HOKEJOVÝ TÝŽDEŇ V SPÄTNOM ZRKADLE: Zaujímavé zápisy Marinova, Dvorského a Chromiaka, Kelemen hráčom týždňa

V pohľade do spätného zrkadla, ktoré zostavujeme z vlastných zdrojov i správ agentúry TASR, vám neujdú najdôležitejšie momenty, ktoré sa udiali na slovenských i svetových ľadových plochách počas posledného týždňa. Opäť sme boli svedkami zaujímavých udalostí i zápasov.

 

SLOVENSKÝ HOKEJISTA TÝŽDŇA

Miloš Kelemen (HKM Zvolen). Mladý krídelník bodoval v každom z troch minulotýždňových stretnutí a momentálne ťahá sériu štyroch zápasov s minimálne bodom. Počas minulého týždňa si pripísal päť kanadských bodov za dva góly a tri asistencie. Skóroval doma proti Nitre, v tomto súboji pripravil spoluhráčom aj ďalšie dva presné zásahy. V Bratislave na ľade Slovan strelil dôležitý gól na 2:2. V úvode týždňa asistoval aj v Miškovci.

 

SLOVENSKÝ TÍM TÝŽDŇA

HKM Zvolen. Tím Petra Oremusa sa v januári bodovo dotiahol na vedúci Poprad a ukazuje, že je vážnym ašpirantom na titul. V poslednom týždni odohral tri zápasy, vyhral v Miškovci 3:2, doma nad Nitrou 6:1 a v Bratislave nad Slovanom 3:2 po samostatných nájazdoch.

 

DOMÁCA I ZAHRANIČNÁ SPRÁVA TÝŽDŇA

Bratislava by mohla byť dejiskom jednej zo základných skupín hokejových majstrovstiev sveta 2021. Slovenský zväz ľadového hokeja rozbehol rokovania s Medzinárodnou hokejovou federáciou. Vedenie SZĽH na čele s prezidentom Miroslavom Šatanom sa spojilo s čelnými predstaviteľmi IIHF v posledný utorok podvečer. Zväz mal potom tri dni na predloženie dokumentov i rozpočtu pre prípadnú organizáciu šampionátu. „Radi by sme zdôraznili, že zatiaľ nie je nič isté. Rozhodovať bude Rada IIHF.“ vysvetlil prezident SZĽH Miroslav Šatan.

Okrem Slovenska sú v hre aj organizátori z Dánska, IIHF, ktorá zdvorilo odmietla ponuku na usporiadanie zápasov z Litvy, uvažuje aj o možnosti, že celý šampionát sa odohrá v Lotyšsku. „Chceli sme ukázať hokejovému svetu, že vieme a chceme pomôcť v krízovej situácii. Urobíme všetko pre to, aby sme radu IIHF presvedčili, že Slovensko je to správne miesto na organizáciu svetového šampionátu. Máme za sebou už aj niekoľko debát s predstaviteľmi vlády, ktorí nám vyjadrili podporu,“ uzavrel Miroslav Šatan.

Rada IIHF sa na pondelňajšom zasadnutí uzniesla na zmene dejiska tohtoročného svetového šampionátu. Pôvodne ho malo od 21. mája do 6. júna usporiadať Bielorusko s Lotyšskom. Vzhľadom na súčasnú politickú a epidemiologickú situáciu v Bielorusku je však nevyhnutné šampionát presunúť do iného dejiska. Už dávnejšie zarezonoval postoj Lotyšska, ktoré odmietlo spoluorganizovať šampionát s Bieloruskom vzhľadom na súčasné kontroverzné politické dianie v Bielorusku. Vlna odporu začala silnieť aj v ďalších členských federáciách IIHF, ktoré mali vyslať mužstvá na MS do Minska. „Za súčasných podmienok nie je možné v Bielorusku zabezpečiť blahobyt pre mužstvá, fanúšikov či rozhodcov,“ uviedli vo vyhlásení členovia Rady IIHF.

 

HISTORICKÉ ŠTATISTIKY TÝŽDŇA

Útočník Liptovského Mikuláša Rudolf Huna sa stal 28. členom Klubu 500. Jubilejný 500. kanadský bod v extralige dosiahol v piatkovom zápase proti Trenčínu. V piatkovom kole zaujal aj štart mladého nitrianskeho brankára Mateja Marinova.

Vo veku 17 rokov, 7 mesiacov a 6 dní sa stal najmladším brankárom v histórii „corgoňov“ počas účinkovania v najvyššej slovenskej súťaži. Marinov zbieral v tejto sezóne prvé skúsenosti so seniorským hokejom v bránke reprezentačnej osemnástky v Slovenskej hokejovej lige. Primát najmladšieho brankára v extralige patrí Samuelovi Hlavajovi, ktorý 31. októbra 2017 nastúpil v bránke reprezentačnej dvadsiatky na duel proti Košiciam na necelých štrnásť minút vo veku 16 rokov, 5 mesiacov a 2 dni. Na striedačke tímu bol už o viac ako mesiac skôr v Žiline, vtedy si však štart nepripísal.

Vo svojom piatom vystúpení v lige v piatok proti Detve si prvý kanadský bod v súťaži pripísal útočník Banskej Bystrice Dalibor Dvorský. Vo veku 15 rokov, 7 mesiacov a 7 dní sa stal druhým najmladším hráčom histórie súťaže s kanadským bodom. V sezóne 2019/20 bol iba o päť dní mladší Šimon Nemec, ktorý sa presadil v drese Nitry v zápase 3. kola proti Liptovskému Mikulášu.

V nedeľu zaujal hetrikom do siete Liptovského Mikuláša Martin Chromiak. Krídelník sa z premiérového seniorského hetriku tešil vo veku 18 rokov, 5 mesiacov a 4 dni. Primát v štatistike najmladšieho hráča s hetrikom patrí Mariánovi Gáboríkovi, ktorý 26. septembra 1999 v stretnutí Dukly Trenčín so Skalicou skóroval dokonca pri výhre 7:1 päťkrát. Vo veku 17 rokov, 7 mesiacov a 12 dní sa vtedy postupne presadil v 15., 17., 49., 56. a 60. minúte.

 

TRÉNERSKÁ ROŠÁDA TÝŽDŇA

Tréner Miroslav Chudý skončil po mesiaci na striedačke HC '05 Banská Bystrica. Jeho nástupcom sa stal Fín Tuukka Poikonen, vo funkcii asistenta zostal Jozef Budaj. „S trénerom Chudým sme sa dohodli na ukončení spolupráce na základe návrhu klubu. Na Tuuku Poikonena sme mali dobré referencie aj od Petriho Matikainena. K tímu by sa mal pripojiť v najbližších hodinách,“ povedal Július Koval, športový manažér HC '05 Banská Bystrica. Miroslav Chudý do novembra viedol Michalovce, následne prevzal Banskú Bystricu. Bez práce ani po odchode spod Urpína dlho neostal, v súčasnosti je už trénerom účastníka SHL z Martina.

 

SMUTNÁ UDALOSŤ TÝŽDŇA

Vo veku 90 rokov zomrel dlhoročný kapitán Toronta Maple Leafs George „Chief“ Armstrong. Tím doviedol v zámorskej hokejovej NHL k štyrom titulom. „Odpočíval v pokoji George. Budeš veľmi chýbať,“ uviedol prezident klubu Brendan Shanahan. Armstrong bol kapitánom Toronta dvanásť rokov. Zo zisku Stanleyho pohára sa tešil v rokoch 1962, 1963, 1964 a 1967. Útočník, ktorý ukončil kariéru v roku 1971, je s 1118 stretnutiami rekordérom Maple Leafs. Do Siene slávy uviedli Armstronga v roku 1975.

 

PRAVIDLO TÝŽDŇA

Hokejisti v NHL musia počas tejto sezóny dodržiavať prísne opatrenia v súvislosti so šírením koronavírusu. Periodikum Montreal Gazette poskytlo niekoľko zaujímavých informácií o pravidlách, jedno z nich je zákaz hrania kariet v lietadle. Kartové hry počas letov sú pre mnohých hráčov obľúbená zábava. Ako uviedol útočník Brendan Gallagher z Montrealu Canadiens, on a jeho spoluhráči boli počas ciest zvyknutí hrať karty, pričom slovenský útočník Tomáš Tatar veľmi často prehrával: „Skutočne mi chýbajú karty a Tatarova nahnevaná tvár po prehrách.“

O tom, že porušenie pravidiel bude vedenie ligy prísne trestať, sa presvedčili hráči Washingtonu. Štyria ruskí hokejisti tímu na čele s kapitánom Alexandrom Ovečkinom sa stretli v jednej hotelovej izbe bez rúšok a okrem stotisícovej pokuty pre klub ich potrestali štvorzápasovým dištancom. „Ťažko sa mi k tomu vyjadruje, nepoznám okolnosti. Ale pravidlá sú dané, tento rok zmenili nám hráčom život. Najmä keď hráme u súpera,“ dodal Gallagher.

 

PUKY TÝŽDŇA

Vedenie zámorskej hokejovej NHL v utorok oznámilo, že dočasne stiahlo z obehu puky s mikročipmi. Dôvodom tohto kroku, len šesť dní po štarte novej sezóny, sú pochybnosti o ich kvalite. Revízia odhalila, že výrobca zhotovil puky pre novú sezónu inou metódou, ako pred ich uvedením počas minuloročných vyraďovacích bojov. Rozdiel si všimli aj hráči a tréneri. „Párkrát som si všimol, že puky majú na ľade horší sklz. Nebol som si však istý, či je to problém puku alebo plochy,“ povedal tréner Philadelphie Flyers Alain Vigneault. Priamu skúsenosť popísal aj kapitán Detroitu Dylan Larkin: „Tieto puky sa odrážajú ako chcú.“     

 

ZAUJALO NA DOMÁCEJ SCÉNE

- Dres HK Nitra v Tipos extralige si bude do konca tejto sezóny obliekať útočník Adam Dauda. Dvadsaťpäťročný Slovák začal sezónu pod Zoborom, na konci novembra zamieril do zámorskej ECHL.

- Adam Lapšanský sa po rozviazaní kontraktu s Bratislava Capitals stal hráčom HC Košice.

- Kanadský útočník Graeme Clarke sa po pôsobení v HC Nové Zámky vrátil do zámoria, jeho kariéra bude pokračovať v tíme AHL Binghamton Devils.

- Detvu nečakane opustil brankár Tomas Sholl, ktorý zamieril do AHL do tímu Texas Stars. Pod Poľanou zareagovali na tento krok angažovaním Filipa Krasanovského, ktorý nedávno ukončil pôsobenie v Liptovskom Mikuláši. Obranu Detvy vystužil ďalší bývalý hráč MHk 32 Matej Bača.

- Michalovce rozšírili svoj realizačný tím o Fína Elmu Aittolu, ktorý bude mať v Dukle Ingema na starosti videoanalýzy.

- Kanadský brankár Connor LaCouvee opustil Duklu Trenčín a pokúsi sa vybojovať si miesto v tíme Arizona Coyotes. Dukla na jeho miesto angažovala Fína Anttiho Karjalainena.

- Nitra uvoľnila brankára Adama Nagya na krátkodobé hosťovanie do Skalice a obrancu Martina Knižku do Spišskej Novej Vsi.

- Útočník Michal Čajkovič odišiel z mužstva Bratislava Capitals do kempu účastníka AHL Syracuse Crunch, novými tvárami v šatni sú Sergej Kosticyn, Michal Mrázik a Sebastián Šmída.

- Brankár Matej Bátory bude z Liptovského Mikuláša hosťovať do konca sezóny v Humennom.

- Líder SHL zo Žiliny angažoval osemnásťročného obrancu Olivera Fatula.

 

ZAUJALO NA MEDZINÁRODNEJ SCÉNE

- Obranca Erik Černák nedohral pre zranenie duel jeho Tampy Bay na ľade Columbusu.

- Columbus vymenil svojho najproduktívnejšieho hráča minulej sezóny Pierra-Luca Duboisa do Winnipegu za Patrika Laineho a Jacka Roslovica.

- Bývalého švédskeho brankára Tommyho Sala uznali vinným z jazdy pod vplyvom alkoholu a odsúdili ho na dva mesiace väzenia.

- Bielorus Andrej Kosticyn sa dohodol na zmluve s Dynamom Pardubice, kde bude chytať aj bývalý ruský reprezentačný brankár Konstantin Barulin.

- Skúsený český obranca Ondřej Němec sa dohodol s Kometou Brno na ukončení hráčskeho kontraktu.

- Niekdajší brankár Košíc či Slovana Vladislav Habal dochytá túto sezónu v Karlových Varoch.

- Slovinec Robert Sabolič sa dohodol na spolupráci s tímom SHL IK Oskarshamm.

- Tradičný medzinárodný prípravný turnaj Nemecký pohár sa uskutoční aj v rokoch 2021 a 2022 v Krefelde.

- Bývalý hráč Slovan Bratislava Zach Boychuk sa dohodol na kontrakte s Eisbärenom Berlín.