Hráči veria v rozbeh sezóny, diváci na tribúnach im chýbajú

BRATISLAVA (SZĽH) - Koronavírus už ovplyvnil záver predchádzajúceho ročníka a v dnešnej situácii je otázne, ako bude vyzerať ten nový. Hráči veria, že budú môcť nastupovať po dvojmesačnom prípravnom období aj na súťažné zápasy. Sú pripravení nastupovať aj bez divákov, aj keď to nie je podľa nich ideálne.

Viaceré mužstvá absolvovali v piatok generálky na začiatok ligovej sezóny. Práve počas duelov oznámil premiér Igor Matovič, že sa v októbri sprísnia doterajšie opatrenia na zabránenie šírenia koronavírusu. Pre kluby ani súčasných povolených 500 divákov nie je ideálne riešenie, ďalšie obmedzenia im spôsobia ďalšie finančné problémy. „Nechcem tipovať, či sa začne extraliga podľa plánu. Bol by som rád, ak by sme už nastupovali na ligové stretnutia. Musíme si však počkať, aké opatrenia budú zavedené. Mrzí ma aj, že hráme pred skoro prázdnymi tribúnami. Diváci nám chýbajú, vždy je lepšie, ak je hľadisko plné,“ povedal bratislavského Slovana Michal Sersen a na slová kapitána nadviazal Jakub Sukeľ: „Stále verím, že sa liga začne. Bude už pomaly október a bolo by načase. Nebolo by dobré, ak by sa začiatok odložil. Sám som zvedavý, aké opatrenia príjme Ústredný krízový štáb.“

Dnes je jasné, že minimálne jeden z účastníkov Tipos ligy nebude môcť začať sezónu podľa plánu. V Nových Zámkoch zistili v mužstve dvadsať prípadov koronavírusu, tím je v karanténe a minimálne počas týždňa, v ktorom sa začne október, nebude hrať. „Musíme len vydržať a veriť, že situácia, aj zdravotná, sa rýchlo vráti do normálu. Snažím sa na neistotu nemyslieť, trénujem naplno a keď sa povie, že hráme zápas, tak ho odohrám. Diváci mi však na tribúnach chýbajú,“ hovoril Sukeľ.

A či to bolo derby? Ťažko povedať, hráme iné ligy, bola to pre nás predovšetkým príprava, v ktorej sme podali dobrý výkon.MICHAL SERSEN

Dvadsaťštyriročný rodák z Liptovského Mikuláša o súčasnej situácii často komunikuje aj s bratom Matúšom, ktorý je hráč pražskej Sparty. V Česku sa extraliga začala už v polovici septembra. „Aj v Česku je to zvláštne. Situácia je veľmi zložitá najmä v Prahe, kde rýchlo stúpajú počty nakazených. Komplikuje to aj hokejový život, plánované zápasy sa často odkladajú a hráči nevedia, či budú hrať, alebo nebudú. Súťaž začali, aj Matúš už so Spartou odohral zopár zápasov a stále je na stole otázka, či sa bude v nastúpenom trende pokračovať, alebo či sa bude všetko aj meniť,“ prezradil Jakub Sukeľ.

O neistote v dnešných časoch sa presvedčili aj hráči Bratislava Capitals. V piatok mali začínať sezónu v IceHL súbojom s Bolzanom. Taliansky tím sa však na ceste do Bratislavy ešte v Rakúsku otočil a vrátil sa domov do karantény, keďže niektorým členom mužstva diagnostikovali koronavírus. Capitals tak namiesto ostrého duelu nastúpili na prípravu so Slovanom. „Celý týždeň sme sa pripravovali na začiatok sezóny a napokon sme hrali derby. Viac by mu svedčili diváci. Verím, že raz sa podobný súboj uskutoční aj pred zaplnenými tribúnami,“ uviedol krídelník Capitals Tibor Varga.

Práve zmenený program Capitals umožnil odohrať prvé mestské derby. Slovan naposledy proti inému bratislavskému seniorskému tímu nastúpil v ročníku 1989/90, keď bol súčasťou I. slovenskej národnej hokejovej ligy a účinkovala v nej aj Slávia Ekonóm. „Nebol ani čas rozmýšľať, že je to súboj proti inému klubu z mesta, keďže sme sa dozvedeli o stretnutí len večer pred jeho začiatkom. A či to bolo derby? Ťažko povedať, hráme iné ligy, bola to pre nás predovšetkým príprava, v ktorej sme podali dobrý výkon. A to, že viacerí hráči či tréner Čada pôsobili v Slovane nehralo tiež žiadnu úlohu. V hokeji sa točia hráči i tréneri, často nastupujeme proti bývalým spoluhráčom a nenazývame to derby,“ dodal po hladkom víťazstve 4:0 Michal Sersen.