HOKEJOVÝ TÝŽDEŇ V SPÄTNOM ZRKADLE: Slovan mužstvom, Skalický hráčom týždňa

BRATISLAVA (SZĽH) - V pohľade do spätného zrkadla, ktoré zostavujeme z vlastných zdrojov i správ agentúry TASR, vám neujdú najdôležitejšie momenty, ktoré sa udiali na slovenských i svetových ľadových plochách počas posledného týždňa. Opäť sme boli svedkami zaujímavých udalostí i zápasov.


SLOVENSKÉ MUŽSTVO TÝŽDŇA

Slovan Bratislava. Bratislavčania majú za sebou deväťbodový týždeň a po nevýraznom štarte do sezóny už stúpajú v tabuľke na vyššie pozície. Najskôr si poradili doma s Miškovcom 6:3, následne uspeli 3:1 v Detve a v nedeľu zdolali aj Košice 4:1.


SLOVENSKÝ HOKEJISTA TÝŽDŇA

Pavol Skalický (Lukko Rauma). Útočník prežíva vydarený angažmán na severe Európy. Vo dvoch stretnutiach Liigy počas minulého týždňa, ktoré delilo menej ako 24 hodín, dosiahol tri body za jeden gól a dve asistencie, dôrazne si plnil povinnosti nielen pred bránkou súpera, ale aj pred vlastnou. Celkovo v šestnástich dueloch má bilanciu 5 gólov a 9 asistencií.


DOMÁCA UDALOSŤ TÝŽDŇA

Čakanie na prvý medzištátny zápas slovenskej reprezentácie v tejto sezóne sa predĺži minimálne o ďalšie dva mesiace. Po Nemeckom pohári sa Slováci nepredstavia ani na decembrovom turnaji NaturEnergie Challenge vo švajčiarskom Vispe (14. – 18. decembra). Organizátori z krajiny helvétskeho kríža sa pre nekončiace problémy spôsobené pandémiou koronavírusu rozhodli podujatie zrušiť. „Organizácia domáceho turnaja by vzhľadom na opatrenia vo federálnej kantónnej oblasti, kde sa mal uskutočniť, bola veľmi náročná. S prihliadnutím na aktuálne dianie v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19, karanténne opatrenia a obmedzenú dostupnosť hráčov pre potreby reprezentácií sme sa rozhodli podujatie zrušiť,“ informovali Švajčiari. Zrušenú reprezentačnú prestávku pravdepodobne využijú extraligové kluby na dobehnutie zameškaného programu.

Slováci sa na turnaji mali stretnúť s domácim výberom, Lotyšskom a Nórskom. Náš národný tím tak zrejme do konca kalendárneho roka nepreverí žiadneho medzinárodného súpera. Najbližší turnaj v príprave na majstrovstvá sveta zostáva domáci februárový Kaufland Cup.


ZAHRANIČNÁ UDALOSŤ TÝŽDŇA

Rada Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) oficiálne zrušila ďalších 18 svetových šampionátov v sezóne 2020/21. Medzi nimi už raz zrušený turnaj A-skupiny I. divízie majstrovstiev sveta, ktorý sa mal budúci rok v apríli uskutočniť v Spišskej Novej Vsi a na ktorom mala slovenská reprezentácia do 18 rokov zabojovať o návrat do elitnej kategórie MS. Neuskutoční sa ani ženský šampionát A-skupiny I. kategórie MS vo francúzskom Angers, kde mali s rovnakým cieľom nastupovať slovenské reprezentantky.

Rada Medzinárodnej hokejovej federácie pri rozhodovaní konala na základe odporúčaní expertnej skupiny, ktorej členovia pravidelne monitorujú situáciu ohľadom šírenia ochorenia COVID-19. V polovici septembra IIHF zrušila prvé šampionáty v nižších vekových kategóriách, pričom zelenú dala iba juniorským MS v elitnej kategórii. O dva mesiace neskôr definitívne zrušila ďalších osemnásť podujatí vrátane všetkých nižších medzi mužmi, ženami aj hráčmi do 18 rokov. Výnimkou sú elitné kategórie.

Rada IIHF sa zaoberala aj kvalifikačnými turnajmi o účasť na ZOH 2022 v Pekingu. Obe finálové fázy - mužská aj ženská - sa mali konať v auguste 2021. Kým mužská so slovenskou reprezentáciou zostáva termínovo v platnosti (26. až 29. augusta 2021), ženská sa posunula. V auguste bude na programe predkvalifikačná fáza, v októbri 2. kolo kvalifikácie a finálové turnaje, aj so slovenskou ženskou reprezentáciou, až v novembri 2021.


OTÁZNIK TÝŽDŇA

Kde sa stretne na budúci rok od 21. mája do 6. júna hokejový svet? Budú sa majstrovstvá sveta konať popri lotyšskej Rige aj v Minsku? Nastúpia slovenskí hokejisti v Minsk Arene? Tieto otázky rezonovali v predošlých dňoch na medzinárodnej hokejovej scéne. Od augustových prezidentských volieb v Bielorusku každým dňom rastie zástup ľudí, ktorí volajú po zrušení či odložení šampionátu v Minsku. Odporcovia Alexandra Lukašenka už tri mesiace protestujú v uliciach Minska i ďalších miest a spochybňujú jeho znovuzvolenie za prezidenta. Voľby neuznávajú ani predstavitelia jednotlivých krajín. Slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok sa už vyjadril, že Alexander Lukašenko sa pre Slovensko stal nelegitímnym lídrom. V Európskom parlamente sa už spisuje petícia proti šampionátu v Minsku, pochybovačné hlasy sa objavujú aj v druhej usporiadateľskej krajine Lotyšsku. Medzičasom sa už objavili špekulácie, že by namiesto Minska zaskočila Moskva či Kanada, prípadne by sa celý turnaj odohral v Lotyšsku. Medzinárodná hokejová federácia na tieto hlasy zatiaľ nereagovala a čaká na správu od svojej špeciálnej komisie. Definitíva, či Minsk príde alebo nepríde o MS padne pravdepodobne začiatkom budúceho roka.


REŠTART TÝŽDŇA

Po viac ako mesiaci reštartovali Slovenskú hokejovú ligu, ktorej účastníci dostali od Ústredného krízového štábu SR povolenie opäť hrať a trénovať. V karanténe je ešte Spišská Nová Ves, zvyšných deväť mužstiev i reprezentačná osemnástka boli pripravené hrať. Hneď v úvode sa zrodilo prekvapenie, keď Humenné vyhralo na ľade Topoľčian 4:1. Tímy pri opätovnom vstupe do sezóny mali len minimum tréningov, hráči sa takmer mesiac pripravovali len na suchu. Z programu sezóny po pauze vypadla nadstavba, základná časť bude pozostávať z 36 kôl a následne sa odohrá play-off. Do reštartovanej sezóny vstúpili s novinkou – nastúpili v dresoch so zjednotenou predlohou a rovnakým dizajnom. Klubové logo a farby zostali zachované. „Slovenská hokejová liga má veľký marketingový potenciál, čomu napovedajú jej štatistiky. V lige sa odohrá za štandardnú sezónu vyše 200 zápasov, pričom priemer návštevnosti za posledných päť rokov je 165-tisíc divákov na sezónu. A to je publikum, pred ktorým sa oplatí ukázať i prezentovať. Všetci dúfame, že na nové dresy svojich klubov sa diváci už čoskoro budú môcť prísť osobne pozrieť na štadióny,“ povedal riaditeľ Marketingu SZĽH Peter Janovský.


POSILŇOVANIE TÝŽDŇA

Dukla Trenčín po nevydarenom vstupe do sezóny pristúpila k zmenám v kádri. Do mužstva pribudli Oliver Okuliar, ktorý začal sezónu v Liptovskom Mikuláši, zo zámoria brankár Landon Trutt, obrancovia Justin Lemcke i staronová posila Brandon Alderson, ktorý bude v Dukle mesiac hosťovať, a ofenzívna bratská dvojica Nick a Drew Shoreovci. Nové tváre zároveň majú nahradiť zranených Borisa Sadeckého, Marka Daňa, Lukáša Paukovčeka, Petra Sojčíka, Viktora Ďurinu, Michala Hlinku i Tomáša Starostu. Trenčín poslal minulý týždeň na hosťovanie do Dubnice brankára Mateja Kristína.


POTEŠUJÚCA SPRÁVA TÝŽDŇA

Prešovský zimný štadión je po viac ako dvojročnej prestávke opäť plne funkčný. Po rozsiahlej rekonštrukcii je stavba skolaudovaná a športové kluby už môžu naplno využívať ľadovú plochu. Cieľom rekonštrukcie bolo zachrániť a zrenovovať štadión, ktorý bol postavený ešte v roku 1967. Zlá technika strechy si však vynútila kompletnú odstávku štadióna. Stavebné povolenie na jeho stavebné úpravy a rekonštrukciu strechy bolo vydané v apríli 2018. O mesiac neskôr zostal objekt kompletne uzavretý. Celková cena rekonštrukcie bola 4 876 759,61 eura s DPH. Nosnou časťou rekonštrukcie štadióna bola oprava strechy s plochou 4300 štvorcových metrov, ktorá sa vyznačuje veľmi komplikovanou konštrukciou. V rámci prvej etapy boli zrekonštruované aj vstupné priestory štadióna, nové podlahy a oceľové konštrukcie pre nové vstupy do hľadiska. Osadili aj nové turnikety, pribudlo nové osvetlenie a vzduchotechnika. Vymenené boli tiež rozvody vodovodu a kanalizácie a sociálne zariadenia. Na fasáde pribudli nové hliníkové presklenia a vstupy. Rekonštrukciou prešlo aj hľadisko, ktoré je v súčasnosti pripravené na montáž 3600 sedadiel.

 


SMUTNÁ UDALOSŤ TÝŽDŇA

Vo veku 43 rokov tragicky zahynul český obranca Michal Šafařík. Odchovanec Vsetína začínal seniorskú kariéru počas zlatej éry hokeja na Valašsku, s klubom oslavoval dva tituly. V roku 2003 zažil majstrovské oslavy aj so Slovanom Bratislava, neskôr pôsobil aj v Zlíne, Plzni, Olomouci, Komete Brno, Chrudime. Kariéru ukončil opäť vo Vsetíne.


ZAUJALO NA DOMÁCEJ SCÉNE

- Po dvoch neodohraných zápasoch v Detve a Košiciach nastúpili hokejisti Liptovského Mikuláša v stredu na duel vo Zvolene a odvrátili hrozbu vylúčenia zo súťaže.

- Miroslav Chudý skončil v pozícii hlavného trénera tiposextraligového účastníka HK Dukla Ingema Michalovce, jeho nástupcom sa stal Fín Tomasz Juhani Valtonen.

- Novou posilou extraligového HC Mikron Nové Zámky sa stal obranca Michal Roman, krátkodobý kontrakt podpísal aj Oliver Fatul.

- Vicemajster sveta 2014 Jyri Marttinen sa dohodol na zmluve s Detvou.

- Richard Zedník posilnil realizačný tím HC '05 Banská Bystrica, stal sa asistentom hlavného trénera Norberta Javorčíka.

- Slovanu Bratislava budú dlhšie pre zranenia chýbať Samuel Buček a Jakub Sukeľ.

- Minimálne do decembra nebude trénovať pre zdravotné problémy Daniil Fominych z Nitry, minimálne štyri týždne bude trénerovi Antonínovi Stavjaňovi chýbať aj kapitán Branislav Mezei.

- Záverečnú fázu prípravy na juniorský šampionát v Kanade odštartuje slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov izolovaným kempom vo Zvolene, do ktorého 30. novembra nastúpi 40 hráčov a 5 brankárov.

- Projekt centralizovanej prípravy hráčov do 18 rokov bude pokračovať po pauze spôsobenej pandémiou koronavírusu napriek zrušeniu aprílového turnaja A-skupiny I. divízie MS v Spišskej Novej Vsi.

- Po hosťovaní v Trenčíne sa do Žiliny vrátil František Skladaný, Vlci podpísali zmluvu aj s odchovancom Matúšom Korbášom.

- Novými akvizíciami tímu SHL z Levíc sa stali bratia Richard a Róbert Hunovci i útočník Erik Čaládi. V Leviciach bude na hosťovaní zo Spišskej Novej Vsi do 31. januára 2021 Lukáš Novák.

- Spišská Nová Ves, ktorá by po karanténe mala od stredy opäť hrať v SHL, podpísala zmluvu s Františkom Kokym.

- Prvoligový Martin posilnil brankár Christián Pavlas.

- Dres Topoľčian si bude do konca sezóny obliekať útočník Róbert Varga, ktorý naposledy pôsobil v Bratislave Capitals.


ZAUJALO NA MEDZINÁRODNEJ SCÉNE

- V prostredí NHL sa špekuluje, že Zdeno Chára, ktorý nemá podpísanú novú zmluvu s Bostonom, by sa mohol vrátiť do New Yorku Islanders, kde začínal kariéru.

- Nemecká DEL už pozná presný termín začiatku novej sezóny, prvé zápasy sa budú hrať 17. decembra, mužstvá rozdelili do dvoch geografických skupín, v základnej časti odohrajú 38 zápasov.

- Jokerit Helsinki sa dohodol s Mikkom Lehtonenom na ukončení spolupráce a odchode obrancu do kempu Toronta Maple Leafs.

- Rasmus Hämäläinen, ktorý nedávno opustil Nové Zámky, sa dohodol na zmluve so SaiPou.

- Švajčiarsky obranca s bohatými reprezentačnými skúsenosťami Felicien DuBois oznámil, že po tejto sezóne ukončí kariéru.

- Až šesť mužstiev sa pre finančné problémy spôsobené koronakrízou odhlásilo z nového ročníka zámorskej ECHL.

- Hotel z Dallasu zažaloval Edmonton Oilers pre nevyplatené účty vo výške 55-tisíc eur za ubytovanie počas dvoch výjazdov.

- Olomouc angažoval útočníkov Jakuba Valského a Silvestra Kuska. 

- Trenčiansky odchovanec Matúš Hlaváč bude z Olomouca hosťovať v Třebíči.