HOKEJOVÝ TÝŽDEŇ V SPÄTNOM ZRKADLE: Potvrdený vznik Asociácie profesionálnych hokejových klubov a likvidácia Pro-Hokeja, Košiciam opäť pomohol dlhoročný partner

BRATISLAVA - Aj predchádzajúci týždeň bol bohatý na rôzne hokejové udalosti. Veľa sa ich udialo na slovenskej scéne, viaceré na medzinárodnej, kde pútal pozornosť predovšetkým reštart NHL. Najzaujímavejšie udalosti a správy Vám opäť prinášame v našom týždňovom pohľade do spätného zrkadla. 

 

DOMÁCA UDALOSŤ TÝŽDŇA

Oceliarenská spoločnosť US Steel opäť podala pomocnú hokeju košickému hokeju. Aj keď sa dostala v posledných mesiacoch do ťažkostí, napokon prispela pre HC Košice sumou 860-tisíc eur. „Oceliari“ teraz môžu splatiť staré dlhy, ktoré priznali vo výške 330-tisíc eur, a vstúpiť do novej sezóny s čistým štítom. Vedenie klubu pôvodne hovorilo o rôznych kritických scenároch, keďže hlavný partner sa rozhodol znížiť finančnú podporu. Zachrániť situáciu mala pôvodne finančná zbierka, cieľom bolo získať 700-tisíc eur. Aj vďaka vyše 9-tisícovému vkladu mesta Košice z posledného júlového dňa sa na transparentnom účte dokázalo do konca siedmeho mesiaca roka vyzbierať len necelých 7 % potrebnej finančnej sumy, dotácia od oceliarskeho giganta preto klub vytrhla z biedy. HC Košice sa už skôr prihlásili do novej tipsportligovej sezóny, rovnako ako aj do všetkých mládežníckych súťaží. „Prostriedky použijeme na zabezpečenie chodu mládeže, A-tímu a postupné vyrovnanie všetkých záväzkov,“ sľúbil prezident HC Košice Július Lang. „Podpora od nášho generálneho partnera nám pomôže odohrať sezónu, ktorej cieľom bude zachrániť hokej v Košiciach. Tomu prispôsobíme všetky aspekty nášho fungovania. Oslovíme ďalších potenciálnych partnerov s ponukou na spoluprácu a veríme, že sa nám podarí získať ďalších podporovateľov.“

 

ZAHRANIČNÁ UDALOSŤ TÝŽDŇA

Po štyri a polmesačnej prestávke zapríčinenej pandémiou koronavírusu sa opäť reštartovala zámorská NHL. Do bojov o Stanleyho pohár sa zapojilo 24 mužstiev – po dvanásť z každej konferencie – a osem Slovákov (Jaroslav Halák, Zdeno Chára v Bostone, Tomáš Tatar v Montreale, Martin Fehérváry a Richard Pánik vo Washingtone, Andrej Sekera v Dallase, Erik Černák v Tampe Bay, Martin Marinčin v Toronte). Najlepšie štyri tímy z oboch konferencií majú istú účasť v 1. kole play-off a momentálne hrajú v skupine o nasadenie. Zvyšných 16 klubov hrá o postup do konferenčného štvrťfinále v predkole na tri víťazné zápasy. Hrá sa na štadiónoch v Toronte a Edmontone. V hotelových izbách v oboch mestách bývajú hráči po jednom. Obe „bubliny“ ponúkajú štrnásť reštaurácií pre hráčov a členov realizačných tímov, k dispozícii je aj donášková služba. Liga nič nepodceňuje, hráči v oboch kanadských mestách musia denne podstupovať testy na ochorenie COVID-19. „Život v bubline je ako trvalý trip na klziskách súperov,“ tvrdí tréner Bostonu Bruce Cassidy. Hoci zápasy prídu o fanúšikovskú atmosféru, viacerí zámorskí experti sa zhodli, že tohtoročné boje o Stanleyho pohár môžu byť jedny z najkvalitnejších za ostatné roky. Tímom sa počas vynútenej prestávky totiž stihli doliečiť zranení hráči. 
Hneď v úvodný deň zaujal výkon útočníka Chicaga Davida Kubalíka, ktorý zatienil vo vzájomnom súboji hviezdu Edmontonu Connora McDavida. Čech prispel k výhre „čiernych jastrabov“ v prvom súboji predkola 6:4 dvoma gólmi a troma asistenciami. Dvadsaťštyriročný krídelník sa stal prvým hráčom histórie NHL, ktorý vo svojom debute v play-off nazbieral päť kanadských bodov. Kubalík je kandidátom na zisk Calderovej trofeje pre najlepšieho nováčika sezóny. 

 

TAJOMSTVO TÝŽDŇA

Zástupcovia klubov Tipsport Ligy sa stretli vo Zvolene, aby vybrali nástupcu Richarda Lintnera na čele svojej marketingovej spoločnosti. Do výberového konania sa prihlásilo 34 uchádzačov, vo finále predstúpili pred kluby Matúš Parízek, Ondrej Klokoč a Aneta Budi. Verejnosť sa meno nového šéfa marketingu po výberovom konaní nedozvedela, keďže dočasne poverený riaditeľ Pro-Hokeja Imre Valášek nemal na zverejnenie jeho mena oprávnenie. „Zhodli sme sa na novom šéfovi, meno si však ešte necháme pre seba. Každý uchádzač bol niečím zaujímavý a iný. Ale zhodli sme sa jednotne,“ povedal Valášek. Medzičasom už prezident banskobystrického HC ´05 Juraj Koval prezradil v rozhovore pre denník Šport viaceré novinky, o ktorých sa síce v hokejových kruhoch vedelo, ale čakalo sa na ich oficiálne oznámenie. Stalo sa tak dosť netradične. Aneta Büdi bude riaditeľka nového subjektu – Asociácie profesionálnych hokejových klubov (APHK). „Chcela by som vytvoriť fungujúci profesionálny prvok a dostať do diania veľkých partnerov. Dúfam, že moje skúsenosti budú prínosom pre celé dianie,“ hovorila po rokovaní vo Zvolene Aneta Büdi. Spoločnosť APHK založili tipsportligisti, jej akcionárom zatiaľ nie je Slovan Bratislava, ktorý je stále ešte v transformácii. Predsedom predstavenstva APHK je Miroslav Kováčik, v predstavenstve sedia aj Juraj Koval z Banskej Bystrice a Martin Burinský z Michaloviec, členmi dozornej rady sú Ľudovít Jurínyi z Popradu, Róbert Ľupták z Detvy a Gabriel Horváth zo Zvolena. Spoločne so založením APHK 22. júla sa kluby rozhodli zrušiť Pro-Hokej, v súčasnosti sa čaká na potrebné úkony, aby sa začala likvidácia tejto akciovej spoločnosti. Viaceré procesné úkony sú potrebné ešte urobiť aj v súvislosti s registráciou APHK na príslušnom súde. 
      

ROZHOVOR TÝŽDŇA

Craig Ramsay chce ďalej pomáhať slovenskému hokeju a uvažuje o viacerých formách spolupráce. Šesťdesiatdeväťročný Kanaďan v exkluzívnom rozhovore pre HockeySlovakia.sk nevylúčil, že by sa vrátil k reprezentácii ako asistent alebo konzultant. Ramsay je od záveru februára v Spojených štátoch amerických a pre pandémiu koronavírusu nemohol dokončiť misiu pri slovenskej reprezentácii. Zmluva, pôvodne uzavretá do augustovej olympijskej kvalifikácie, je dnes zmrazená. Po dohode s členmi vedenia SZĽH sa Craig Ramsay vzdal platu v prospech akútnych potrieb slovenského hokeja v krízovom období. „Prisľúbil som, že Slovensku pomôžem prebojovať sa z kvalifikácie na zimné olympijské hry. Stále mám svoj sľub na mysli. Som otvorený rôznym návrhom na spoluprácu. Ochotne by som sa vrátil na Slovensko a bol možno asistent alebo pracoval ako pomocník. Keďže vždy som si užíval čas strávený na Slovensku, bol by som otvorený takejto diskusii,“ rozhovoril sa Craig Ramsay v exkluzívnom videu pre hockeyslovakia.sk z pohodlia svojho domova v Tampe. „Ak sa mám vrátiť ešte do diania a urobiť niečo v hokejovom svete, tak iba po návrate na Slovensko,“ dodal. 

 

PRESTUPY TÝŽDŇA

Aj keď už mal víťaz posledných troch kompletne odohraných ročníkov Tipsport Ligy a líder predčasne ukončenej sezóny 2019/2020 dohodnutých viacerých hráčov, vedenie HC ´05 Banská Bystrica ich mená oficiálne začalo zverejňovať až v predošlých dňoch. Novými posilami sa stali aj maďarský brankár Ádam Vay a kanadský center Josh Winquist. Obaja hráči podpísali kontrakt do konca sezóny 2020/21. Dvadsaťšesťročný Vay bol v sezóne 2018/2019 v drese Miškovca najlepším brankárom Tipsport ligy, uplynulý ročník strávil v druholigovom švédskom klube Västerviks IK. Rovnako starý Winquist odohral uplynulú sezónu za Toledo v ECHL. 
Do kádra „baranov“ pribudli aj kanadský obranca Nick Welsh a útočníci Marek Sloboda, Vladimír Vybiral a Filip Vašaš. Pod Urpínom budú nastupovať aj štyria mladíci Adrián Zubák, Adam Žiak, Alex Tamáši a Miloš Fafrák, v mužstve nebudú chýbať ani kapitán Ivan Ďatelinka, ďalší skúsený obranca Marek Biro, ako aj útočníci Martin Kriška, Matej Češík a Michal Kabáč.

 

OMYL TÝŽDŇA

V piatok sa na oficiálnom webe Kontinentálnej hokejovej ligy objavil v profiloch niektorých hráčov dátum úmrtia. Vedenie súťaže rýchlo zareagovalo na upozornenia, za technickú chybu sa ospravedlnilo a administrátori webu ju rýchlo odstránili. Profily niektorých hokejistov uvádzali dátum úmrtia 1. januára 2001. „V prestávke medzi sezónami pokračujú práce na modernizácii oficiálnej webovej stránky KHL. Ospravedlňujeme sa za technickú chybu, pre ktorú sa v profiloch hráčov zobrazili nepresné informácie. V súčasnosti je prístup na stránku obnovený a funguje v plnom rozsahu,“ zareagoval manažment súťaže. 

 

KORONAVÍRUSOVÉ SPRÁVY TÝŽDŇA

Viac ako desať českých hráčov a členov realizačného tímu českej reprezentácie do 20 rokov malo po troch výhrach v prípravných zápasoch proti slovenskej dvadsiatke v Brne pozitívne testy na koronavírus. Po zverejnení prvých správ z Česka išli do karantény všetci členovia slovenskej juniorskej reprezentácie, testy u jedného z nich ukázali prítomnosť vírusu SARS-CoV-2. Slováci prehrali v Brne tri duely 2:6, 0:4 a 1:3. Koronavírus sa už medzičasom vyskytol aj v českej reprezentácii do 17 rokov i vo viacerých tímoch druhej najvyššej súťaže. Český zväz pre pandemickú situáciu zrušil aj augustový turnaj Euro Hockey Tour i kempy mládežníckych reprezentácií. 

 

ZAUJALO NA DOMÁCEJ SCÉNE

  • Dukla Ingema Michalovce zaplnila posledné miesto svojej zostavy legionárom, z Trenčína angažovala produktívneho kanadského obrancu Graema McCormacka.
  • Novou posilou účastníka slovenskej najvyššej hokejovej súťaže HK Nitra sa stal Andrej Šťastný. Jeho spoluhráčom bude aj obranca Jake Cardwell, s ktorým sa v minulej sezóne krátko stretol v kabíne Banskej Bystrice. Šťastný v novembri zamieril do Zvolena. Na zmluve s Nitranmi sa dohodol aj 21-ročný obranca Martin Bodák, pod Zoborom budú hrať aj Martin Vitaloš a Roman Žitný. 
  • Jeden zo zahraničných hokejistov tímu Bratislava Capitals mal pozitívny test na koronavírus a účastník rakúskej ligy ICE-HL začne prípravu na novú sezónu 5. augusta bez neho. Nakazený hráč doteraz nebol v kontakte so žiadnym iným hokejistom Capitals, ani s niektorým členom realizačného tímu. K tímu sa pripojí po vyliečení a dvoch opakovaných negatívnych testoch na COVID-19.
  • Druhým Švédom v histórii v klube HKM Zvolen sa stal brankár Robin Rahm. Pod Pustým hradom vytvorí dvojičku s Adamom Trenčanom. S prípravou na novú sezónu už začali všetci slovenskí hráči HKM, na úvodnom zraze ich minulý pondelok privítalo trénerské trio Peter Oremus, Andrej Kmeč a Andrej Podkonický. Upútať ich výkonmi a získať zmluvu sa pokúšajú útočník Patrik Halama a obranca Andrej Klein.
  • Útočník Michael Vandas bude aj v nasledujúcom súťažnom ročníku pôsobiť v HK Poprad. Zmluvy s Podtatrancami predĺžili aj český obranca Petr Ulrych i ďalší defenzívny hráč Dominik Kramár. Český obranca Jakub Müller súhlasil so skúšobným kontraktom s Popradom a klub získal aj skúseného zadáka Adama Drgoňa. 
  • Najlepší strelec druhej najvyššej fínskej súťaže Rasmus Hämäläinen prestúpil z Ketterä do Nových Zámkov a mal by byť cennou posilou ofenzívy tímu z juhu Slovenska. 
  • Prvým hokejistom z Litvy v drese Slovana Bratislava sa v novom ročníku stane Nerijus Ališauskas. Dvadsaťdeväťročný obranca doteraz pôsobil v Diname Riga. Bratislavčania sa dohodli aj na predĺžení kontraktu s Milanom Kytnárom, z Popradu získali útočníka Petra Kundríka a po pôsobení v Košiciach sa presunie na ZŠ Ondreja Nepelu Jakub Sukeľ. K mládeži HC Slovan na pozíciu športového manažéra zamieril Miroslav Lažo. 
  • Mladý obranca Marko Stacha po sezóne medzi seniormi v extraligovom tíme Dukla Trenčín mieri do zámoria a bude hrať juniorskú WHL za Vancouver Giants. 
  • V Liptovskom Mikuláši si poistili služby trojice obrancov, kontrakt predĺžili Jakub Nemec, Filip Mezovský a Sebastián Droppa.
  • Po troch ročníkoch v zámorí sa na Slovensko vracia 20-ročný brankár Patrik Lietava, dvadsaťročný zvolenský rodák bude pôsobiť v Detve.
  • Na zimnom štadióne v Brezne začali s opravou a výmenou technológií. Aj vďaka podpore 200-tisíc eur od Slovenského zväzu ľadového hokeja v najbližších dňoch zrekonštruujú napríklad kanál na rozvod chladiacej látky, ktorý je v havarijnom stave.


ZAUJALO NA MEDZINÁRODNEJ SCÉNE

  • KHL by v budúcnosti mohol doplniť klub z Kórejskej republiky, ruské i ázijské médiá už informovali o možnom vstupe klubu Anjang Halla.
  • Americký útočník Danny Kristo sa stal prvou letnou posilou čínskej Červenej hviezdy Kchun-lun. 
  • Alexander Guľavcev sa z rodinných dôvodov vzdal pozície trénera Amuru Chabarovsk, dočasne ho nahradil Pavel Torgajev. 
  • John Chayka už nie je generálnym manažérom Arizony Coyotes, ktorým sa stal ako najmladší muž na tomto poste v histórii NHL v roku 2016. 
  • Ak sa nezmení tisícový limit fanúšikov na tribúnach, najstarší hokejový turnaj na svete o Spenglerov pohár v Davose sa tento rok možno neuskutoční. Ak sa tak stane, tradičný zimný turnaj by sa neodohral prvý raz za 64 rokov.
  • Chicago Blackhawks zakázalo fanúšikom nosiť na domáce stretnutia pokrývky hlavy s indiánskymi pierkami. Rozhodnutie prišlo po rokovaniach s komunitou a organizáciami, ktoré bojujú za práva pôvodných obyvateľov Severnej Ameriky.
  • Bývalý tréner Detroitu či Toronta Mike Babcock bude pôsobiť v univerzitnej súťaži NCAA. Tréner olympijských víťazov 2010 a 2014 bude poradca trénera univerzity Vermont Todda Woodcrofta. 
  • Nový ročník AHL sa začne až 4. decembra, bližšie podrobnosti oznámia neskôr. V AHL sa nehrá od 12. marca.