HOKEJOVÝ TÝŽDEŇ V SPÄTNOM ZRKADLE: Zásah kriminalistov v SZĽH aj koronavírus v extralige

BRATISLAVA (SZĽH) - Ani v predchádzajúcom týždni nechýbali mnohé hokejové udalosti. Veľa sa ich udialo na slovenskej scéne, viaceré na medzinárodnej. Vďaka nášmu pohľadu do spätného zrkadla, ktoré zostavujeme z vlastných zdrojov i správ agentúry TASR, vám neujdú najdôležitejšie momenty, ktoré sa udiali na slovenských i svetových ľadových plochách.

DOMÁCA UDALOSŤ TÝŽDŇA

Zásah Národnej kriminálnej agentúry v priestoroch SZĽH poriadne zarezonoval na domácej hokejovej scéne. Vedenie SZĽH na tlačovej konferencii deklarovalo, že je pripravené plne spolupracovať s vyšetrovateľmi, ktorí vyšetrujú pochybenia v súvislosti s verejným obstarávaním. Zväz chce naďalej pracovať čestne a transparentne, hoci vníma útoky skupiny ľudí, ktorým sa to nepáči. „Vo všetkých otázkach a pomoci sme boli maximálne súčinní, všetko čo vyžadovali sme poslali. Akúkoľvek pomoc sme pripravení plniť aj naďalej. Je to síce nepríjemná situácia pre slovenský hokej a aj pre mňa, ale akákoľvek zdravá vízia pre hokej musí ma pevné základy. Ja som spustil po nástupe audity všetkých zmlúv. Nie je vylúčené, že toto nie je posledné vec, čo sa udiala. Chceme, aby zväz fungoval čestne a transparentne. Niekomu sa to nepáči, aj preto nás niektorí napádajú v médiách. Ale chceme, aby slovenský hokej fungoval jasne, Miro Šatan, Ivan Pulkert a ja máme jasno. Na zväze je veľa šikovných ľudí, ktorým na hokeji záleží. Musíme si prejsť aj ťažkými časmi, s tým sme rátali. Ale veríme, že to bude lepšie,“ povedal na tlačovej konferencii výkonný riaditeľ SZĽH Peter Kruľ.

KORONAVÍRUSOVÁ DOMÁCA UDALOSŤ TÝŽDŇA

Hokejový klub HC Nové Zámky ohlásil dvadsať pozitívne testovaných členov na koronavírus. Účastník Tipos extraligy pozastavil tréningový proces, hokejisti sú v domácej izolácii. Príznaky u pozitívne testovaných sú veľmi mierne až žiadne. „Určite ste postrehli, že sme v uplynulom týždni zrušili dva prípravné zápasy proti Žilinským Vlkom. Bolo to z dôvodu, že sa u niektorých hráčov prejavili príznaky ochorenia. Z tohto dôvodu sme postupovali zodpovedne, zrušili sme tréningový proces a po piatich dňoch karantény sme všetci absolvovali testy na koronavírus. Bohužiaľ, naše obavy sa potvrdili,“ uviedol manažér klubu Imre Valášek. Klub je v úzkom kontakte s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva so sídlom v Nových Zámkoch a situáciu intenzívne rieši. Mužstvo by nemalo v piatok 2. októbra nastúpiť na úvodný duel nového ročníka vo Zvolene proti Banskej Bystrici.

ZAHRANIČNÁ UDALOSŤ TÝŽDŇA

NHL informovala o držiteľoch individuálnych ocenení za poslednú sezónu. Nemecký útočník Leon Draisaitl z Edmontonu získal Hartovu trofej pre najužitočnejšieho hokejistu základnej časti NHL i Cenu Teda Lindsaya pre najlepšieho hráča ligy podľa hlasovania samotných hokejistov. Center Edmontonu získal obidve ceny prvýkrát v kariére. V oboch prípadoch boli neúspešnými finalistami útočníci Nathan MacKinnon z Colorada a Artemij Panarin z NY Rangers. Dvadsaťštyriročný Draisaitl už skôr dostal Art Ross Trophy pre najproduktívnejšieho hráča sezóny. Za najlepšieho nováčika vyhlásili Calea Makara z Colorada, Connor Hellebuyck z Winnipegu sa stal najlepším brankárom a Norrisovu trofej pre najlepšieho obrancu získal kapitán Nashvillu Roman Josi.

ŽREB TÝŽDŇA

Po štvrťfinálových dvojzápasoch, v ktorých Slovan vyradil Topoľčany, Poprad Detvu, Michalovce Banskú Bystricu a Nitra uspela s Trenčínom, sa sformovala štvorica semifinalistov. Žreb určil, že v boji o finále sa stretnú regionálne dvojice. Slovan sa v zatiaľ neurčenom termíne stretne s Nitrou, Michalovce s Popradom. Paradoxne, regionálni rivali na seba narazili aj v základnej časti. Slovan vyhral v Nitre 7:5, Poprad v Michalovciach 2:0.

ZMENA TÝŽDŇA

Keď hráči Slovana Bratislava schádzali po druhej tretine z ľadu v odvetnom štvrťfinále Tipsport Kaufland Cupu z ľadu, netušili, aké prekvapenie ich čaká v šatni. Od trénera Romana Stantiena sa dozvedeli, že na druhý deň podvečer absolvujú namiesto predpoludňajšieho zrušeného tréningu prípravný zápas s mestským rivalom Bratislava Capitals, ktorým odpadol plánovaný domáci otvárací duel IceHL s Bolzanom, keďže výprava sa po informáciách o pozitívne testovaných hráčov na koronavírus otočila na polceste do Bratislavy späť do Talianska. Hokejisti Slovana museli zmeniť svoj piatkový program, ešte predtým však v pokojnom móde dohrali súboj s Topoľčanmi (5:0). O necelých 24 hodín nepripustili v premiérovom derby žiadnu drámu a s prehľadom vyhrali 4:0. „Nemôžeme hovoriť o derby, bol to len prvý duel oboch tímov a navyše hráme rôzne súťaže,“ povedal kapitán Slovana Michal Sersen. Capitals nastúpili na prvý zápas IceHL až v nedeľu, doma im nepomohli ani špeciálne dresy a s Viedňou prehrali hladko 2:7.

NAJRÝCHLEJŠÍ PRESUN V TÝŽDNI

V hodine dvanástej sa z „barana“ stala „líška“. Na prvé štvrťfinále Tipsport Kaufland Cup vyrukovali Michalovce na protivníka z Banskej Bystrice aj s Matejom Češíkom, ktorý sa ešte v týždni pred pohárovým štvrťfinále pripravoval s Banskou Bystricou. „V nedeľu mi Banská Bystrica povedala, že so mnou nepočíta. Moja budúcnosť bola taktiež rýchlo vybavená. Michalovce prejavili záujem a vzájomné rokovania to celé podčiarkli,“ povedal Češík a priznal, že na Zemplín pricestoval hodinu pred duelom a hneď naň aj nastúpil.

SMUTNÁ UDALOSŤ TÝŽDŇA

Vo veku 85 rokov zomrel bývalý kanadský hokejista a trojnásobný víťaz Stanleyho pohára v drese Montrealu Albert Langlois. Za Canadiens odohral štyri sezóny, pričom v rokoch 1958, 1959 a 1960 vybojoval s tímom majstrovskú trofej. Neskôr si obliekal v profilige aj dresy New Yorku Rangers, Detroitu Red Wings a Bostonu Bruins. Bývalý obranca si v NHL pripísal celkovo 497 štartov v základnej časti, v ktorých nazbieral 21 gólov a 91 asistencií. V play off pridal 53 zápasov s bilanciou gól a päť asistencií.

SMUTNÁ NEHODA TÝŽDŇA

Pri dopravnej nehode zomrel 25-ročný ruský hokejový brankár Vadim Orechov. Bývalý brankár Sibiru Novosibirsk naposledy pôsobil v tíme Dinamo Altaj vo Vyššej lige. V sezóne 2013/2014 debutoval v Kontinentálnej hokejovej lige v zápase s Atlantom Mytišči. „Bol mladý, plný energie a plánov do budúcnosti, mal skvelý zmysel pre humor. Vyjadrujeme hlbokú sústrasť Vadimovej rodine a priateľom. Spomienka na neho navždy zostane v nás,“ uviedol vo vyhlásení jeho klub.

ZAUJALO NA DOMÁCEJ SCÉNE

- Hokejové akadémie pribudnú v každom kraji do konca roka 2023, informoval po stretnutí so zástupcami samosprávnych krajov združených v SK8 prezident SZĽH Miroslav Šatan. Na ich výstavbu krajským samosprávam, okrem trenčianskej, prispeje Ministerstvo financií SR. SZĽH má v pláne i budovanie ďalšej potrebnej infraštruktúry.

- Vedenie SZĽH sa stále nedohodlo s rozhodcami na novej zmluve, aj keď im predostrelo ďalšiu ponuku. Keďže nedostalo spätnú väzbu, muselo zrušiť víkendové zápasy kadetov, dorastencov a juniorov.

- Hokejisti z dvoch najvyšších slovenských súťaží vyjadrili aj pred prvými štvrťfinálovými zápasmi Tipsport Kaufland Cupu svoj i klubový názor o prístupe štátu k slovenskému hokeju. Počas úvodných 45 sekúnd sa hráči na ľadovej ploche nezapojili do hry, ale protestne búchali hokejkami o ľad.

- Zoznam delegátov SZĽH sa rozrástol z trinástich na dvadsaťosem. Pätnásť nových funkcionárov úspešne splnilo potrebnú kvalifikáciu a prešlo skúškami na seminári v Žiline.

- Po zákroku popradského obrancu Mikea Dalhuisena bude pre problémy s roztrhnutým krížnym väzom kolena a ďalším natrhnutým pauzovať Zvolenčan Marco Halama minimálne dva mesiace.

- V Liptovskom Mikuláši pozastavili činnosť A-mužstva a juniorky, keďže výkonný výbor SZĽH zamietol prevod licencie z MHK 32, a. s. na nový subjekt ŠK 32. VV SZĽH neschválil návrh po stanovisku hlavného kontrolóra mesta Liptovský Mikuláš i preto, že v celej veci sú momentálne dve trestné stíhania klubu MHK 32.

- Obranca Ján Brejčák podpísal zmluvu na jeden rok s Banskou Bystricou, kde pôsobil aj v minulej sezóne a predtým v ročníku 2017/18.

- Ostrieľaný útočník Juraj Mikúš je na skúške v HKM Zvolen, kde nepokračuje britský legionár Mike Hammond.

- Dukla Trenčín sa dohodla na zmluve na jeden rok s talentovaným mladým útočníkom Samuelom Krajčom.

- Brankár Juraj Hollý, ktorý sa ešte nedávno pripravoval s Liptovským Mikulášom a v minulej sezóne bol dvojkou vo Zvolene, sa stal posilou Spišskej Novej Vsi.

- V prvoligovej Dubnici pokračujú útočníci Dominik Hegyi a Ronald Dvonč.

- Talentovaný Simeon Pjaták presvedčil trénera Dušana Gregora a podpísal zmluvu s klubom Vlci Žilina.

- Útočník Igor Halás sa zapojil do prípravy druholigového Trebišova.

 

ZAUJALO NA MEDZINÁRODNEJ SCÉNE

- Osemdesiatsedem hráčov Kontinentálnej hokejovej ligy je v súčasnosti infikovaných novým koronavírusom. Podľa prezidenta súťaže Alexandra Morozova od začiatku ročníka prekonalo nákazu 132 účastníkov súťaže. Prerušenie sezóny však podľa prvého muža KHL v súčasnosti nehrozí.

- V Lokomotive Jaroslavľ je už rozsiahla epidémia, na koronavírus u účastníka KHL minulý týždeň testovali pozitívne až 30 hráčov, členov realizačného tímu i zamestnancov klubu.

- Avangard Omsk bol v kontakte s Jaromírom Jágrom, Čecha chce opäť zlákať do KHL.

- Marek Hrivík a Peter Cehlárik majú v úvode švédskej ligy výbornú formu, útočníci Leksandu viedli po dvoch kolách produktivitu súťaže.

- Švajčiarska hokejová federácia sa uchádza o usporiadanie majstrovstiev sveta v roku 2026. Krajina mala pôvodne zorganizovať tohtoročný šampionát v mestách Lausanne a Zürich, no ten sa nemohol uskutočniť pre pandémiu koronavírusu.

- Najproduktívnejší obranca Montrealu v poslednej sezóne Jeff Petry podpísal s Canadiens novú zmluvu na štyri roky za 25 miliónov dolárov.

- Detroit Red Wings angažoval kanadského obrancu Marca Staala, ktorý doteraz 13 sezón pôsobil v New York Rangers. „Červené krídla“ za budúce vyrovnania tiež získali výber v 2. kole vstupného draftu 2021. V Red Wings pokračuje aj skúsený Sam Gagner.

- Ottawa nepredĺži zmluvu s brankárom Craigom Anderson, ktorý v Senators pôsobil od roku 2011 a je držiteľ niekoľkých klubových rekordov. Na listinu nechránených hráčov zaradila aj skúseného Bobby ho Ryana, ktorého chcú vykúpiť zo zmluvy.

- Pittsburgh a Florida sa dohodli na výmene známych mien, obranca Mike Matheson a útočník Colton Sceviour opustili tábor Panthers, od pittsburských tučniakov zamieril na Floridu Patric Hörnqvist.

- Vedenie San Jose Sharks potvrdil v pozícii hlavného trénera Boba Boughnera.

- Trénerský štáb v Toronte rozšíril Paul MacLean.

- Francúzsky útočník Guillaume Leclerc, ktorý začal minulú sezónu v Poprade, sa dohodol na zmluve s účastníkom najvyššej francúzskej súťaže Amiens.

- Ruský útočník Nikita Dvurečenskij, ktorý pred vyše rokom pomohol Michalovciam k postupu do extraligy, sa dohodol s kazašským klubom Saryarka Karaganda.

- Útočník Brian Ihnačák po odchode z Banskej Bystrice podpísal kontrakt na jeden rok s talianskym druholigistom z Merana, ktorý trénuje brat jeho otca Petra Miroslav Ihnačák.

- Koronavírus šarapatí aj v českej extralige, viaceré mužstvá museli odložiť svoje zápasy a nastúpiť do karantény.

- Brankár Jacob Ingham a kvarteto útočníkov Tyler Madden, Akil Thomas, Aidan Dudas a Alex Turcotte začnú sezónu v Eisbärene Berlín a následne sa presunú späť do zámoria a zapoja sa do kempu Los Angeles Kings. Oba kluby vzhľadom na vlastnícke prepojenie úzko spolupracujú.

- Vo veku 82 rokov zomrel bývalý kanadský hokejista Bob Nevin, dvojnásobný držiteľ Stanleyho pohára s Torontom.