HOKEJOVÝ TÝŽDEŇ V SPÄTNOM ZRKADLE: Poprad mužstvom týždňa, Libor Hudáček hráčom týždňa, zelená pre SHL

BRATISLAVA (SZĽH) - V pohľade do spätného zrkadla, ktoré zostavujeme z vlastných zdrojov i správ agentúry TASR, vám neujdú najdôležitejšie momenty, ktoré sa udiali na slovenských i svetových ľadových plochách počas posledného týždňa. Opäť sme boli svedkami zaujímavých udalostí i zápasov.

SLOVENSKÉ MUŽSTVO TÝŽDŇA

HK POPRAD. Popradčania vybojovali v troch stretnutiach dokopy deväť bodov. Najskôr aj vďaka hetriku Marcela Haščáka vyhrali 6:3 v Trenčíne, potom ukončili sedemzápasový víťazný vstup Nitry do Tipos Extraligy (4:2) a napokon si poradili aj s rozbehnutým Slovanom Bratislava (4:1). Vďaka deväťbodovému zápisu sa predrali na čelo Tipos Extraligy.

Popradskí hokejisti hrajú vo výbornej fazóne. Zdroj: TASR

SLOVENSKÝ HOKEJISTA TÝŽDŇA

LIBOR HUDÁČEK (Nižnekamsk). Opora Neftechimiku Nižnekamsk nazbierala v štyroch zápasoch Kontinentálnej hokejovej ligy sedem kanadských bodov za štyri góly a tri asistencie. Lepší výsledok v predošlých siedmich dňoch nikto z hráčov KHL nedosiahol. Navyše pridal k tomu aj päť plusových bodov. Hudáček je momentálne najproduktívnejším hráčom svojho klubu so 17 bodmi (7+10).

 

Liborovi Hudáčkovi sa uplynulý týždeň darilo v ruskej KHL. Zdroj: TASR

DOMÁCA UDALOSŤ TÝŽDŇA

Slovenskej hokejovej lige opäť zasvietila zelená. Po nútenej mesačnej stopke, ktorú jej vystavili prísne protipandemické opatrenia Ústredného krízového štábu, bude môcť pokračovať po 16. novembri v režime bez divákov. Doteraz SHL mala pauzu napriek tomu, že má štatút profesionálnej súťaže. Ústredný krízový štáb SR jej totiž na rozdiel od iných profesionálnych súťaží neudelil výnimku. Po poslednom rokovaní pandemickej komisie sa situácia zmenila a SHL môžu obnoviť. Nasledovať teraz bude obnovenie tréningového procesu a následne aj zápasového programu. Do prerušenia sa v SHL odohralo len osem stretnutí.


ZAHRANIČNÁ SPRÁVA TÝŽDŇA

Vedenie zámorskej hokejovej NHL zvažuje, že v nasledujúcej sezóne v dôsledku pandémie koronavírusu zredukuje program základnej časti a zavedie dočasné „bubliny“. Ligový komisár Gary Bettman vylúčil „bubliny“ pre celú sezónu a takisto naznačil, že súčasné cestovné obmedzenia pre Kanadu a povinné karantény pri ceste do niektorých štátov USA by mohli vyriešiť prerozdelením divízií. Sedem kanadských klubov by mohlo vytvoriť jednu samostatnú divíziu a ostatné tímy sídliace v mestách USA by vytvorili divízie na základe geografického kľúča. Vedenie NHL stále pracuje s verziou, že nový ročník odštartuje 1. januára 2021.


POZITÍVNA SPRÁVA TÝŽDŇA

Slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov odštartuje záverečnú prípravu na juniorský šampionát v kanadskom Edmontone 30. novembra vo Zvolene. Nominovaní hráči i členovia realizačného tímu budú počas dvojtýždňového sústredenia na Slovensku izolovaní v takzvanom karanténnom centre, ktorého zriadenie schválil Ústredný krízový štáb. Štyridsaťčlenná výprava následne  13. decembra odletí do Kanady.  Život v takzvanej bubline bude podliehať dodržiavaniu prísnych hygienických nariadení a plneniu požiadaviek nielen zo strany krízového štábu, ale aj Medzinárodnej hokejovej federácie a kanadských organizátorov svetového šampionátu. Tréner Róbert Petrovický chce pozvať do zvolenskej bubliny až 45 hokejistov, z toho piatich brankárov.


ČÍSLO TÝŽDŇA

zápas v základnej časti extraligy ako ôsmy klub v histórii odohral Slovan Bratislava. Z tisícky bolo 628 víťazných, či už v riadnom čase alebo v nadstavení.


ROZLÚČKA TÝŽDŇA

Útočník Richard Jenčík sa rozhodol vo veku 35 rokov ukončiť kariéru. „V uplynulých dvoch sezónach som hral s veľkými bolesťami. Pred sezónou 2020/2021 som dostal ponuku z Košíc, za ktorú som bol rád a o to ťažšie bolo moje rozhodnutie skončiť,“ uviedol pre RTVS.  Jenčík strávil prevažnú časť kariéry v materskom klube HC Košice. Získal s ním celkovo päť majstrovských titulov a patrí k hráčom, ktorí majú aj kompletný zlatý hetrik z rokov 2009-2011. V najvyššej slovenskej súťaži odohral celkovo 897 zápasov, v ktorých získal 520 kanadských bodov za 224 gólov a 296 asistencií. Kariéru spojil najmä s Košicami, v slovenskej extralige si obliekal iný dres iba v sezóne 2018/2019, v ktorej bol hráčom Žiliny. Dve sezóny strávil v Poľsku a tamojší klub Podhale Nowy Targ bol napokon posledné pôsobisko jeho kariéry. Vďaka dlhoročnej vernosti slovenskej extralige sa dostal na vrchné priečky v historických štatistikách. V počte odohraných zápasov je na 6. mieste, v kanadskom bodovaní je pred ním 20 hráčov.


ZÁSKOK TÝŽDŇA

Na striedačke Nových Zámkov do utorňajšieho zápasu v Košiciach pôsobil Miloš Šeliga. Mužstvo viedol v čase, keď hlavný tréner Martin Hrnčár i jeho asistent Marek Dubec boli v karanténe. Šeliga zaskočil na striedačke v troch stretnutiach, v ktorých Zámčania vybojovali sedem bodov, a následne sa vrátil do svojej pôvodnej práce vo firme na výrobu nábytku v Spišskej Sobote.


PRESTUP TÝŽDŇA

Marek Ďaloga sa po šiestich rokoch vrátil do HC Dynamo Pardubice. Tridsaťjedenročný obranca sa vo štvrtok dohodol s českým extraligistom na zmluve. „Marek Ďaloga patrí medzi najrýchlejších obrancov v Európe. Vieme, že je to obranca, ktorý je ofenzívnejšie ladený. Preto sme ho priviedli, aby nám pomohol s podporou našej ofenzívy a celkovou produktivitou,“ povedal pre hcdynamo.cz športový riaditeľ klubu Dušan Salfický. Ďaloga odštartoval sezónu vo Zvolene, najprv s materským klubom trénoval a potom za účastníka Tipos extraligy odohral jeden súťažný zápas. V Pardubiciach už pôsobil v ročníkoch 2012/2013 a 2013/2014.


DIREKT TÝŽDŇA

Obranca Slovana Patrik Maier nebude mať príjemné spomienky na bitku s Markom Louisom. Kanaďan v službách Michaloviec ho 33 sekúnd pred koncom duelu za rozhodnutého stavu zložil na ľad jedným tvrdým a presným direktom. Maier chvíľu nehybne ležal na ľade, jeho spoluhráči rýchlo volali záchranárov. Napokon po skončení zápasu odišiel zo štadióna po svojich. Maier bol dovtedy v opatere lekárov pri vedomí a komunikoval s hráčmi a realizačným tímom. Podozrenie na otras mozgu sa nepotvrdilo. V najbližších dňoch musí absolvovať ešte niekoľko vyšetrení, po ktorých bude môcť opäť zasiahnuť do hry. „Prišlo mi až zle, keď som videl spoluhráča ležať nehybne na ľade. Nebolo mi všetko jedno. Verím, že Patrik bude v poriadku a bude rýchlo späť v zostave,“ povedal útočník Marián Studenič.


ZRANENIE TÝŽDŇA

Po dohode s Winnipegom Jets mal Marko Daňo počas hosťovania v Dukle Trenčín smolu. V zápase s Popradom si poranil ruku. Dvadsaťpäťročný útočník domácich odišiel z ľadu v prvej tretine. „Bol to smoliarsky moment. Pri našej presilovke sa mu v súboji zvrtlo zápästie. Škoda, podobných situácií je v zápase milión,“ povedal pre denník Šport tréner Dukly Ján Pardavý. Jeho zverenci síce vyhrali prvú tretinu 1:0, ale na konci stretnutia sa tešil Poprad z triumfu 6:3.


PROBLÉM TÝŽDŇA

Pardubice vyradili z kádra útočníka Roberta Kousala. Mimo zostavu bude až do vyšetrenia nepríjemnej záležitosti, mal viesť motorové vozidlo pod vplyvom kokaínu. Prítomnosť drog mu urobili po zastavení policajnou hliadkou. Polícia zatiaľ iba potvrdila, že muž narodený v roku 1990 vykázal pri orientačnom teste pozitivitu a následne sa podrobil ďalšiemu šetreniu. Ak sa pozitívny test na kokaín potvrdí aj v ďalšom konaní, účastník dvoch majstrovstiev sveta v klube skončí. Kousal hral v minulosti aj v KHL, Švajčiarsku či Švédsku. Podobný prípad sa stal v Pardubiciach aj v roku 2018, keď prichytili šoférovať pod vplyvom kokaínu obrancu Petra Čáslavu.


ZAUJALO NA DOMÁCEJ SCÉNE

- Hokejisti Liptovského Mikuláša nenastúpili pre nedoriešenú licenciu na piatkový zápas v Detve. Do Košíc v nedeľu síce pricestovali, absolvovali aj rozkorčuľovanie, ale chýbal realizačný tím a zápas sa nemohol začať. Liptákov teraz čakajú pravdepodobne dve kontumačné prehry.

- Miroslav Pupák odohral ako 42. hokejista v extralige 700. zápas, na jubilejný nastúpil proti Michalovciam.

- Brankár Slovana Andrej Makarov neinkasoval 174:32 min, čím vytvoril rekord extraligy v počte minút bez inkasovaného gólu od prvého štartu v súťaži.

- Nitran Šimon Nemec sa stal šiestym najmladším hráčom histórie a tretím obrancom, ktorý sa strelecky presadil v extralige. Gól dosiahol vo veku 16 rokov, 8 mesiacov a 26 dní.

- Útočník Lukáš Vopelka už nie je hráč extraligového HC Košice, kde bude mať striedavé štarty z druholigového Trebišova brankár Tomáš Halász.

- Trenčín sa rozhodol využívať služby talentovaného Martina Chromiaka.

- Obrancovia Nick Welsh, Michal Roman a útočník Miloš Fafrák už nepokračujú vo svojich kariérach v Banskej Bystrici.

- Fínsky útočník Tomi Iso-Mustajärvi bude pôsobiť v HC Nové Zámky.

- Kanadský obranca Matt Finn bude pôsobiť v Bratislava Capitals. Klub zároveň ukončil spoluprácu s jeho krajanom Jacobom Christiansenom.


ZAUJALO NA MEDZINÁRODNEJ SCÉNE

- Čech Jakub Krejčík bol najlepšie platený hokejista fínskej ligy, v minulej sezóne zarobil v Oulu takmer 300-tisíc eur. Najlepšiu desiatku uzatvára Tomáš Záborský, podľa iltalehti.fi zarobil takmer 170-tisíc eur.

- Vladimír Sobotka sa dohodol na spolupráci so Spartou Praha. Tridsaťtriročný útočník podpísal zmluvu na mesiac.

- Kometa Brno angažovala obrancu Libora Hájeka z New Yorku Rangers i bývalého hráča Nitry Anthonyho Lucianiho.

- V Pardubiciach bude do konca sezóny pôsobiť kanadský útočník Anthony Camara.

- Útočník Brandon McMillan bude spoluhráčom Libora Hudáčka v Nižnekamsku.

- Švéd Maxim Matuškin sa v KHL presunul z Magnitogorska do Čerepovca.

- Kanaďania Luke Adam a Chad Nehring ukončili spoluprácu s nemeckým Düsseldorfom.

- Švédsky brankár Jonas Gustavsson, ktorý hral v NHL za viaceré kluby, ukončil aktívnu kariéru.

- V minulej sezóne obranca Slovana Matič Podlipnik bude hrať za rumunský tím Gyergyói HK v maďarskej Erste lige. Spolu s ním sa s klubom dohodol na kontrakte aj brat Žigu Panceho Erik.

- Brankár Jaroslav Janus sa dohodol na zmluve s maďarským klubom Fehervár AV19.