroša.

„Filip je veľmi dobrý brankár, čo potvrdzuje aj to, že je jednotkou Švédska. Osobne neviem o nejakej jeho obrovskej slabine. Poviem to takto – keď ho mám za sebou v bráne v juniorke Luley, tak som veľmi rád, pretože je to veľmi dobrý brankár. Musíme sa skrátka snažiť na neho strieľať, byť pred ním, snažiť sa ho rozhodiť. Ja len dúfam, že mu nevyjde deň a my budeme lepší,“ povedal Korenčik.

Martin BodákMartin Bodák

S väčším sebavedomím

Slováci v základnej skupine v prvých troch zápasoch nastúpili postupne proti Kanade, Spojeným štátom a Fínsku, pričom najmä v zápasoch s poslednými dvomi menovanými výkonom rozhodne nesklamali. Ba naopak a vo výsledku z týchto troch zápasov nazbierali tri body, s ktorými sa pred šampionátom príliš nerátalo. O to väčšiu dôveru vo vlastné schopnosti Slováci nazbierali, čo môže byť jazýčkom na váhe aj vo štvrťfinále.

„Veľmi nám to zdvihlo psychiku. Viac si veríme, keď máme puk na hokejke, viac si veríme aj v obrannom pásme. Spravilo to veľa na ľade i mimo ľadu. Pred štvrťfinále nemáme čo stratiť, len získať, no určite pôjdeme do zápasu s tým, že ho chceme vyhrať,“ povedal útočník Samuel Buček, ktorého doplnil Bodák. „Aj keď je škoda, že sme získali šesť bodov a napriek tomu sme skončili v skupine štvrtí, tak pozitívne je, že sme nabrali sebavedomie po víťazstve s Amerikou. Super zápas sme hrali aj s Fínmi, kde výsledok nezodpovedá tomu, ako sme hrali. Myslím si, že aj Švédov môžeme dnes prekvapiť.“

Slováci už postupom do štvrťfinále splnili svoj predturnajový cieľ, ktorým bol postup medzi najlepšiu osmičku. Ťarcha zodpovednosti, ktorá ležala na hráčoch pred turnajom je už tak definitívne preč a aj to môže prispieť k uvoľnenejšiemu výkonu slovenských reprezentantov do dvadsať rokov. „Turnaj sa ešte neskončí. Bojujeme ďalej a boli by sme veľmi radi, keby sme hrali ešte tri zápasy a nie len jeden. Švédsko má síce svoju kvalitu, no my sa na tento zápas sústredíme ako na každý doterajší jeden,“ hovorí Korenčik.

Samuel BučekSamuel Buček

Kanonier napĺňa očakávania

Kľúčová v stretnutí proti Švédsku rozhodne bude aj efektivita využívania gólových šancí. V percentuálnej úspešnosti streľby sú Slováci síce len na predposlednom mieste, vyložených gólových príležitostí však Slováci veľa nezahodili a na dôvažok si Slováci našli aj svojho strelca, ktorým je s tromi gólmi Samuel Buček, ktorý súčasne so šiestimi bodmi má aj status najproduktívnejšieho hráča slovenského tímu.19-ročný útočník Chicaga Steel tým tak plní predturnajové očakávania, pretože práve od tohto pravorukého forvarda sa čakala predovšetkým chladnokrvná koncovka. 

„Som za to rád, že góly pomohli tímu a ideme do štvrťfinále. Rád by som bol tak či onak, ak by aj góly či kanadské body nazbieral niekto iný. Padlo to tentoraz na mňa. Som si vedomý, že odo mňa sa góly a body očakávajú, svoju úlohu som si ešte nesplnil celú. Nechcem to však zakríknuť,“ prezrádza odchovanec nitrianskeho hokeja.

Slováci s Bodákom, Švédi možno bez Anderssona

Deň pred štvrťfinálovými zápasmi ešte reálne hrozilo, že obe družstvá sa vo štvrťfinálovom dueli budú musieť zaobísť bez svojich kapitánov. Kým štart švédskeho kapitána a najproduktívnejšieho hráča tímu Liasa Anderssona je pre zranenie ramena naďalej otázny, slovenský kapitán Martin Bodák svojmu tímu s určitosťou pomôže. 

Otáznik nad štartom Bodáka visel po zákroku na dánskeho útočníka Nikolaja Kraga Christensena z posledného zápasu v základnej skupine, ktorý disciplinárna komisia po zápase ex post preverovala, po ktorom dospela k rozhodnutiu, ktorým Bodákovi neuložila žiaden dodatočný dištanc. „Nemyslel som si, že by to bol zákrok na dodatočný dištanc. Uznávam, že mi skĺzli ruky hore a mali to byť dve minúty, ale pred bránou je takýchto súbojov za zápas veľa,“ uzavrel Bodák.