Hollý žartuje o odvete s kontumáciou, Humenné striehne na skúsené trio

Stret dvoch najlepších ofenzív TIPOS Slovenskej hokejovej ligy je veľkým lákadlom pre všetkých fanúšikov. Trnava a Humenné tentokrát zvedú súboj v rámci JOJ ŠPORT Slovenského pohára. Semifinále sa hrá na dva zápasy, pričom skóre z jednotlivých stretnutí sa zrátava. Ešte pred vhodením úvodného buly boja o vytúžené finále sme vyspovedali aktérov stretnutia.

Z TÁBORA TRNAVY

„Gladiátori“ sú veľmi príjemným prekvapením prebiehajúceho ročníka. Klubu z „malého Ríma“ sa darí na oboch frontoch – v lige i pohári. Do semifinále sa predrali ako najlepší tím z druhého miesta. „Máme výborné prvé dva útoky. Pohľad do tabuľky produktivity jasne dokazuje, že najmä šesť hráčov ťahá celý tím,“ hovorí o silnej stránke mužstva brankár Juraj Hollý.

Urastený rodák z Bratislavy chytá vo vynikajúcej forme a je jednou z hlavných príčin postavenia Trnavy na treťom mieste. „Posledné zápasy ma puky celkom triafajú, snáď to bude rovnako proti Humennému,“ praje si bývalý mládežnícky reprezentant Slovenska, ktorého nakopli zdravotné patálie spoluhráča. „To, že sa zranil kolega, mi dosť pomohlo. Dovtedy mi zopár zápasov nevyšlo, ale nemôžem povedať, že som chytal zle. Teraz sme iba dvaja a pravidelné vyťaženie mi vyhovuje. Mám väčšiu šancu dostať sa do formy.“

Semifinalisti sa na nedostatočnú porciu duelov sťažovať nemôžu, veď vzhľadom na pohárové povinnosti ich čaká už tretie vystúpenie v priebehu piatich dní. To si žiada poriadnu regeneráciu. „Po niektorých zápasoch Michel Miklík a Kuko (Roman Kukumberg pozn. red.) niekedy na tréning ani neprídu, oddychujú po svojom. Ale podotýkam, naozaj iba niekedy,“ so smiechom a dávkou nadhľadu žaluje na svojich tímových kolegov 31-ročný gólman.

„Nijak špeciálne však neoddychujeme. Veľa našich mladíkov hrá aj za juniorku, čiže toho majú dokonca ešte viac. Zatiaľ to kondične zvládame, je iba začiatok novembra. Uvidíme, čo bude v januári, či neodpadneme,“ pokračuje vynikajúco naladený odchovanec ružinovského hokeja.

Juraj Hollý

Juraj Hollý si uvedomuje, že sa medzi tromi žŕdkami nudiť nebude. Zdroj: Mário Bóna

V ceste do finále stojí Trnave už iba jediná prekážka – aktuálny líder druhej najvyššej súťaže z Humenného. „Na prvom mieste sú zaslúžene. Hrajú asi najorganizovanejší hokej spomedzi všetkých tímov ligy. Všimli sme si, že v Žiline hrali iba na tri päťky, ťažko povedať prečo. Ak k nám prídu v rovnakom zložení, máme veľmi slušnú šancu vyhrať,“ skladá poklonu nadchádzajúcemu súperovi a vzápätí znovu pridáva humornú vložku.

Skúsený ochranca bránkoviska je na smršť striel pripravený, dostatok roboty by mal mať takisto jeho náprotivok, veď hokejky skrížia dva najčastejšie skórujúce tímy ligy. „Filip Krasanovský je takisto vysoký brankár, navyše ako jeden z mála v tejto súťaži chytá v opačnom garde. Vzadu hrajú naozaj dobre. Posledné duely však boli dosť vylučovaní, aj to by mohlo rozhodnúť,“ zamýšľa sa Juraj Hollý.

Trnava má na úvod dvojzápasu výhodu domáceho prostredia. „Snáď vyhráme aspoň o šesť gólov, aby sme to potom mohli kontumačne skrečovať a nevycestovať. Toto je náš plán,“ smeje sa hokejista so skúsenosťami z Fínska, Česka či zámoria. Dlhý výlet na východ republiky mu jednoducho nevonia. „Cestovanie autobusom neznášam, Humenné je k tomu na konci sveta. Kiežby sme tam nemuseli ísť, ale asi sa tomu nevyhneme... Nie sme Colorado,“ vtipkuje na záver.  

POHÁROVÝ ŠTATISTICKÝ POHĽAD TRNAVY

Líder produktivity: Michel Miklík (7)

Brankár: Juraj Hollý (91,01 %)

Skóre: 14:9

Úspešnosť presilových hier: 11,11 %

Úspešnosť oslabení: 90,91 %

Z TÁBORA HUMENNÉHO

Východniari v základnej B-skupine nespoznali trpkosť porážky. Medzi kvarteto najlepších sa prebojovali po výhre nad Martinom a Breznom. S extraligovým Prešovom netradične remizovali. „Rozhodne chceme v pohári zvíťaziť. Odmenou je pekná finančná výhra, ktorá by sa mala prerozdeliť v rámci kabíny. Motivácia nám teda nechýba,“ prezrádza smelé ambície útočník Martin Krajňák.  

Jeden z ofenzívnych ťahúňov „levov“ si dobre uvedomuje silu konkurenta. „Majú veľmi kvalitné mužstvo. Vystužili obranu, čiže sú asi ešte lepší ako minulý rok,“ hovorí na margo Trnavy, ktorej prednosti sú aj na opačnej strane klziska. „V útoku si bude potrebné dávať pozor na skúsených hráčov. Navyše začíname vonku, budeme po dlhej ceste, takže to bude náročné,“ vraví ďalej 26-ročný center.

Martin Krajňák

Martin Krajňák patrí k ofenzívnym ťahúňom východniarov. Zdroj: jäzva

Zverenci hlavného trénera Martina Barana majú výborne nacvičené presilové hry, pozor si bude treba dávať takisto na disciplinovanosť. „Jedna ich špeciálna formácia je zložená práve zo spomínaných ostrieľaných hokejistov – Kukumberg, Miklík či Holovič. Bránia sa veľmi ťažko,“ priznáva prešovský rodák. Za pravdu mu dáva aj brankár Filip Krasanovský. „Na túto formáciu sme si už v ligovom dueli dávali pozor, teraz bude plán rovnaký. Ide o tím, ktorý dáva veľa gólov. Asi to bude zápas bohatý na presné zásahy a atraktívny pre oko fanúšika.“

Ruský kouč Andrej Parfjonov vytvoril z Humenného za necelé dva roky koncepčnej práce všestranne silné mužstvo. Síce sme stále iba na začiatku súťažného ročníka, no výsledky sa pomaličky začínajú dostavovať. „Sme pripravení hrať to, čo hráme od začiatku sezóny. Zatiaľ to funguje, preto nie je dôvod nič meniť. Musíme v tom pokračovať a dopadne to pozitívne,“ vyslovuje sa s potrebným zdravým sebavedomím Martin Krajňák.

Pri Laborci nič nepodceňujú. Napriek bohatému programu chcú cestovať na západ republiky plný energie. „Sobotu sme mali voľnú, aby sme po zápase mohli dostatočne zregenerovať. V nedeľu je na programe tréning a v pondelok nás už čaká cesta do Trnavy. Pomerne oddýchnutí sme,“ vracia sa k harmonogramu posledných dní Filip Krasanovský.

Filip Krasanovský

Bitku ofenzív môžu výrazne ovplyvniť výkony brankárov. Vie to aj Filip Krasanovský. Zdroj: Peter Šimurda

Veľké nasadenie a slušne zaplnený kalendár si už v tábore „levov“ vyžiadal svoju daň. Nepríjemnosti spojené s maródkou chtiac-nechtiac ovplyvnia náladu. „Hoci je atmosféra super, teraz sme mali trochu ťažšie obdobie, keďže veľa hráčov bolo zranených. Pevne veríme, že v pondelok sa aspoň niektorí vrátia po zraneniach a nastúpime v plnej sile,“ želá si v Česku narodený brankár, ktorý v ostatných mesiacoch nadobudol slovenské občianstvo.

Hlavne vo futbalovom svete sú duely hrané na odvety plné taktických manévrov. Najrýchlejší kolektívny šport je ale až príliš nevyspytateľný na to, aby k niečomu podobnému prišlo. „Budú to dva rôzne zápasy, určite nejdeme hrať na remízu. Cieľom je zvíťaziť v oboch, ideme do toho ako do každého súťažného stretnutia,“ uzatvára humenský forvard Martin Krajňák.  

POHÁROVÝ ŠTATISTICKÝ POHĽAD HUMENNÉHO

Líder produktivity: Filip Vrábeľ, Ivan Glazkov (3)

Brankár: Filip Krasanovský (98,59 %)

Skóre: 7:2

Úspešnosť presilových hier: 33,33 %

Úspešnosť oslabení: 94,44 %