Hráči si musia slovanistický dres zaslúžiť, avizuje na štarte prípravy Róbert Döme

Hokejový Slovan začal stredajším úvodným tréningom na ľade storočnicovú sezónu. Tréner Róbert Döme má v príprave na slovenské pomery až nezvykle vysoký počet hokejistov. Ambície klubu sú opäť najvyššie.

Na rozdiel od predošlých sezón bolo mimosezónne obdobie v Slovane pokojnejšie. Aj káder sa už netvoril až počas prípravy, vďaka finančnej stabilizácii klubu vedel tréner Róbert Döme už dostatočne vopred, s kým môže a s kým nemôže počítať.

V súčasnosti majú v Slovane pod zmluvou až 34 hokejistov – 4 brankárov, desať obrancov a dvadsať útočníkov. Káder ešte nie je definitívny, v klube sa obzerajú po jednom obrancovi – ľavákovi využiteľnom aj v presilovkách – a uvažujú aj nad jedným centrom.

Tvrdá príprava s bohatým programom

V tíme sa obmenilo viacero hráčov. Z legionárov zostal brankár Kristers Gudlevskis, ktorý by mal byť jednotkou. Popri Lotyšovi bude zbierať skúsenosti Samuel Hlavaj. V ofenzíve bude mať opäť dôležitú úlohu Brant Harris. Novými tvárami sú Matt Mackenzie, ktorý by mohol byť nová defenzívna hviezda ligy, Joona Jääskeläinen, Andrew Yogan a William Rapuzzi. Všetci cudzinci by mali byť v zápasoch tí rozdieloví hráči. Zahraniční hokejisti počas najbližších dní okrem tréningov na ľade absolvujú aj testy.

„Čaká nás tvrdá príprava s bohatým programom. Máme pred sebou prípravné zápasy i vystúpenie v Lige majstrov. Vzhľadom na počet hráčov bude v tíme veľká konkurencia. Slovan musí ísť touto cestou a hráči si musia slovanistické tričko zaslúžiť,“ prizvuku tréner Róbert Döme, ktorý chce do prípravy aplikovať aj niektoré nové prvky. Avizuje iný štýl prípravy ako doteraz.

Na konci sa počíta tvrdá práca

Klubovú storočnicu by najradšej na Tehelnom poli oslávili extraligovým triumfom. Vzhľadom na kvalitu kádra bude Slovan patriť medzi ašpirantov na majstrovský titul. Na poslednú sezónu, v ktorej opory trápili mnohé zranenia, už nehľadia a pozerajú sa do budúcnosti.

„Kvalita v mužstve je. Uvidíme, ako bude vyzerať nová sezóna. Nie je to však iba o kvalite, všetko si najskôr musíme tvrdo odpracovať. Nemôžeme sa pozerať na papier. Na konci dňa sa bude počítať práca, ktorá sa odrobí nielen na tréningoch, ale aj v zápasoch. Ak bude tím pracovať naplno, potom sa úspech dostaví. Predovšetkým chceme hrať dobrý hokej pre ľudí, aby sme ich opäť prilákali na tribúny. Verím, že budú môcť chodiť,“ dopĺňa hlavný kouč Slovana, ktorého asistentom bude Ján Lipiansky. Meno druhého asistenta oznámi vedenie v najbližších dňoch.

Slovan pred začiatkom ligovej sezóny odohrá dokopy desať zápasov, z toho štyri budú v Lige majstrov. Na ďalšie tri nastúpi na turnaji v Michalovciach.

Tradičný letný štandard

Na prvom tréningu hráčom ešte odskakovali puky. Pomaly si zvykali na nový výstroj, obnovovali svoje zručnosti i pohybové návyky. „Je to typický letný štandard, aj odskakujúce puky, veď ľad zodpovedá aktuálnemu počasiu. Žiaden začiatok nie je jednoduchý a inak to nie je ani teraz,“ povedal kapitán belasých Michal Sersen.

Opora zadných radov potrebuje ešte osem ligových zápasov v novej sezóne, aby vyrovnala rekord Richarda Kapuša v počte odohraných súťažných stretnutí v drese bratislavského tímu. Bývalý kapitán a rekordný majster ich má na svojom konte 655.

Aj Sersen oceňuje, že sa tím začal formovať na rozdiel od minulosti už počas predošlej sezóny. Lídrovi mužstva je jasné, čo sa očakáva od celého tímu: „Storočnica sa oslavuje len raz, nie každý takú sezónu zažije. Káder nie je zle vyskladaný. Náš cieľ je jasný a verím, že výkony budú hodné osláv jubilea.“

Prvý tréning v novom drese absolvoval brankár Samuel Hlavaj, ktorý doteraz pôsobil v juniorskej QMJHL v drese Sherbrooke Phoenix. S mužským hokejom má minimum skúseností, prvý tréning bol aj preňho veľmi náročný.

„Do Slovana som prišiel, aby som sa zlepšoval a pobil sa o miesto v bránke. Táto sezóna bude predovšetkým o naberaní skúseností. Chcem ich získať čo najviac a popritom aj čo najčastejšie chytať,“