HOKEJOVÝ TÝŽDEŇ V SPÄTNOM ZRKADLE: Rybár po dvoch shutoutoch hráčom a deväťbodová Banská Bystrica mužstvom týždňa

V pohľade do spätného zrkadla, ktoré zostavujeme z vlastných zdrojov i správ agentúry TASR, vám neujdú najdôležitejšie momenty, ktoré sa udiali na slovenských i svetových ľadových plochách počas posledného týždňa. Opäť sme boli svedkami zaujímavých udalostí i zápasov.

 

SLOVENSKÝ HOKEJISTA TÝŽDŇA

Patrik Rybár (Kärpät Oulu). V troch minulotýždňových stretnutiach inkasoval Patrik Rybár vo fínskej Liige iba jediný gól z hry. Prekonal ho iba Ahti Oksanen z KooKoo v zápase, ktorý Oulu prehralo až po samostatných nájazdoch 1:2. V dueloch s Vaasan Sport i SaiPa Lappeenranta ho už nedokázali hráči súpera prekonať, oba súboje vyhral Kärpät zhodne 2:0. Na ľade Vaasanu mal 31 úspešných zákrokov, doma proti SaiPe mu na nulu stačilo 22 zákrokov.

 

SLOVENSKÝ TÍM TÝŽDŇA

HC '05 Banská Bystrica. Tím spod Urpína má za sebou deväťbodový týždeň, počas ktorého zdolal dvakrát na domácom ľade v azyle vo Zvolene Nitru a uspel i v Trenčíne. Nitrania sú pre „baranov“ obľúbení súperi, veď s nimi bodovali už tridsaťkrát v rade a v predošlom týždni im dali dokopy trinásť gólov.

 

DOMÁCA UDALOSŤ TÝŽDŇA

Banskobystrický útočník Dalibor Dvorský sa stal vo veku 15 rokov, 7 mesiacov a 18 dní historicky najmladším strelcom najvyššej slovenskej hokejovej súťaže. Bradatý rekord Mariána Gáboríka zo sezóny 1997/98 prekonal v utorňajšom stretnutí dohrávaného 10. kola extraligy, v ktorom „barani“ zdolali HK Nitra 6:1. Dvorský sa pritom len nedávno stal druhým najmladším korčuliarom, ktorý kedy brázdil slovenské extraligové klziská v ére samostatnosti. Pred vyše troma týždňami nastúpil na duel za Banskú Bystricu proti Novým Zámkom, pričom na ľade strávil 15 minút a 38 sekúnd. V deň zápasu mal 15 rokov, 6 mesiacov a 24 dní. Za lídrom v tabuľke historicky najmladších korčuliarov s extraligovým štartom Andrejom Podkonickým z ročníka 1993/94 zaostal o necelé dva mesiace.

 

ZAHRANIČNÁ SPRÁVA TÝŽDŇA

Slovenskí hokejoví reprezentanti nastúpia vo svojom úvodnom zápase na tohtoročných majstrovstvách sveta v Rige proti Bielorusom. Duel je na programe v otvárací deň turnaja, v piatok 21. mája o 19.15 SELČ (20.15 miestneho času) v Olympijskom športovom centre. Po dni voľna ich čaká v základnej A-skupine dvojzápas, v nedeľu 23. mája od 11.15 SELČ si zahrajú s Veľkou Britániou a o 28 hodín neskôr nastúpia proti Rusku. Po dvoch dňoch pauzy, 27. mája o 15.15 SELČ sa stretnú Slováci so Švajčiarskom a 29. a 30. mája si zmerajú sily zhodne o 19.15 SELČ najprv s Dánskom a potom so Švédskom. Boje v základnej skupine uzavrú v utorok 1. júna derby s Českom (15.15 SELČ). Všetky stretnutia A-skupiny odohrajú v Olympijskom športovom centre, B-skupina sa uskutoční v hlavnej Aréne Riga. Vyraďovacia časť sa začne vo štvrtok 3. júna a finále sa uskutoční v nedeľu 6. júna.

MS 2021 sa mali pôvodne konať v Rige a Minsku. Rada IIHF však 18. januára odobrala Bielorusku spoluorganizátorské práva pre obavy o bezpečnosť účastníkov vzhľadom na súčasnú politickú a epidemiologickú situáciu v krajine. Ako náhradné dejisko pripadali do úvahy Bratislava aj dánsky Herning, v hre bola tiež možnosť, že sa celý šampionát odohrá len v jednej krajine, aby sa minimalizovalo cestovanie a problémy spojené s pandémiou koronavírusu. Po návšteve delegácie IIHF v Rige sa napokon exekutíva federácie rozhodla, že celý turnaj bude hostiť lotyšská metropola.     

 

ČÍSLO TÝŽDŇA

1565.

duel v NHL odohral Zdeno Chára a dostal na prvé miesto v počte stretnutí medzi obrancami narodenými v Európe.

 

PROJEKT TÝŽDŇA

Slovenský zväz ľadového hokeja rozšíril kapacitu centralizovaného projektu prípravy hráčov do 18 rokov v Piešťanoch. Vyše tri desiatky mladých slovenských hráčov tak majú možnosť aj v čase pandémie koronavírusu hokejovo napredovať. Pandémia pribrzdila rast mnohých mladých hokejistov, zastavila mládežnícke súťaže a obmedzila tréningový proces. Aj preto sa SZĽH rozhodol pomôcť a rozšíriť rady projektu SR 18. Tím pod trénerským vedením Ivana Feneša pôsobí v Slovenskej hokejovej lige a svoje domáce zápasy hráva na piešťanskom zimnom štadióne. Hráči od 15 do 18 rokov sa v mužskom hokeji nestratili a k cenným skúsenostiam pridali zatiaľ štyri víťazstvá - 3:2 po nájazdoch nad Humenným, 5:4 po nájazdoch v Spišskej Novej Vsi, 4:3 po predĺžení v Leviciach a 6:5 nad Dubnicou. Dokopy odohrali 21 súťažných zápasov, z toho tri v juniorskej extralige, vlani za rovnaké obdobie o vyše tridsať viac. „Projekt je pre chlapcov z mladších reprezentácií akýsi ostrov nádeje, ktorý poskytuje nielen tréningy a individuálny rozvoj, ale aj zápasovú prax,“ uviedol hlavný tréner osemnástky Ivan Feneš. Tréneri dbajú v Piešťanoch na pravidelnú mentálnu prípravu i vzdelávanie. Na dennej báze s hráčmi zdokonaľujú individuálne činnosti, pracujú na skvalitnení rôznorodých detailov, na ktoré v rámci tréningov v klube, doma ani v zahraničí, nie je veľa času.

 

FINANČNÁ SPRÁVA TÝŽDŇA

Švajčiarski organizátori vlaňajších MS v hokeji dosiahli zisk napriek tomu, že šampionát sa pre pandémiu kroronavírusu neuskutočnil. Pomohla im k tomu poistka, ktorú pre takýto prípad uzavreli. Náklady na šampionát dosiahli 37 miliónov frankov, po vyplatení poistky vyúčtovali organizátori zisk 13,4 milióna. Neuskutočnený šampionát bol, paradoxne, finančne úspešnejší ako MS vo Švajčiarsku v roku 2009. Vtedy organizátori zaznamenali zisk 3,1 milióna frankov.

 

KORONAVÍRUSOVÁ SPRÁVA TÝŽDŇA

Vedenie NHL dôsledne dodržuje protokoly na zabránenie šírenia ochorenia choroby Covid-19. V poslednom týždni museli nútene pauzovať až hráči piatich tímov – Vegas Golden Knights, New Jersey Devils, Buffala Sabres, Minnesoty Wild i Colorada Avalanche. V predošlých týždňoch pauzovali už aj hráči Dallasu a Caroliny. Vedenie NHL pravidelne updatuje aj Covid-listinu hráčov, ktorí nemôžu hrať zápasy. Momentálne sú na nej štyri desiatky hokejistov vrátane obrancu Dallasu Andreja Sekeru. Vedenie súťaže navyše nariadilo odstrániť plexisklá spoza striedačiek, aby zabezpečilo lepšie prúdenie vzduchu. Tímy navyše nesmú vstúpiť do arén skôr ako 105 minút pred začiatkom stretnutia, predzápasové porady sa musia konať online, v šatniach musia byť medzi hráčmi minimálne 1,8-metrové rozostupy.

 

HYMNA TÝŽDŇA

Ruským hokejistom budú počas majstrovstiev sveta v lotyšskej Rige hrať pred stretnutiami populárnu vojnovú pieseň Kaťuša. Rusko dostalo trest od Svetovej antidopingovej agentúry, ktorý už potvrdil aj športový arbitrážny súd (CAS). Až do decembra 2022 nemôžu ruskí športovci štartovať na svetových šampionátoch a olympijských hrách pod národnou vlajkou a na podujatiach im hrať nesmú hrať štátnu hymnu. „Kaťuša bude našou hymnou. Detaily dresov sa práve špecifikujú. Touto témou sa bude Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) zaoberať na valnom zhromaždení 10. februára,“ citovala agentúra TASS zdroj z prostredia Ruského hokejového zväzu. Rusko už nastúpilo v pozícii nezávislého tímu bez štátnej vlajky i hymny na zimných olympijských hrách 2018 v Pjongčangu, ktoré vyhralo.

 

KONFLIKT TÝŽDŇA

New York Rangers už nepočíta s Tonym DeAngelom. Generálny manažér Jeff Gorton potvrdil, že 25-ročný obranca si už dres „jazdcov“ v NHL neoblečie. Podľa agentúry AP nie je dôvod jasný, ale zrejme išlo o disciplinárne previnenie. Magazín The Athletic či New York Post uviedli, že DeAngelo sa dostal do konfliktu s brankárom Alexandarom Georgijevom. Brankárovi mal po jednom z neúspešných zápasov nadávať, nazývať ho imigrantom a následne ho aj fyzicky napadnúť. „Povedali sme mu, že čo je veľa, to je veľa, musíme sa pohnúť ďalej,“ uviedol Gorton. DeAngelo podpísal pred touto sezónou novú zmluvu na dva roky v hodnote 9,6 milióna dolárov. V úvodnom zápase ročníka s Islanders sa nechal hlúpo vylúčiť a tréner David Quinn ho nakrátko vylúčil zo zostavy. Podľa Gortona sa cez to doteraz nepreniesol a to sa podpísalo pod jeho správanie. Zároveň však vylúčil, že by ho Rangers vykúpili zo zmluvy: "Snažíme sa pre neho nájsť nové pôsobisko."

 

BIZARNOSŤ TÝŽDŇA

Kanadský obranca Jordan Murray pred súbojom svojho tímu proti Avangardu Omsk ukradol hokejku ofenzívnej hviezdy súpera Iľju Kovaľčuka a vedenia Dinama Riga s ním následne rozviazalo zmluvu. Dvadsaťosemročný Kanaďan do prázdnej šatne súpera vošiel po predpoludňajšom rozkorčuľovaní a hokejku sa snažil ukryť v útrobách arény. Jeho čin odhalili bezpečnostné kamery. Murray si už medzičasom našiel angažmán vo švédskom HV 71 Jönköping.

 

ZAUJALO NA DOMÁCEJ SCÉNE

- Útočník Košíc Michal Chovan nastúpil v piatok na svoj 600. zápas v extralige.

- Hokejový Slovan po ukončení spolupráce s Andrejom Makarovom angažoval na brankársky post skúseného Lotyša Kristersa Gudlevskisa, ktorý chytal doteraz vo Villachu a má aj skúsenosti z NHL a KHL. Slovan získal do útoku aj útočníka Anthonyho Pelusa, ktorý v minulom ročníku pôsobil v AHL v Bakersfielde.

- Banská Bystrica sa rozhodla uvoľniť obrancu Daniela Dema, ktorého rýchlo angažoval Poprad.

- V kádri Nitry už nefiguruje útočník Mathieu Foget, keďže z oboch strán sa nenaplnili očakávania spolupráce.

- Mladý útočník Samuel Rehák požiadal o uvoľnenie z Nových Zámkov a vrátil sa do materskej Žiliny. 

- Spišská Nová Ves angažovala 24-ročného útočníka Dixona Bowena, ktorého im z Univerzity Severná Dakota odporúčil aj slovanista Brendon O’Donnell. V klube skončil Brett Stovin, ktorý prišiel na Spiš nepripravený.

- V drese prvoligových Topoľčian sa objavili aj brankár Richard Noskovič, ktorý má striedavý štart zo Slovana, a obranca Karol Korím, ktorý ukončil pôsobenie v Detve.

- Humenné angažovalo do obrany mladého Rusa Vladimira Serova.

- Skalica si z Trnavy stiahla útočníka Dávida Jaša.

 

ZAUJALO NA MEDZINÁRODNEJ SCÉNE

- Róbert Lantoši sa strelecky presadil hneď v prvom zápase novej sezóny AHL, gólom pomohol Providence k výhre nad Bridgeportom 4:1.

- Washington poslal obrancu Martina Fehérváryho na farmu do AHL do Hershey Bears.

- Vedenie NY Rangers povolalo z farmy v Hartforde do „taxi tímu“ brankára Adama Húsku, opačným smerom poslalo Keitha Kinkaida.

- Útočník Maxim Čajkovič sa pripojil k tímu AHL Syracuse Crunch.

- Lukáš Cingel predĺžil o ďalšie dva roky zmluvu s Hradcom Králové.

- Bývalý tréner Slovana Bratislava Roman Stantien povedie český prvoligový tím VHK Robe Vsetín.

- Columbus musel zaradiť brankára Elvisa Merzlikinsa z bližšie nešpecifikovaných dôvodov na listinu zranených hráčov.  

- Český brankár Caroliny Petr Mrázek má za sebou operáciu palca pravej ruky, čaká ho nešpecifikovaná absencia.

- Vo veku 83 rokov zomrel v nedeľu šesťnásobný víťaz Stanleyho pohára Ralph Backstrom.

- Vedenie ženskej hokejovej WNHL zrušilo vyraďovaciu časť sezóny, ktorú mali dohrať v bubline v Lake Placid. Dôvod bol šíriaci sa koronavírus medzi hráčkami.

- V prípade účasti hokejistov z NHL bude generálnym manažérom Kanady na olympijskom turnaji v Pekingu Doug Armstrong, ktorý už túto prácu robil aj vo Vancouveri 2010 a Soči 2014.

- Miškovec angažoval do ofenzívy Švéda Davida Rundqvista a Američana Jacka Walkera.

- Čech Jakub Sedláček, ktorý začal sezónu v Košiciach, dochytá ročník v rakúskom Villachu.